Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Δεν ξέρετε πού πατάτε και πού βρίσκεστε

«Οι πολίτες δεν σας εμπιστεύονται»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής © EUROKINISSI

Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τοποθετείται επί της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Απριλίου στο βήμα της Βουλής με αφορμή τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε το έργο της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας κάνοντας λόγο για μία «μακάβρια αλχημεία, με την οποία η κυβέρνηση τα παρουσιάζει όλα ειδυλλιακά».

«Λυπηρό να μην σέβεται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός την αλήθεια»

«Οφείλουμε, για να το πω με απλά λόγια, να συζητήσουμε, να προτείνουμε, να διαφωνήσουμε, με σεβασμό στην αλήθεια. Με σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων.

Με σεβασμό στους χιλιάδες νεκρούς και σε όσους αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία. Με σεβασμό στην αγωνία για το σήμερα και το αύριο όσων βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και να απειλείται. Και στην αγωνία εκείνων που αναζητούν μια διέξοδο στο προσωπικό και οικογενειακό τους αδιέξοδο.

Ναι, η κοινωνία, η Ελλάδα, χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια νέα αισιοδοξία. Που δεν πρόκειται όμως να δημιουργηθεί με ρητορικά σχήματα, ανούσιες αντιπαραθέσεις, διαγγέλματα και τηλεοπτικό καλλωπισμό. Ούτε βέβαια με στημένες δίκες, διώξεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, διχαστικές επιλογές, αστυνομική καταστολή, και καταιγισμό προπαγάνδας.

Να σας πω κάτι; Τα βαρέθηκε ο πολίτης όλα αυτά. Τον εξοργίζουν όλα αυτά. Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για να παίζουμε παιγνίδια επικοινωνίας μ’ αυτή και με τα νεύρα και τις αντοχές της κοινωνίας. Ο πολίτης, ο νέος, απαιτεί για να μας εμπιστευτεί: Να τον καταλάβουμε. Να τον σεβαστούμε. Να δράσουμε συντονισμένα και αποτελεσματικά. Να παραμερίσουμε αν θέλετε ακόμα και υπαρκτές διαφορές αν αυτό βοηθάει την κοινωνία και τους ανθρώπους.

Και είναι λυπηρό, στις συνθήκες αυτού του δράματος, να εμφανίζονται εκείνοι που έχουν επωμιστεί τη μεγαλύτερη ευθύνη, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του να μην καταλαβαίνουν, να μην σέβονται την αλήθεια και τους ανθρώπους που υποφέρουν, και να μην είναι σε θέση να δράσουν με το συντονισμό, την αποτελεσματικότητα, το σχέδιο, και την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι συνθήκες».

Και από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης και όσοι τον περιστοιχίζουν. Ο θαυμαστός κόσμος του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Όπου όλα έχουν καλώς. Και το κακό, οι θάνατοι, τα λουκέτα, η αγωνία, η ανασφάλεια, εμφανίζονται σαν φυσιολογική εξέλιξη της πανδημίας. Ή, ακόμα χειρότερα, με μια αλχημεία μακάβρια μέσων όρων και δημιουργικής λογιστικής εμφανίζονται σχεδόν ειδυλλιακά.

Γιατί είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες! Έτσι δεν λέγεται; Και είναι δυνατόν να μπει κανείς σε τέτοιες συγκρίσεις και να απαντήσει ότι ναι, αλλά είμαστε πολύ χειρότερα από άλλες χώρες; Είναι δυνατόν οι άνθρωποι να πεθαίνουν και να αγωνιούν, αλλά οι αριθμοί να ευημερούν στη σημερινή Ελλάδα; Κι αυτό δυστυχώς δεν είναι αστείο, όσο ίσως να ήταν σε κάποιες άλλες περιπτώσεις. Αυτό επιτείνει την κρίση, επιτείνει τον φόβο, επιτείνει την ανασφάλεια»

«Ποια εμπιστοσύνη;»

«Γιατί έτσι, η κυβέρνηση καταστρέφει το κεφάλαιο ζωής που είναι απαραίτητο για να υπερβεί η χώρα μια τόσο δραματική κρίση. Την εμπιστοσύνη του πολίτη. Το επαναλαμβάνω: την εμπιστοσύνη του πολίτη. Ποια εμπιστοσύνη όταν έξι μήνες τώρα λέτε τα ίδια και τα ίδια;

Τα ίδια στα τέλη Οκτώβρη, όταν ήμασταν μια χώρα που σε καιρό πανδημίας είχαν χαθεί 600 ζωές σε 8 μήνες. Τα ίδια και σήμερα, που είμαστε μια χώρα που τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν χαθεί 7.500 χιλιάδες ζωές ; Και μάλιστα πέντε μήνες στους οποίους εφαρμόζουμε το πιο σκληρό lockdown στην Ευρώπη ;

Ποια εμπιστοσύνη όταν την τελευταία εβδομάδα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε ποσοστό αύξησης θανάτων 5,6%, αλλά και αύξησης κρουσμάτων 7% και μας ακολουθούν η Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο; Και επίσης την τελευταία βδομάδα η χώρα έκανε βουτιά 20 θέσεων στον μηνιαίο Δείκτη Ανθεκτικότητας στον COVID, του Bloomberg που μας κατατάσσει στην 40η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες;

Και τέλος ποια εμπιστοσύνη όταν σε μια στιγμή που απαιτείται ένα μίνιμουμ έστω επίπεδο συνεννόησης, όταν απαιτείται η ενότητα της κοινωνίας για τη σωτηρία των ανθρώπων, η κυβέρνηση προκρίνει το διχασμό, την ενοχοποίηση του πολίτη, τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων και την αστυνομική καταστολή; Μεταλλάσσοντας με επικίνδυνη αφροσύνη την απόγνωση σε οργή;»

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ