Πολιτικη & Οικονομια

Μαχητικά Rafale: Το tweet του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Κάνει λόγο για «ορόσημο» σε ένα σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Rafale, γαλλικό μαχητικό
Rafale, γαλλικό μαχητικό © EPA

Η πρώτη ανάρτηση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο μετά τις υπογραφές για την απόκτηση των μαχητικών Rafale.

«Η προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών #Rafale αποτελεί ορόσημο. Ποτέ ξανά οι διαπραγματεύσεις για ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά».

Αυτό έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης της Γαλλίδας ομολόγου του, Φλoράνς Παρλί, στην Ελλάδα και τις υπογραφές για τα Rafale.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε δηλώσεις του είχε εστιάσει στα ειδικά χαρακτηριστικά των Rafale, επισημαίνοντας: «Τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα (αισθητήρες ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κλπ), σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής».

Παράλληλα, τοποθετήθηκε για την επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών Rafale, δίνοντας έμφαση στον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων, καθώς «και στην αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές».

Από τη μεριά της η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι η προμήθεια των Rafale λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής αποτρεπτικής ικανότητας για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ προανήγγειλε τη συμμετοχή της Γαλλίας στην άσκηση «Σκύρος» καθώς και στην άσκηση «Ηνίοχος» τον Απρίλιο, με 8 αεροσκάφη Rafale.

Γαλλικό μαχητικό Rafale ετοιμάζεται για απογείωση από στρατιωτική βάση
Γαλλικό μαχητικό Rafale ετοιμάζεται για απογείωση από στρατιωτική βάση © EPA/ECPAD

Η σύμβαση που υπεγράφη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προβλέπει την προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, εκ των οποίων τα 12 είναι μεταχειρισμένα.

Μαχητικά Rafale - Πόσο θα κοστίσουν στην Ελλάδα και πότε ξεκινούν οι παραλαβές

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό κόστος για την απόκτηση των 18 Rafale ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ χωρίς κρατήσεις. Τα 6 είναι καινούργια.

Το κόστος για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor) καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων (τύπου Mica, Scalp και Ecoxet) ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ χωρίς τις κρατήσεις.

Η παραλαβή των πρώτων 6 μεταχειρισμένων μαχητικών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023.

Οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να ταξιδέψουν στη Γαλλία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να εκπαιδευτούν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ