- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ανασχηματισμός - Μουντιάλ - μπάνια του λαού - εκλογές...
Είναι εκλογικό το νέο κυβερνητικό σχήμα ή όχι; Μπατάρει προς τη λαϊκή Δεξιά ή κρατά ισορροπίες;
Κατ’ αρχάς ας πούμε κάτι για όλους όσοι εκπλήσσονται ή ταράζονται από ορισμένες νέες παρουσίες στα υπουργεία. Αυτό είναι, φίλοι μου, το πολιτικό μας προσωπικό. Πλην εξαιρέσεων, τηλε-γνώριμοι και παλιάς κοπής. Όταν έρθει η ώρα της κάλπης, να προσέχουμε ποιους εκλέγουμε.
Στην πραγματικότητα, αυτό που έγινε μοιάζει με δύο ανασχηματισμούς. Ο ένας αφορά το οικονομικό επιτελείο και ο άλλος σχεδόν όλα τα άλλα- «παραγωγικά», κυρίως υπουργεία. Αν ο κ. Χαρδούβελης θέλει να ακολουθήσει τα χνάρια του προκατόχου του, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με την απροθυμία υπουργών να μειώσουν τους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους, να πάρουν «ανεπιθύμητα» μέτρα. Πολύ περισσότερο, αν έχουν βάση οι εκτιμήσεις ότι το σχήμα είναι ολίγον προεκλογικό. Δηλαδή, αν είναι μεγάλος ο πειρασμός για μοιρασιές σε «ημετέρους» απ' ό,τι έχει μείνει από την «πίτα».
Επιπλέον, αν είναι το νέο σχήμα εκλογικού ορίζοντα, τότε, πάει, χάθηκε η μπάλα. Δεν είναι μόνο ότι αρχίζει το Μουντιάλ –κάποιοι υπουργοί δεν θα χάσουν λεπτό από τις επικές αναμετρήσεις στη Βραζιλία– έρχονται και τα μπάνια του λαού, και από φθινόπωρο βάζουμε πλώρη για μια άτυπη, μακρά προεκλογική καμπάνια μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχει προηγηθεί η προεκλογική περίοδος μετά το Πάσχα και η μακρά αναμονή μέχρι τον ανασχηματισμό – και απαιτούμε η νέα κυβέρνηση να είναι πρωτίστως αποτελεσματική;
Το νέο σχήμα παραμένει ογκώδες και δυσλειτουργικό. Σαράντα πέντε υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί όλων των αποχρώσεων απέχουν παρασάγγας από τις κενές περιεχομένου διακηρύξεις για ολιγομελές και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Το δόγμα «όλοι οι καλοί χωράνε» εξακολουθεί να κυριαρχεί στην πολιτική σκέψη των αρχηγών. Εννοείται πως με τέτοια σύνθεση, το υπουργικό συμβούλιο είναι αδύνατο να συγκαλείται και να αποφασίζει ενώ μικρότερα εκτελεστικά σχήματα, όπως η κυβερνητική επιτροπή, έχουν «απορροφηθεί» από το επιτελείο του πρωθυπουργού στο Μαξίμου. Το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου θα εξακολουθήσει να συγκυβερνά και να αποφασίζει επί της ουσίας για τα επίμαχα θέματα.
Δομική αλλαγή δεν υπήρξε. Μια μόνο πρόταση πέρασε στα πεταχτά, αυτή του διαχωρισμού αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών, με κύρια ευθύνη τη διαπραγμάτευση του χρέους, και ενός αυτοτελούς Υπουργείου Οικονομίας, με αρμοδιότητες τα έσοδα-έξοδα και την τήρηση του προϋπολογισμού. Πήγε η πρόταση αυτή, άπατη.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση αυτή θα αξιολογηθεί από ορισμένες κινήσεις που απαιτούν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους: από την ικανότητα να παρθούν σημαντικά αναπτυξιακά μέτρα, με ενίσχυση της ρευστότητας. Σε συνάφεια με αυτό, από τη βούληση να μειωθούν άμεσα οι υψηλοί φόροι και επιτέλους να υπάρξει μια συμφωνία για ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, που να καθιερωθεί τουλάχιστον για μερικά χρόνια μπροστά μας. Και ακόμη, να παρθούν μέτρα για τη μείωση αλλά ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα του κράτους – και δεν χρειαζόμαστε καμία τρόικα για να γίνει.
Πόσοι πιστεύουν στ’ αλήθεια ότι η κυβέρνηση αυτή θα κάνει μέσα σε λίγους μήνες την υπέρβαση που χρόνια τώρα δεν έγινε;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.