Πολιτικη & Οικονομια

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Χωρίς τα μέτρα στήριξης η ύφεση θα έφθανε το 17,5%

Σε τι ποσοστό αναμένεται να κινηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών
Το κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στο 17,5% θα έφθανε η ύφεση αν δεν υπήρχαν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό έχουν συμβάλει στο να μπει «φρένο» σε μια μεγαλύτερη ύφεση στην Ελλάδα.

Αυτό αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας έμμεσα στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι χωρίς τη λήψη των μέτρων στήριξης η ύφεση κατά το 2020 θα έφθανε στα δυσθεώρητα επίπεδα του 17,5%. Και, επίσης, αν δεν προβλεπόταν η επέκτασή τους το 2021 δεν θα ήταν εφικτή η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 4,8% αλλά αρκετά χαμηλότερη. Σημειώνεται ότι στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται για φέτος ύφεση στο 10,5%.

Οι πηγές αυτές του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι από την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8% του 2021, οι 2,5 μονάδες θα προέλθουν από τα μέτρα στήριξης και επιπλέον 2 μονάδες από την έναρξη υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά στον ρυθμό επαναφοράς από την ύφεση του 2020 στην ανάπτυξη του 2021, αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου διευκρίνιζε ότι σενάριο ανάκαμψης της οικονομίας τύπου V δεν υπάρχει πια, όπως δεν υπάρχει και σε όλη την Ευρώπη.

Αυτό που αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, είναι να περάσει η οικονομία, κανονικά, σε φάση ανάκαμψης στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Μάλιστα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τελειώσει η πανδημία κορωνοϊού, αναμένονται σημαντικές επιδόσεις για τον κλάδο του τουρισμού το επόμενο καλοκαίρι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ