Πολιτικη & Οικονομια

Ακόμα ΔΕΝ έχουμε εμβόλιο

Πρέπει να συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα. Για να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότεροι εδώ όταν έρθει η ώρα να κάνουμε το εμβόλιο

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένεση - Εμβόλιο
© Fernando Zhiminaicela / Pixabay

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει τις αντιδράσεις του κόσμου μετά την ανακοίνωση της Pfizer για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Ζητώ συγγνώμη που θα διαταράξω κάπως την αισιοδοξία που δημιούργησε η ανακοίνωση της Pfizer για το εμβόλιο της Biontech, αλλά δυστυχώς πρέπει να σας θυμίσω πως εμβόλιο για τον κορωνοϊό ακόμα ΔΕΝ υπάρχει. Όλα δείχνουν ότι χάρη στη σκληρή δουλειά χιλιάδων επιστημόνων και τα κεφάλαια δεκάδων φαρμακευτικών εταιρειών και κυβερνήσεων, μπορεί να υπάρξει μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά προς το παρόν είμαστε, από εμβολιαστικής απόψεως, όσο απροστάτευτοι ήμασταν και την πρώτη μέρα της πανδημίας.

Αυτά τα γράφω γιατί πάρα τα τραγικά νούμερα της Θεσσαλονίκης (αναφέρομαι στον αριθμό των κρουσμάτων και όχι στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών που καλούν τα μέλη της ένωσής τους στην πορεία για το Πολυτεχνείο) και τα καθόλου ευχάριστα νούμερα της υπόλοιπης Ελλάδας, είμαι σίγουρος πως πολλοί συμπατριώτες είναι έτοιμοι να βγάλουν το κεφάλι έξω από το νερό και να ξεφυσήξουν ανακουφισμένοι.

Καλύτερα να μην το κάνουν.

Το εμβόλιο ακόμα δεν είναι έτοιμο, αλλά ακόμα κι όταν ετοιμαστεί και παρασκευαστεί δεν θα υπάρχει σε ποσότητες που να είναι αρκετές για όλους. Θα χρειαστούν πολλοί μήνες, μπορεί και χρόνος, για να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός κι αν ο αριθμός των ψεκασμένων που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν προκειμένου να γλιτώσουν από τα δόλια σχέδια του Μπιλ του Γκέιτς είναι μεγάλος, η κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι πολύ δύσκολη για πολύ καιρό.

Όποιος ασχολείται με τον αθλητισμό (και ως θεατής αρκεί) ξέρει πολύ καλά τα ολέθρια αποτελέσματα που μπορεί να έχει η χαλάρωση των τελευταίων λεπτών (ή μέτρων) ενός αγώνα. Ξέρει πολύ καλά πόσο καταστροφική μπορεί να είναι η εντύπωση πως ο αγώνας τελείωσε πριν ακουστεί το σφύριγμα του διαιτητή ή πριν τα σετ γίνουν τρία ή πριν ο αθλητής περάσει το νήμα του τερματισμού. 

Όσο καταστροφική θα είναι και η εντύπωση ότι ο αγώνας εναντίον του κορωνοϊού τελειώνει.

Όσο καταστροφική θα είναι η εντύπωση πως μπορούμε επιτέλους να χαλαρώσουμε γιατί το εμβόλιο είναι κοντά. 

Δυστυχώς ο αγώνας εναντίον του κορωνοϊού όχι μόνο δεν είναι κοντά στο τέλος του, αλλά (κι αυτό είναι το χειρότερο) ούτε καν ξέρουμε πότε θα έρθει αυτό το τέλος. Μπορούμε φυσικά να υποθέσουμε (όχι εμείς, οι επιστήμονες), αλλά καταλαβαίνετε πόσο διαφορετικό πράγμα είναι μια υπόθεση (όσο βάσιμη κι αν είναι) με τη βεβαιότητα. Και αυτή τη στιγμή η μόνη βεβαιότητα που έχουμε είναι πως χάρη στη σκληρή δουλειά των επιστημόνων ο ιός θα νικηθεί.

Αλλά δεν ξέρουμε το πότε θα έρθει αυτή η νίκη.

Γι’ αυτό δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ούτε δευτερόλεπτο. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ούτε στιγμή μέχρι οι ειδικοί να μας πουν ότι ήρθε η ώρα να το κάνουμε.  

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, το ξέρω ότι χαρήκατε με την ανακοίνωση της Pfizer και θα ήταν ψέμα να σας πω ότι δεν χάρηκα κι εγώ. Αλλά τώρα πρέπει να την ξεχάσουμε. Πρέπει να κάνουμε πως δεν την ακούσαμε ποτέ. Πρέπει να συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες (εμείς τουλάχιστον που τους εμπιστευόμαστε περισσότερο από όσο εμπιστευόμαστε τον κάθε παλαβό που επιχειρηματολογεί στο face το book για το πόσο λάθος είναι όλα, πόσο σαν γριπούλα είναι ο κορωνοϊός και άλλες τέτοιες ανοησίες) και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα. Για να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότεροι εδώ όταν έρθει η ώρα να κάνουμε το εμβόλιο. Και μπράβο μας.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ