Πολιτικη & Οικονομια

Πρόταση δυσπιστίας - Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της συζήτησης, θα αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
Βουλή © EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώνεται με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και με επίκεντρο τον πτωχευτικό κώδικα, συνεχίζεται από το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, η τρίτη και τελευταία συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που είχε υποβάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 8 το βράδυ, καθώς θα έχουν ολοκληρώσει τις ομιλίες τους οι πολιτικοί αρχηγοί και αμέσως μετά θα αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών.

Live οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών 

 

 

 

Σκληρή επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα

Με σκληρή επιθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έψεξε τον τέως πρωθυπουργό για την χρονική συγκυρία υποβολής της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Αφού τον κατηγόρησε για περιφρόνηση στις θεσμικές διαδικασίες του κοινοβουλίου, εξαιτίας της απουσίας του κ.Τσίπρα από την ομιλία του κ.Σταϊκούρα ο κ.Μητσοτάκης είπε ο κ.Τσίπρας "τρέμει να πει στους πολίτες ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας" και γιαυτό δεν έκανε πρόταση μομφής συνολικά στην κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι τα δυο τρίτα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμυνα στις καταγγελίες των βουλευτών της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι την περασμένη Πέμπτη είχαμε την τουρκική navtex την απόφαση του δικαστηρίου για την φυλάκιση της Χρυσής Αυγής, και το απόγευμα ο ίδιος απευθύνθηκε στους πολίτες για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

"Ήταν ώρες που η εθνική εγρήγορση συναντούσε την δημοκρατική αξιοπρέπεια. Υπήρχε ανάγκη για κινητοποιήση και περιφρούρηση της δημόσιας υγείας. Ήταν μια σπάνια συγκυρία που απαιτούσε πατριωτική συσπείρωση και αλληλεγγύη. Ήταν μοναδική ευκαιρία να αρθούμε όλοι πάνω από την καθημερινότητα των διαφορών μας. Όμως αυτές τις στιγμές επιλέξατε πιεσμένος από εσωκομαμτικά αδιέξοδα και απο την αμφισβήτηση επιτρέψατε να διχάσετε και να παραπλανήσετε. Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί" είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία επέτρεψε στους βουλευτές της πλειοψηφίας να θυμίσουν το έργο μας αυτούς τους 15 μήνες. Μετατρέπεται σε μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας.Ο κ.Τσακαλώτος που ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς αισθάνθηκε άβολα αυτές τις μέρες όχι ο Σταϊκούρας. Σας τα θύμισε και ο κ.Λαφαζάνης" είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα : "Με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατσέλη. Τον οποίο είχατε καταψηφίσει ενώ η ΝΔ τον είχε ψηφίσει. Ευχαριστούμε που επαναφέρατε στη μνήμη των πολτιών το μέγεθος της υποκρισίας σας".

 

Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Με κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα εθνικά θέματα ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή για την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει στρατηγική για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τον ρώτησε: «Αισθάνεστε τόσο άνετα με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες; Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική; Επί 40 μέρες το Όρουτς Ρέις παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας…Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX. Και φτάσαμε στο σημείο τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει. Είστε άνετοι;».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό ρώτησε: «Εσείς κ. Μητσοτάκη, άβουλος - ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις. Αποτύχατε να διασφαλίσετε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, δεν δηλώνετε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και προσπαθείτε να αντιμετωπίζετε την τουρκική προκλητικότητα με μόνη σας έγνοια την επικοινωνία στο εσωτερικό. Μας είπε ο κος Γεραπετρίτης ότι κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία των 6 μιλίων. Αλίμονο ‼! Αυτό έλειπε να μην είναι η κυριαρχία κόκκινη γραμμή».

Ακολούθως ρώτησε: « Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων; Δεν απαντάτε. Και όσο δεν απαντάτε στέλνετε ένα μήνυμα στους απέναντι. Διότι και η σιωπή πολλές φορές, πόσο μάλλον οι άστοχες δηλώσεις υπουργών σας, είναι ηχηρό μήνυμα. Όπως αυτό που εκπέμφθηκε χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο». Κάλεσε τέλος τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματικής αδράνειας και της παθητικότητας και να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των 12 μιλίων νοτίως της Κρήτης.

Γεννηματά: Χορηγός του Μητσοτάκη ο Τσίπρας

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφερόμενη στον νέο πτωχευτικό κώδικα εγκάλεσε, όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μιλάει και ο ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε σε 25 χιλιάδες πλειστηριασμούς ανοίγοντας το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη».

Η κ. Γεννηματά εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι με τον πτωχευτικό κώδικα «οδηγείτε σε μαζικούς πλειστηριασμούς, αφήνετε τους αδύναμους δανειολήπτες βορά στις τράπεζες και δίνετε τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη με ένα νομοσχέδιο που σας έχουν υπαγορεύσει οι τράπεζες και τα funds».

«Η μομφή του ΚΙΝΑΛ είναι σε βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνολικά» προσέθεσε η Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως τον «καλύτερο χορηγό της Δεξιάς και του κ. Μητσοτάκη».

«Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μητσοτάκη και σε κανέναν υπουργό του» ανέφερε. «Μάλιστα έχουμε ανοιχτή πολιτική διαμάχη με Υπουργούς που διακρίνονται από πολιτικό θράσος. Που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της ΝΔ, της Κυβέρνησης Καραμανλή 2004-09 για τον εκτροχιασμό της οικονομίας που οδήγησε στην κρίση και στα μνημόνια» τόνισε.

Για την τουρκική προκλητικότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει την ευθύνη «που βαδίζει η χώρα χωρίς εθνική γραμμή, χωρίς αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό».

«Χωρίς στρατηγική, την ώρα που η Τουρκική επιθετικότητα κορυφώνεται» ανέφερε.

«Η μυστική και η φανερή σας διπλωματία κατάφεραν να φέρουν τον Ερντογάν μέσα στα 12 ν.μ. Επιτρέψατε στο Oruc Reis να κάνει ανενόχλητο βόλτες και στην πράξη να αμφισβητεί το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και βέβαια να αμφισβητεί την ΑΟΖ του Καστελόριζου. Έχετε αναλάβει προσωπικά την ευθύνη μετά την άρνηση σας για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αλλά δεν έχετε λευκή επιταγή» υποστήριξε.

ΚΚΕ: Συνένοχοι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

 

Διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων.

Στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση τους.

«Είστε βαθιά γελασμένοι κι εσείς και της ΝΔ αν νομίζετε ότι με μια βολική αντιπαράθεσή σας θα καταφέρετε να θολώσετε νερά και τις ευθύνες σας για το έγκλημα που κάνετε», είπε και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε το έγκλημα και η ΝΔ το ολοκλήρωσε με τον πτωχευτικό κώδικα που θέλει να το περάσει ως δεύτερη ευκαιρία, ενώ πρόκειται για αίσχος.

«Ξεχάσατε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα ΜΑΤ; Σήμερα η ΝΔ το τερματίζει», είπε.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει το έδαφος για συμβιβασμό, ενώ σε ότι αφορά στην κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, χαρακτήρισε καιροσκοπική την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο ένας χαρακτηρίζει εθνικισμό την άσκηση δικαιώματος, αφού η απαράδεκτη κυβερνητική θέση για τα 6 ναυτικά μίλια αφήνει περιθώρια και δίνει άλλοθι για το Oruc Reis, ενώ η καιροσκοπική θέση του ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτεί την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».

 

Γιάνης Βαρουφάκης: Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτή την κοκορομαχία που σκεπάζει το έγκλημα του πτωχευτικού

Στους λόγους αποχώρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ 25 από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, η οποία εξελίσσεται στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, με δήλωσή του, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.

Η δήλωση του Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 έχει ως ακολούθως:

"Το 1980 και το 2000 πάρα πολλοί αναρωτιόντουσαν ‘γιατί μας βάζουν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στο ευρώ; Τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα; Τι παράγει η Ελλάδα;'. Η απάντηση είναι ότι είχαμε πάρα πολύ χαμηλό ιδιωτικό χρέος και μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Οι άνθρωποι μπορεί να έβγαζαν λίγα χρήματα αλλά είχαν το σπίτι τους και δεν χρώσταγαν. Αυτό είναι ένα όνειρο για Γερμανούς, Γάλλους, ξένους τραπεζίτες. Σήμερα φαίνεται ήρθε η ώρα να πάρουν αυτές τις περιουσίες. Ο πτωχευτικός νόμος ουσιαστικά βάζει στη μέγγενη της ιδιωτικής χρεοδουλοπαροικίας το 81% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, όλων των επιχειρήσεων για την ακρίβεια, και 600.000 οικογένειες. Εμείς το ΜέΡΑ25, δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε αυτό κάνουν εκεί μέσα, αυτή τη στιγμή στην ολομέλεια, μια απίστευτη κοκορομαχία, που μιλάνε επί παντός του επιστητού, για να μην μιλήσουν γι΄αυτό. Γι΄αυτό το έγκλημα που επιτελείται εναντίον των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Εμείς σηκώνουμε το θέμα του πτωχευτικού. Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτή την κοκορομαχία που το σκεπάζει".

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ