Πολιτικη & Οικονομια

Ό,τι του φανεί του LOL...οστεφανή!

Η διεθνής συνωμοσία των ψεκασμένων είναι παντού

59189009_2154225567959075_3788618135297327104_n.jpg
Κώστας Κυριακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mask-5166407_1920.jpg

Κορωνοϊός και θεωρίες συνωμοσίας: Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι διακόπτουν τη σχέση τους με την κανονική πραγματικότητα.

Ήταν ένας νέος άντρας, όχι πάνω από 30-35. Άνετος και με εκείνη την ελαφρώς μπάσα φωνή που κολλάει με στυλ στα σύμφωνα, τύπου «εντάξξξξει;». Είχε και ολίγη από καφενειακή χροιά από αυτές που μόλις τις ακούς περιμένεις να συνοδεύονται από κάποιον κοφτό χτύπο κομπολογιού ή κάποιο λαρυγγικό «να’ ούμε…». Ας είναι. Το πρόσωπό του, όπως μιλούσε στην κάμερα, ήταν καλυμμένο με εκείνο το προστατευτικό blur που καλύπτει τα χαρακτηριστικά. Αυτό που βάζουμε στις δημοσιευμένες φωτογραφίες σε όποιον θέλουμε  να προστατεύσουμε είτε από την αδηφάγο ματιά του κοινού, είτε από πιθανή αντεκδίκηση σε περιπτώσεις αυτοπτών μαρτύρων εγκληματικών ενεργειών είτε από τον ίδιον του τον εαυτό… 

«Ναι, δεν πιστεύω τίποτα, όλα γίνονται για να μας ελέγχουν, έχεις δει εσύ λιγότερους νεκρούς σε μια απλή γρίπη; Αλλά δεν σας νοιάζουν αυτά, δεν τα κοιτάτε, μόνο για το πότε θα βγει το εμβόλιο νοιάζεστε, να πουλήσει τρελά σε όλο τον κόσμο όποιος μάγκας το βγάλει. Εγώ δεν ξέρω κανέναν που να έχει αρρωστήσει, έλα σε παρακαλώ τώρα…,». Και κάπου εκεί το πλάνο φεύγει από αυτόν για να εστιάσει σε έναν ακόμα γνήσιο Έλληνα, με τον φρέντο καπουτσίνο στα χέρια, ετοιμοπόλεμο στην κάμερα, πάντα με blur. 

Και για να το σοβαρεύουμε. Πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκε αυτή η είδηση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μια διεθνής επιστημονική ομάδα εντόπισε περισσότερες από 2.300 διαφορετικές ανυπόστατες φήμες και θεωρίες συνωμοσίας σε όλο τον κόσμο σχετικά με τον Covid-19. Πώς μεταδίδεται, πόσοι άνθρωποι έχουν τελικά πεθάνει και διάφορες άλλες εκδοχές της κανονικής ή της πλαστής πραγματικότητας. 

Για τις ανάγκες αυτής της μελέτης οι ειδικοί επιστήμονες ανέλυσαν το περιεχόμενο πληροφοριών σχετικών με την πανδημία του κορονοϊού, οι οποίες κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter, Facebook κλπ.). Μελέτησαν επίσης και δημοσιεύματα στις εφημερίδες, αναφορές στην τηλεόραση κ.λπ. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, ήταν να εντοπίσουν συνολικά 2.311 φήμες (89%), συνωμοσιολογικές θεωρίες (8%) και αναφορές για διακρίσεις, στιγματισμό και βίαιη συμπεριφορά (3%) σχετικά με τον κορωνοϊό και την Covid-19, σε 25 γλώσσες και σε 87 χώρες του κόσμου. Οι ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες  αφορούσαν την ίδια τη νόσο, σε σχέση με θέματα μεταδοτικότητας και θνησιμότητάς εξαιτίας αυτής (24%), τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας (21%), τα εμβόλια και τις θεραπείες (19%), τις αιτίες και την προέλευση της νόσου (15%) και διάφορα άλλα σχετικά ζητήματα  (21%). Όπως αναφέρουν οι ερευνητές περισσότερες από οκτώ στις δέκα (82%) από τις φήμες και τις θεωρίες για την Covid-19 ήταν εντελώς ψευδείς.

Δηλαδή, όλοι αυτοί οι τύποι που λένε και εδώ στα μέρη μας τις διάφορες θεωρίες τους δεν είναι ντόπια ανακάλυψη, η διεθνής συνωμοσία των ψεκασμένων είναι παντού. Ο άνθρωπος έχει πάρα πολλούς τρόπους για να μη βλέπει την πραγματικότητα. Από την πιο μικρή κι ασήμαντη μέχρι την πιο μεγάλη. Ένα ιστορικό παράδειγμα είναι ότι ακόμα και οι ίδιοι οι Ναζί είχαν φτάσει σε σημείο να πιστέψουν ότι κέρδιζαν τον πόλεμο.

Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι διακόπτουν τη σχέση τους με την κανονική πραγματικότητα, άλλωστε είναι τεράστιο το ταλέντο που έχουμε οι άνθρωποι στην ανακάλυψη διάφορων δικαιολογιών για να μην βλέπουμε την αλήθεια. Οι άνθρωποι παραδίδονται με πάθος στην άγνοια, ιδίως όταν αυτή εξασφαλίζει ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην πανσιόν μιας τυφλής πίστης όπου δεν χρειάζεται να σπαταλήσουν ιδιαίτερη ποσότητα φαιάς ουσίας για να γίνουν δεκτοί. Έχει συμβεί πολλές φορές στην παγκόσμια ιστορία και το κακό είναι ότι η εθελούσια έξοδος των ανθρώπων από την πραγματικότητα έχει συμβεί κατά κύριο λόγο σε πολέμους, καταστροφές, οικονομικές κρίσεις, όπως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και όχι μόνο. Το διαζύγιο άλλωστε από την κανονική πραγματικότητα είναι από τα βασικά -και πολύτιμα- εργαλεία των «τραμπισμών» του κόσμου. Το ζήσαμε και εμείς εδώ αυτό τα τελευταία χρόνια. Τώρα, όμως, είναι αλλιώς και για διαφορετικούς λόγους και εν πάση περιπτώσει αρκετά γελάσαμε. Αρκετά LOL κάναμε στο FB. Γι’ αυτό λοιπόν ας αφήσουμε τα διάφορα ανισόρροπα νούμερα να δίνουν «παραστάσεις» μπροστά στους καθρέφτες τους καθώς ναρκισσεύονται τα πρωινά, υπερήφανα για τις ιδιωτικές τους αλήθειες. Ο λόγος τους, άλλωστε, είναι σαν τον Covid-19. Ποτέ δεν ξέρεις ποιον θα χτυπήσει…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ