ΔΝΤ: Πάνω από 2% του ΑΕΠ οι απώλειες της Ελλάδας από τον τουρισμό
Βλέπει λιγότερα έσοδα έως 13,8 δισ. ευρώ
Το ΔΝΤ προβλέπει σημαντική πτώση στα έσοδα της Ελλάδας από τον τουρισμό που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση πάνω από 2% του ΑΕΠ
Λιγότερα έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό έως και 13,8 δισ. ευρώ εφέτος εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα και με την οποία προειδοποιεί για την εκτίναξη των ελλειμμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών διεθνώς.
Κατά το Ταμείο, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις δέκα οικονομίες παγκοσμίως που θα πληγούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην τουριστική της βιομηχανία. Συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει πως η Ελλάδα και οι Κόστα Ρίκα, Αίγυπτος, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη και Τουρκία θα έχουν εφέτος απώλειες στα έσοδα τους από τον τουρισμό που θα υπερβούν το 2% του ΑΕΠ.
Επικαλούμενο μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το ΔΝΤ μιλά στην έκθεσή του για τουριστικές εισπράξεις μειωμένες έως και κατά 73% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με άμεσο αντίκτυπο στα τουριστικά εμπορικά ισοζύγια που κυμαίνονται από 2% έως 6% του ΑΕΠ.
Πέρυσι η Ελλάδα είχε έσοδα 19 δισ. ευρώ από τον τουρισμό και μια πτώση κατά 73% θα συνεπαγόταν λιγότερα έσοδα κατά 13,8 δισ. ευρώ εφέτος.
Να σημειωθεί πως στο πρώτο πεντάμηνο του 2020 οι τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα σημείωσαν πτώση 78,5%, κινούμενες κατά 2,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 63,8% και 78,5% αντίστοιχα. Είναι ενδεικτικό ότι οι τουριστικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στο πρώτο πεντάμηνο σε μόλις 613 εκατ. ευρώ, έναντι 2,8 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 5,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 706 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.