Πολιτικη & Οικονομια

Τασούλας - Αγία Σοφία: Με Παλαμά σχολίασε τη μετατροπή σε τζαμί

Τι απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής σε ερώτηση δημοσιογράφων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωνσταντίνος Τασούλας
Κωνσταντίνος Τασούλας © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με στίχους από τον Κωστή Παλαμά σχολίασε ο Κωνσταντίνος Τασούλας τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί - Η απάντησή του σε δημοσιογράφους.

Με στίχους από τον Κωστή Παλαμά σχολίασε ο Κωνσταντίνος Τασούλας το γεγονός ότι η Αγία Σοφία λειτούργησε ως τζαμί.

Ειδικότερα, ο Κωνσταντίνος Τασούλας απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία μετά τη μετατροπή του ιστορικού μνημείου σε τζαμί.

Χρησιμοποιώντας στίχους απο το ποιητικό έργο του Κωστή Παλαμά «Η Φλογέρα του Βασιλιά», ο Κωνσταντίνος Τασούλας είπε: «Μια πίστη και γλώσσα μία, και ιδέα μία, και μια ψυχή, ένα Γένος. Κοπρίσματα, ανεμορριπές, κλαδέματα, πλημμύρες σταλώσανε ή λυγίσανε το δέντρο, δεν ταλλάξαν».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία. Περίπου 1.000 - 1.500 άτομα βρίσκονταν στο εσωτερικό του ιστορικού μνημείου, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έψαλε γονατιστός στίχους από το Κοράνι σε ζωντανή μετάδοση. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής «η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και έγινε πάλι τζαμί».

Ανακοίνωση για την Αγία Σοφία που έγινε τζαμί και στο εσωτερικό της τελέστηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή εξέδωσε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί «την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτιρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της -τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο- να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών».

Παράλληλα, εκφράζει την απογοήτευσν των ΗΠΑ «από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ