Πολιτικη & Οικονομια

Οι Έλληνες ερντογανίσκοι

Οι άνθρωποι που εξοργίζονται πιο πολύ με τον Τούρκο ημιδικτάτορα είναι αυτοί των οποίων το ήθος ταιριάζει με το δικό του

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
© EPA / TURKISH PRESIDNET PRESS OFFICE

Οι Έλληνες ερντογανίσκοι, παρότι εκδηλώνουν με κάθε ευκαιρία την αντιπάθειά τους για τον Ερντογάν, στην πραγματικότητα ονειρεύονται ένα ελληνικό αντίγραφό του.

Ομολογώ πως δεν ήξερα ότι υπήρχαν στην Ελλάδα τόσοι θαυμαστές των μεθόδων και των τρόπων του Ερντογάν. Είχα υποψιαστεί ότι οι αδιάφοροι για το διεθνές δίκαιο και τη δημοκρατία κάφροι είναι αρκετοί, αλλά η ιστορία της Αγίας Σοφίας με έκανε να καταλάβω ότι είναι πολύ περισσότεροι από όσοι νόμιζα.

Αυτό το γράφω γιατί είδα πολλούς συμπολίτες να αντιδρούν στην απόφαση του Ερντογάν να στείλει την Τουρκία 100 χρόνια πίσω και να ξανακάνει την Αγία Σοφία τζαμί, προτείνοντας αντίποινα. Κυρίαρχα ήταν αυτά που έχουν να κάνουν με το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και το οποίο κάποιοι (πολύ γενναίοι, όπως οι ίδιοι γράφουν) συμπολίτες θα ήθελαν να μετατραπεί είτε σε οίκο ανοχής, είτε σε ουρητήριο, είτε να στεγάσει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκhς, είτε και να γκρεμιστεί εντελώς. Για να τους δείξουμε εμείς.

Φυσικά αυτό που θα τους δείξουμε με τον τρόπο που προτείνουν οι τουιτεροκαπνισμένοι συμπολίτες θα ήταν ότι το ελληνικό κράτος δεν διαφέρει από το τουρκικό και πως στην πραγματικότητα οι Έλληνες, παρά τα όσα λένε γι' αυτόν, θαυμάζουν τον Ερντογάν και το ήθος του και πολύ θα ήθελαν να τον δουν να κυριαρχεί και στην ελληνική επικράτεια. Αυτό που θα τους δείξουμε είναι πως και το δικό μας κράτος μπορεί να μοιάσει στους χειρότερους κατοίκους του. Και τους πιο ηλίθιους.

Γιατί πραγματικά, πέρα από πνευματικός σωσίας των οπαδών του Ερντογάν, πρέπει να είσαι και ηλίθιος ώστε να πιστεύεις ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί μια κίνηση που κύριο στόχο έχει την κεμαλική κληρονομιά, είναι μια επίθεση στην κεμαλική κληρονομιά.

Φυσικά υπάρχει πάντα η περίπτωση οι συμπολίτες να είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι ως προς τη λατρεία τους για τον Ερντογάν και να θέλουν απλώς να τον βοηθήσουν στο έργο της κατεδάφισης της κεμαλικής παράδοσης. Μπορεί να θέλουν στ’ αλήθεια να σταθούν δίπλα του στον αγώνα που κάνει να γυρίσει τις σχέσεις θρησκείας-κράτους έναν αιώνα πίσω. Στο κάτω-κάτω οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) από αυτούς είναι πολέμιοι του διαχωρισμού και πιθανότατα θα γοητεύονται από έναν ηγέτη που θέλει να ξαναενώσει κράτος και θρησκεία. Και είμαι σίγουρος πως η φράση «καλύτερα φακιόλι τούρκικο παρά τιάρα παπική» δεν τους είναι καθόλου απεχθής.

Ναι, ξέρω. Όλο αυτό είναι αρκετά μπερδεμένο.

Όσο μπερδεμένο είναι και το μυαλό των οργισμένων συμπολιτών που δεν μπορούν να καταλάβουν αν είναι με το διεθνές δίκαιο ή το έχουν γραμμένο όπως ο Ερντογάν, αν προτιμούν τους διεθνείς οργανισμούς ή στον νταβατζιλίδικο τσαμπουκά όπως ο Ερντογάν, αν σέβονται άλλες χώρες και άλλους πολιτισμούς ή ψάχνουν ευκαιρία να αφοδεύσουν πάνω τους όπως ο Ερντογάν και αν θέλουν θρησκεία και κράτος ξεχωριστά ή τα θέλουν ενωμένα όπως ο Ερντογάν. 

Με λίγα λόγια, η ιστορία της Αγίας Σοφίας αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ένα μεγάλο πρόβλημα, πολύ σοβαρότερο από τη χρήση του κτηρίου που έχτισε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός: οι άνθρωποι που εξοργίζονται (ειλικρινώς ή όχι, δεν έχει σημασία) πιο πολύ με τον Τούρκο ημιδικτάτορα είναι αυτοί των οποίων το ήθος ταιριάζει με το δικό του ήθος. Είναι οι Έλληνες ερντογανίσκοι που παρότι εκδηλώνουν με κάθε ευκαιρία την αντιπάθειά τους για τον Ερντογάν, στην πραγματικότητα ονειρεύονται ένα ελληνικό αντίγραφό του. Και μπράβο τους. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.