Πολιτικη & Οικονομια

Κομισιόν: Προβλέπει ύφεση 9% για την Ελλάδα το 2020

Στην ίδια πρόβλεψη εκτιμά πως το 2021 θα υπάρξει ανάπτυξη 6% στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ύφεση 9% προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2020
Ύφεση 9% προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2020 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στις σημερινές της εαρινές προβλέψεις η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 9% για την Ελλάδα το 2020, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού

Σημαντική ύφεση, με 9% πτώση του ελληνικού ΑΕΠ το 2020, εκτιμά πως θα υπάρξει η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις της, ενώ το 2021 αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 6%. 

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μείωση του ΑΕΠ σχετίζεται με την πτώση των επενδύσεων και των εξαγωγών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων θα φανεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο με μείωση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών.

Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται και ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να πληγούν σοβαρά εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ η ανάκαμψη των εξαγωγών έχει να κάνει και με τις προοπτικές των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η πρόβλεψη υπόκειται σε συνθήκες αβεβαιότητας, ειδικά εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης στους κινδύνους που έχουν σχέση με τα ταξίδια και τον αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα της Ελλάδας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή προκάλεσαν καθυστερήσεις εντός και εκτός της αγοράς εργασίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ με βάση τις εαρινές προβλέψεις αναμένεται βραχυπρόθεσμη αύξηση της ανεργίας. Αναφορικά με τις τιμές του καταναλωτή, το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση 0,6% ετησίως. Ωστόσο, τον Μάιο και τον Απρίλιο υπήρξε μείωση 0,8% και 0,6%. Επιπλέον μείωση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2020.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ