- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ένας ιός από τη Λάρισα
Τι θα συνέβαινε αν αυτή η επιδημία ξεσπούσε σε μία αμερικανική ή ευρωπαϊκή μεγαλούπολη;
Ο Κώστας Γιαννακίδης σχολιάζει την εποχική γρίπη στη Λάρισα και τον κοροναϊό στην Κίνα
Κανένας δεν ξέρει από πού ξεκίνησε ο ιός. Κάποιοι είπαν ότι ξέφυγε από ένα εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν εξηγούν πώς τα κατάφερε και πήγε νότια, πέρασε τα Τέμπη και χώθηκε στα έντερα ενός προβάτου, λίγο πριν το δύσμοιρο ξεκοιλιαστεί για να γίνει το κοκορέτσι. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η πρώτη μόλυνση ανθρώπου σημειώθηκε σε ένα κρεοπωλείο στο κέντρο της Λάρισας. Ο ιός προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού και ακατάσχετη διάρροια. Έχει χαμηλό ποσοστό θνητότητας, γύρω στο 0,5%, αλλά εξωπραγματική μεταδοτικότητα. Αρκεί να κοιτάξεις κάποιον ασθενή, που λέει ο λόγος, για να κολλήσεις. Όταν έφτασαν τα πρώτα περιστατικά στο νοσοκομείο της Λάρισας, οι γιατροί ανησύχησαν, αλλά δεν πανικοβλήθηκαν. Σκέφτηκαν ότι πρόκειται για μία ίωση από εκείνες που χρειάζονται ένα φτέρνισμα μέσα σε κινηματογράφο για να θεριέψουν. Πριν ξημερώσει η μέρα κατάλαβαν ότι πρόκειται για κάτι άλλο. Μέχρι να βγει ο ήλιος πάνω από τον κάμπο, το 90% του νοσηλευτικού προσωπικού ήταν με πυρετό, βήχα και διάρροια. Οι τουαλέτες καταργήθηκαν στην πράξη. Ένα τοπικό κανάλι πήρε πλάνα με drone. Δεκάδες άνθρωποι, με άσπρες ποδιές να αφοδεύουν στον περίβολο του νοσοκομείου. Δύο πέθαναν. Με τα παντελόνια κάτω. Και οι δρόμοι γύρω από το νοσοκομείο άρχισαν να μποτιλιάρουν από περιστατικά που προσπαθούσαν να φτάσουν εκεί.
Στο Μαξίμου η πρώτη σύσκεψη έγινε την ώρα που ένα κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ έφτανε στη Λάρισα για να πάρει δείγματα και να τα στείλει στο «Παστέρ» για ανάλυση. Η πόλη μετρούσε περί τα 600 δηλωμένα περιστατικά μέσα σε 24 ώρες. Ο πρωθυπουργός δεν το σκέφτηκε παραπάνω. Κήρυξε την πόλη της Λάρισας σε κατάσταση πολιορκίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται όλα όσα γνωρίζουμε και θεωρούμε ως δεδομένα από το άρθρο 5 του Συντάγματος για την ελεύθερη διακίνηση των προσώπων στην επικράτεια. Η πόλη μπήκε επισήμως σε καραντίνα. Ακόμα και αν κάποιοι πολίτες ήθελαν να προσβάλλουν δικαστικά την απόφαση, δεν μπορούσαν. Τα δικαστήρια της Λάρισας καταργήθηκαν με απόφαση της Βουλής, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.
Με την ίδια απόφαση επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη. Ο στρατός κύκλωσε τη Λάρισα, απέκλεισε κάθε δρόμο που οδηγεί έξω από την πόλη και ανέλαβε την τροφοδοσία με τα απολύτως βασικά. Ωστόσο μέχρι να φτάσουν τα τεθωρακισμένα στον κόμβο της Βιοκαρπέτ, εκεί που κάποτε έβγαιναν τα τρακτέρ, μερικές χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει από την πόλη. Άλλοι για τα χωράφια τους και άλλοι για να γλιτώσουν. Η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή στρατιωτικού νόμου και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στην ηπειρωτική χώρα. Μάταιο. Ήδη ξεκίνησαν το πλιάτσικο και οι διαδηλώσεις για την καταστολή συνταγματικών ελευθεριών.
Εντάξει, είναι ένα σενάριο τραβηγμένο από τα μαλλιά. Όμως και αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Κίνα, πριν από λίγους μήνες είχαν θέση στη σφαίρα της φαντασίας. Σήμερα οι πολίτες καλούνται να στέλνουν SMS σε ειδική πλατφόρμα από την οποία παίρνουν βεβαίωση της θέσης τους για να αποδείξουν ότι δεν ήταν σε «μολυσμένη» πόλη. Οι είσοδοι των σπιτιών επενδύονται με ειδικό χαρτί προκειμένου να καταγράφονται διελεύσεις. Δεν υφίστανται ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, πράγμα που είναι σχετικό εύκολο να επιβληθεί σε μία χώρα σαν την Κίνα. Και ασφαλώς ουδείς από τη διεθνή κοινότητα διαμαρτύρεται, ούτε και επρόκειτο να διαμαρτυρηθεί αν κάτι τέτοιο λάμβανε χώρα κάπου στον δυτικό κόσμο.
Συνομολογούμε ότι η υγεία, ως ύψιστο αγαθό, είναι σημαντικότερη από την ελευθερία. Το υποθετικό ερώτημα, όμως, παραμένει. Τι θα συνέβαινε αν αυτή η επιδημία ξεσπούσε σε μία αμερικανική ή ευρωπαϊκή μεγαλούπολη; Θα μπορούσε, άραγε, η Δύση να προχωρήσει με ωμότητα σε καταστολή βασικών ελευθεριών ή θα προσπαθούσε να απαντήσει σε πολιτικά ερωτήματα ταυτόχρονα με τα επιστημονικά; Το ερώτημα τίθεται και αλλιώς. Ποια θα ήταν η εικόνα αν αυτή η επιδημία ξεσπούσε σε μία χώρα της βόρειας Αφρικής, στην Αλβανία ή στο Μαυροβούνιο; Και, εν τέλει, είμαστε τυχεροί ή άτυχοι που εκδηλώθηκε στην Κίνα; Φταίει η χώρα για την εξάπλωση του ιού, επειδή κράτησε τα χαρτιά της κλειστά, ή, ταυτοχρόνως, είναι και η μοναδική χώρα που θα μπορούσε να τον σταματήσει; Ενδεχομένως όλο αυτό να κρύβει μέσα του ένα συμβολισμό για όσα αντιπροσωπεύει σήμερα η Κίνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισχυρή επίδοση της ελληνικής οικονομίας – Επενδύσεις +9%, μισθοί +6,6% και βελτίωση εμπορικού ισοζυγίου
Kαταβάλλονται 70 εκατ. ευρώ σε 73.000 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Ανάρτηση του πρωθυπουργού για τη νέα ρύθμιση που θα ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές
Κλιμάκωση ΗΠΑ - Ιράν και φόβοι για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ωθούν το Brent σε νέα άνοδο
Συντονισμένη επιχείρηση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και της ΕΛ.ΑΣ. σε Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Κόρινθο και Κατερίνη
Η υπουργός παρουσιάζει την ψηφιακή δράση που στοχεύει στην εκπαίδευση 10.000 ωφελούμενων
Ιστορικό ρεκόρ στην ασφαλιστική αγορά με παραγωγή άνω των 6 δισ. ευρώ και πρόστιμα 55 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες
«Ανέδειξε τον πολιτισμό σε κεντρικό στοιχείο για την Ελλάδα της Αλλαγής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή τη μεταφορά πυραύλων Patriot στην Κάρπαθο
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
«Το μήνυμα των 200 της Καισαριανής ήταν ένα, η ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Όσα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Για την Ελλάδα, ο πόλεμος αποτελεί ταυτόχρονα απειλή και ευκαιρία
Πώς η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η στάση της κυβέρνησης και η μετατόπιση της κοινής γνώμης επαναφέρουν το δίλημμα της κυβερνησιμότητας στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής
«Δεν είχαμε ενημέρωση των Ισραηλινών και Αμερικανών για το Ιράν», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ
Ιδιωτική δωρεά καλύπτει μηνιαία ενίσχυση για γιατρούς σε 47 νησιά έως 4.000 κατοίκους
«Δύσκολα θα υπάρξει αντίρρηση», ανέφερε σε συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Λεμεσού
Τέσσερα F-16, ATR-72, CN-235 και UAV πέταξαν στο Αιγαίο – Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.