- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μητσοτάκης: Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ ποτέ δεν ήταν πιο δυνατές
Ο πρωθυπουργός συνάντησε εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων και επενδυτικών σχημάτων
Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο δείπνο προς τιμήν του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Έχετε δίκιο κ. αντιπρόεδρε, η σχέση των χωρών μας δεν ήταν ποτέ πιο δυνατή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς στο δείπνο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Είμαι πολύ περήφανος που ηγούμαι της Ελλάδας σε αυτή την ιστορική στιγμή για τις σχέσεις μας. Οι σχέσεις μας θα γίνονται όλο και πιο δυνατές και είχαμε την ευκαιρία αυτές τις δύο ημέρες να συζητήσουμε για όλα τα θέματα», συνέχισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι οι συζητήσεις που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα αφορούσαν από τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας μέχρι τις ευκαιρίες για επενδύσεις.
«Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει ο πιο ειλικρινής σύμμαχος των ΗΠΑ», τόνισε και ευχαρίστησε για την υποδοχή και τα υπέροχα - όπως είπε - λόγια που είπαν νωρίτερα ο υπουργός εξωτερικών Μ. Πομπέο και ο αντιπρόεδρος Μ. Πενς για τον ίδιο και τη σύζυγό του.
«Περάσαμε 72 φανταστικές ώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες που ξεκίνησαν με το όμορφο ταξίδι στη Φλόριντα, στο Τάρπον Σπρινκς, όπου είδαμε πόσο δυνατή είναι η ελληνοαμερικανική κοινότητα».
Συνέχισε λέγοντας ότι και στην Ουάσιγκτον είχε δύο ημέρες σημαντικές συναντήσεις, στο Λευκό Οίκο, σε αμερικανικά κέντρα μελετών, με επενδυτές.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα στον αγώνα για τις αξίες της αλλά και για το μέλλον ενώ εστιάζει στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία ευημερίας για όλους τους Έλληνες.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι και στην χώρα μας ακολουθούμε το παράδειγμα των ΗΠΑ μειώνοντας φόρους και η ελληνική οικονομία πηγαίνει όλο και καλύτερα.
«Προσκαλώ τους Αμερικανούς επενδυτές να πάρουν μέρος σε αυτό το νέο κεφάλαιο για την πατρίδα μας», συνέχισε.
Επιπλέον είπε ότι οι ιδρυτές πατέρες των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από τις αξίες της Ελλάδας και της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και πως το 2020 είναι μια σημαντική χρονιά για τη χώρα μας γιατί γιορτάζουμε τα 2500 χρόνια από τις ιστορικές μάχες στις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα που επέτρεψαν στην Ελλάδα να φτιάξει τον Κλασικό Πολιτισμό.
Είπε επίσης ότι και οι Έλληνες ιδρυτές εμπνεύστηκαν από την αμερικανική επανάσταση και πως το 2021 είναι μνημειώδης χρονιά για την Ελλάδα καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.
«Είναι μια ιστορία ελευθερίας, μια ιστορία ανθρώπων σε μια γωνιά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που εγκαθίδρυσαν το πρώτο, ελεύθερο, ανεξάρτητο Κράτος», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι σε αυτά τα 200 χρόνια η χώρα μας έχει αντιμετωπίσει κινδύνους, καταστροφές και θριάμβους.
«Είμαστε τώρα έτοιμοι να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας και ενώ μπήκαμε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, είμαι σίγουρος ότι μπορεί να είναι η δεκαετία της ελληνικής επιτυχίας», συμπλήρωσε και ύψωσε το ποτήρι του - όπως είπε - στη σημαντική στρατηγική φιλία μεταξύ των δύο χωρών.
Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων και επενδυτικών σχημάτων
Με 22 εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές παρουσίασε τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει προωθήσει η κυβέρνηση, τις μειώσεις φόρων που πραγματοποιεί και το σχέδιο για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των μεγάλων επενδυτικών project.
Επίσης απάντησε ο κ. Μητσοτάκης σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία έθεσαν οι υποψήφιοι επενδυτές.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές το επενδυτικό τους ενδιαφέρον αφορά τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές (συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών), ο τουρισμός, η αγορά ακινήτων, το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και οι νέες τεχνολογίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι επενδυτές τόνισαν τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, της προβλεψιμότητας σχετικά με το φορολογικό περιβάλλον, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα στελέχη τους, καθώς και της ταχύτητας στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι κορυφαίων επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών), του χρηματοπιστωτικού τομέα, του real estate και των νέων τεχνολογιών.
Εκτός από τον πρωθυπουργό, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.