- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσαβούσογλου: Aνοιχτό το ενδεχόμενο κοινής προσφυγής Ελλάδας - Τουρκίας στη Χάγη
«Παράθυρο» αφήνει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αφήνει «παράθυρο» για μια κοινή προσφυγή Ελλάδας – Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
Η Αγκυρα δεν είναι αντίθετη, από θέση αρχής, με το πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και συμφωνεί με πολλές από τις προβλέψεις της που αντανακλώνται στο διεθνές εθιμικό δίκαιο.
Αυτό δηλώνει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφήνοντας «παράθυρο» για μια κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του πολύκροτου Μνημονίου Συναντίληψης με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εμφανίζεται παράλληλα προσεκτικός τόσο επειδή η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου όσο και επειδή η Αθήνα έχει διατυπώσει συγκεκριμένες επιφυλάξεις σε θέματα θαλασσίων οριοθετήσεων.
Παράλληλα όμως ξεκαθαρίζει ότι το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες δεν είναι αυτόματο αλλά υπόκειται σε περιορισμούς με βάση τις ειδικές περιστάσεις και τη νομολογία.
Δεν αποκλείει επίσης την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην επίμαχη περιοχή οριοθέτησης Τουρκίας – Λιβύης.
Παράλληλα ο κ. Τσαβούσογλου τονίζει ότι οι προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης πρέπει να τηρηθούν επί τη βάσει της αμοιβαιότητας, καθώς η Συνθήκη αυτή συνιστά το θεμέλιο της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Τέλος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπεραμύνεται της πολιτικής της Αγκυρας στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, ενώ σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό επιρρίπτει την ευθύνη στους Ελληνοκυπρίους λόγω της άρνησής τους να αποδεχθούν την πολιτική ισότητα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική κατά της φοροδιαφυγής
Τα Βριλήσσια επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός όπου πραγματοποίησε ομιλία σε πολίτες, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψή του στα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής
Οι ελλείψεις σε Παθολογικές και Επείγοντα
H απάντηση στην προτροπή της να στηρίξει την ΕΛΑΣ
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο της Εκκλησίας στη διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με την ομογένεια
Υποχρεωτική η εγγραφή στο νέο ΝΠΔΔ εντός ενός έτους για όσους διαθέτουν άδεια άσκησης επαγγέλματος
Κορυφαίοι αναλυτές και ειδικοί εξετάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις γεωπολιτικές προκλήσεις
Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε
Οι νέες ιρανικές επιθέσεις σε πλοία στα Στενά του Ορμούζ πυροδοτούν ράλι στο αργό
Ποια θα λειτουργήσουν κανονικά
Πώς το εξασφαλίζουν οι αγρότες - Η έκπτωση στην αντλία και το QR code
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι
Όλες οι πληρωμές που θα γίνουν
Ο γραμματέας της ΝΔ επικρότησε τον ειρηνικό τους χαρακτήρα
Mε αφορμή τη συμμετοχή του βουλευτή σε πρόσφατη συνάντηση Ελλήνων και Ισραηλινών
Απάντηση για την εξωτερική πολιτική
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί ισραηλινού λόμπι
Είχε αισθανθεί έντονη αδιαθεσία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.