- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
ΔΕΗ: Μείωση κόστους 400 εκατ. ευρώ ετησίως θα φέρει η απολιγνιτοποίηση
Τι προβλέπει το πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο
Κατά 400 εκατ. ευρώ το χρόνο μειώνεται ο λογαριασμός της ηλεκτρικής ενέργειας με την απόσυρση της πλειονότητας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ως το 2023 που προβλέπει το πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο.
Στο διάστημα αυτό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ προβλέπεται να μειωθούν κατά 15 εκατ. τόνους ή 75%, από 20 εκατ. τόνους το 2019, σε 5 εκατ.τόνους το 2023.
Η μέση τιμή των δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, διαμορφώνεται εφέτος κοντά στα 26 ευρώ ανά τόνο, που σημαίνει ότι ο περιορισμός των εκπομπών κατά 15 εκατ. τόνους οδηγεί σε μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος κατά 390 εκατ. ευρώ. Ποσό που μπορεί να είναι μεγαλύτερο αν - σύμφωνα με τις προβλέψεις - οι τιμές των δικαιωμάτων αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.
Η εκτόξευση του κόστους για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (οι τιμές του CO2 αυξήθηκαν από τα 6 ευρώ περίπου το 2017 στα 15 ευρώ το 2018) ήταν μία από τις βασικές αιτίες του οικονομικού εκτροχιασμού της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 η συνολική δαπάνη της ΔΕΗ για δικαιώματα CO2 διπλασιάστηκε σε 279,5 εκατ. ευρώ, από 141,6 εκατ. το 2017.
Το business plan που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, προβλέπει ότι το μερίδιο του λιγνίτη στην παραγωγική βάση της ΔΕΗ θα μειωθεί σε 8% το 2024, από 37% το 2019, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές θα ανέβουν στο 17% από 2% και το φυσικό αέριο μαζί με τα υδροηλεκτρικά στο 74% από 61%.
Η ηλικία των μονάδων της ΔΕΗ κλιμακώνεται σήμερα μέχρι τα 40 χρόνια, ενώ τη χρονιά που θα αποσυρθούν θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με την 'Αδεια Παραγωγής της ΔΕΗ:
-Οι μονάδες 1 και 2 του Αμυνταίου που θα αποσυρθούν το 2020 εντάχθηκαν το 1987.
-Οι μονάδες Καρδιάς 3 και 4 εντάχθηκαν το 1990 και το 1991 αντίστοιχα και θα αποσυρθούν το 2021.
-Η Μεγαλόπολη 3 είναι η παλαιότερη μονάδα με έτος ένταξης το 1980. 'Αρα, το 2022 που θα αποσυρθεί, θα έχει συμπληρώσει 43 χρόνια. Την ίδια χρονιά αποσύρονται οι 4 μονάδες του Αγίου Δημητρίου που εντάχθηκαν σταδιακά από το 1984 ως το 1986.
-Το 2023 αποσύρονται οι Μεγαλόπολη 4 (έτος ένταξης το 1991), Μελίτη (2003) και 'Αγιος Δημήτριος 5 (1997).
Διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται το ισοδύναμο έτος ένταξης για το οποίο λαμβάνονται υπόψη και οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού των μονάδων που έχουν μεσολαβήσει.
Πέρα από τη μείωση του κόστους, ο επικεφαλής της ΔΕΗ έθεσε και θέμα «αποζημίωσης» της επιχείρησης για τις υπηρεσίες διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, λέγοντας ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια λιγνιτικές μονάδες - παρά το γεγονός ότι είναι ζημιογόνες - για λόγους διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και θα πρέπει να αποζημιωθεί για αυτό. Τόνισε, δε, ότι το θέμα θα τεθεί σε συζήτηση με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ. Πηγές της ΡΑΕ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το θέμα θα μπορούσε να τεθεί στο πλαίσιο των μηχανισμών εφεδρείας που εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες της ΕΕ, σε κάθε περίπτωση όμως ο μηχανισμός που θα εφαρμοστεί θα πρέπει να κοινοποιηθεί στην Κομισιόν για έγκριση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο υπουργός κάνει επίσης λόγο για «εντυπωσιακό» ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της Υγείας
Διαδέχεται τη Μαρία Ζοάο Ροντρίγκες, η οποία έπειτα από οκτώ χρόνια στην προεδρία ζήτησε να αποχωρήσει
Ο υπουργός επισήμανε ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μετασχηματίζεται
Τι απάντησε ειδικότερα τις αναφορές περί «γερμανικής πολιτικής»
Υποχώρησε 61% σε έξι χρόνια
Η τοποθέτηση του έρχεται σε έντονη αντίθεση με το κλίμα ευρύτερης πολιτικής αποδοχής
Με αφορμή τη σχέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με εμπλεκόμενο στις παράνομες επιδοτήσεις πρόσωπο
Εξελίξεις μετά την εμπλοκή του στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
Εμφανίζεται ιδιαίτερα αιχμηρός για την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει κάθε εμπλοκή - «Ανήθικο να με λασπώνουν»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατήγγειλε χθες ότι ο κ. Ξυλούρης απείλησε ότι «θα τη σκοτώσει και θα της στρίψει το λαρύγγι»
Η υπουργός παρουσιάζει τη νέα Κοινωνική Συμφωνία και τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και συνταξιούχων
Ο διεθνής Τύπος σχολιάζει την εκλογή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών
Οι αγρότες παίρνουν επιδοτήσεις για να συνεχίσουν να παράγουν προϊόντα από τα οποία το κέρδος τους είναι μικρό
«Κάθε διαμαρτυρία οφείλει να υπολογίζει και την κοινωνία», ανέφερε ο πρωθυπουργός
Σε εξέλιξη η συνεδρίαση, με τον πρωθυπουργό να αναλύει την πορεία του κυβερνητικού έργου
Η Κυριακή Στεφανάτου δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα αλλά εγκληματική οργάνωση
«Απειλητικά μηνύματα κάνουν λόγο για δολοφονίες και ακρωτηριασμούς»
Η απάντηση του βουλευτή της ΝΔ στους ισχυρισμούς της Μιλένας Αποστολάκη
«Βουλευτές της ΝΔ που είναι μέλη της εξεταστικής δέχθηκαν απειλητικά mail»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.