Πολιτικη & Οικονομια

Γιορτές σημαίνει Αποδοχή

Η αποδοχή του άλλου και του εαυτού, είναι θέμα εκπαίδευσης και αυτό σήμερα προσπαθεί να πετύχει το σχολείο

32014-72458.jpg
A.V. Guest
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
solidaritynow_1.jpg

Το Solidarity Now σε συνεργασία με πολλά σχολεία, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις αξίες της συνύπαρξης και της συμπερίληψης, διοργάνωσε ψυχαγωγικές δράσεις για τα παιδιά

Από το Solidarity Now


Τα παιδιά παίζουν στην αυλή του σχολείου. Μια μπάλα κάνει κύκλους στον αέρα και σκάει με δύναμη πάνω στο γήπεδο του μπάσκετ. Το καλάθι χάνεται, αλλά οι μικροί παίκτες δεν πτοούνται και συνεχίζουν να παίζουν με την ίδια ορμή όπως και πριν. Ο μικρόκοσμος του σχολείου φαντάζει τεράστιος στα μάτια ενός παιδιού. Οι πρώτες φιλίες, το αίσθημα της ασφάλειας ή της αποξένωσης, η γνώση και η εκπαίδευση με τη βαθύτερη έννοια του όρου, η αποδοχή του «άλλου» και του «εαυτού», οι αποτυχίες και οι επιτυχίες, η χαρά και η λύπη, όλα συντελούνται, μα πρωτίστως μαθαίνονται στο κλειστό περιβάλλον του σχολείου.

Στην Ελλάδα τα σχολεία καμιά φορά καταλήγουν να μοιάζουν με φυλακές, έτσι όπως είναι περικυκλωμένα από κάγκελα και τσιμέντο. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει γίνει αρκετές φορές «πειραματόζωο» στα χέρια πολλών κυβερνήσεων. Ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, γραφική ύλη αλλά και υποδομές, μερικές από τις συνέπειες μιας μακροχρόνιας κρίσης στην εκπαίδευση. Μοναδικό φωτεινό παράδειγμα οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους, που επιμένουν και προσπαθούν για το καλύτερο. Αυτό το «καλύτερο» συναντάμε σήμερα εδώ σε αυτή την αυλή του σχολείου, που μπορεί να είναι γκρίζα, αλλά είναι γεμάτη χρώματα. Η Μπέκι, ο Γιώργος, η Χατίτζε, η Άνια, ο Αχμέντ, η Νίκη και άλλα παιδιά από τη Νιγηρία, την Ελλάδα, το Ιράκ και τη Ρωσία, τη Γεωργία και τη Συρία και από άλλες χώρες, όλοι τους μαθητές, κάθονται σε διπλανά θρανία, παίζουν ποδόσφαιρο και συμμετέχουν στις δράσεις του σχολείου.

Το σχολείο είναι ένας μικρόκοσμος της κοινωνίας. Μέσα στις τάξεις καλλιεργούνται ιδέες και απόψεις, δίνονται ερεθίσματα και μαθήματα ζωής. Σε μια κοινωνία η οποία πολλές φορές στερείται σεβασμού στην πολιτισμική ετερότητα σχολείο μπορεί να δώσει μαθήματα συλλογικής συνείδησης. Η ύπαρξη πολυπολιτισμικών τάξεων, σημαίνει εξάλειψη των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων και κυρίως του ρατσισμού. Το Solidarity Now μέσα από τα προγράμματά του και, έχοντας ωφελούμενους και ωφελούμενες παιδιά και τις οικογένειές τους που διαμένουν στο Πρόγραμμα Στέγασηςτης οργάνωσης, επιδιώκει και συνεργάζεται με κάθε τρόπο με τους δημόσιους φορείς, με δασκάλους και σχολεία, αλλά και με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, οργανώνοντας ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για τους μαθητές.

Γιορτές σημαίνει αγάπη, πολλές ευχές, και χαρούμενα παιδικά πρόσωπα, μα πάνω από όλα, σημαίνει αποδοχή. Αυτές τις γιορτινές μέρες το Solidarity Now σε συνεργασία με πολλά σχολεία, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις αξίες της συνύπαρξης και της συμπερίληψης, διοργάνωσε ψυχαγωγικές δράσεις για τα παιδιά. Στο Solidarity Now πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. «Αυτές τις γιορτές, παιδιά που μιλάνε διαφορετικές μητρικές γλώσσες και κάθονται στα ίδια θρανία, έμαθαν, γέλασαν και ονειρεύτηκαν μαζί. Η συνεισφορά μας στην υλοποίηση μιας σειράς παραστάσεων σε δημόσια σχολεία της Θεσσαλονίκης, επισφραγίζει το κλείσιμο άλλης μιας χρονιάς στενής και δυνατής συνεργασίας με εκπαιδευτικούς. Μαζί με τα παιδιά, ονειρευόμαστε κι ελπίζουμε κι εμείς, παίρνοντας δύναμη για τις προκλήσεις της πρόσβασης στην εκπαίδευση που επιφυλάσσει το νέο έτος», λέει η Κατερίνα Γούλα, Συντονίστρια Προγράμματος Στέγασης Β. Ελλάδας στο Solidarity Now.

Μαθητές, δάσκαλοι και γονείς μάς έδωσαν το καλύτερο μάθημα για αυτή τη χρονιά, ένα μάθημα που υπερβαίνει τα σύνορα, τα κράτη και τις φυλές. Η αποδοχή του άλλου και του εαυτού, είναι θέμα εκπαίδευσης και αυτό σήμερα προσπαθεί να πετύχει το σχολείο. Ευχόμαστε η νέα χρονιά να φέρει ένα ακόμα καλύτερο ελληνικό σχολείο. Μαζί με τα παιδιά, ονειρευόμαστε κι ελπίζουμε κι εμείς, παίρνοντας δύναμη για τις προκλήσεις της πρόσβασης στην εκπαίδευση που επιφυλάσσει το νέο έτος

* Το Πρόγραμμα Στέγασης της οργάνωσης (μέρος του προγράμματος ESTIA - στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση) το οποίο υλοποιείται στην Ελλάδα από το 2016, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της ΕΕ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία
Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία

«Οι Έλληνες άκουσαν τρία διαφορετικά πράγματα από τρεις ηγέτες χωρών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εκείνο που δεν άκουσαν ήταν κάποια ουσιαστική απάντηση της χώρας μας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.