Πολιτικη & Οικονομια

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτές είναι οι νέες φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020 και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mitsotakis2342.jpg
© INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020 και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Νέες φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη και ευνοϊκά μέτρα που ενισχύουν την ανάπτυξη και οδηγούν στη μείωση της ανεργίας περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός 2020, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, ύψους 8% (σ.σ. μετά τη μείωση κατά 22% του συγκεκριμένου φόρου στα ακίνητα, τον περασμένο Αύγουστο) και μείωση –για πρώτη φορά- εντός του 2020 της εισφοράς αλληλεγγύης. Με την ομιλία του κ. Μητσοτάκη ολοκληρώνεται η 5νθήμερη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό 2020 και ακολουθεί η ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του υποστήριξε ότι «είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ», προσθέτοντας ότι «δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα». Όπως είπε, «αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού». Και πρόσθεσε: «Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω γιατί οι πολίτες επιβραβεύουν την συνέπεια λόγων και έργων. Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση και τα μέτρα που έλαβε για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με φορολογικές απαλλαγές, στις μεγάλες επενδύσεις που απεγκλωβίστηκαν. «Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, ούτε ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ είναι θετικότερη» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, δε, πως οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι.

«Θα αποφύγω τις πολιτικές αντιπαραθέσεις» ξεκαθάρισε, σημειώνοντας πως θα εστιάσει στον πολιτικό συμβολισμό του προϋπολογισμού. Υπογράμμισε ότι το αναπτυξιακό νήμα του διατρέχει όλες τις δράσεις και τόνισε πως δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/© INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

«Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί, διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά και ανοίγοντας τον δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές. Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους» διευκρίνισε.

Κόκκινα δάνεια και ΔΕΗ

Αναφορικά με το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, με την κωδική ονομασία «Ηρακλής», εκτίμησε ότι θα τονώσει τις τράπεζες και θα ανοίξει εκ νέου τις πύλες του δανεισμού για τις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Ανέφερε, ακόμη, ότι οι δαπάνες θα αντισταθμιστούν από νέα έσοδα που θα προέλθουν από την ανάπτυξη.

«Η αγορά των ακινήτων είναι βραχίονας της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Τις τσακίσατε κ. Τσίπρα τις ελληνικές επιχειρήσεις» τόνισε, απαντώντας στην αναφορά του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι πολλές είναι ζημιογόνες. Σημείωσε, ακόμη, πως η μείωση των φόρων των επιχειρήσεων συνδέεται με την ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι η μαρξιστική οικονομολογική προσέγγιση του κ. Τσακαλώτου αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Ειδική αναφορά έκανε στη ΔΕΗ και τη νέα εποχή που ανοίγει για τη δημόσια επιχείρηση με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Όπως είπε, στο νέο περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει την πράσινη ενέργεια θα παίξει ρόλο η ΔΕΗ. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η τιμή της μετοχής της τριπλασιάστηκε από την παραμονή των εκλογών. Επανέλαβε πως θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και η χώρα θα μπει στον χάρτη της πράσινης ενέργειας. Επεσήμανε, ακόμη, πως θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση 49% του ΔΕΔΔΗΕ και συμπλήρωσε πως η κυκλική οικονομία με την αξιοποίηση και των απορριμμάτων μπορεί να προσφέρει επενδύσεις 40 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη 10ετία.

Η ατάκα για τους 21 υπαλλήλους του Μετρό

«Ταλαιπωρήθηκαν οι Αθηναίοι με τη στάση εργασίας του μετρό γιατί 21 υπάλληλοι άλλαξαν πόστο και γι' αυτό ζήτησα συγγνώμη» είπε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι απαιτείται μεγαλύτερος αλληλοσεβασμός, μαζί με νομοθετική ρύθμιση για ελεύθερη κυκλοφορία.

Σημείωσε, δε, πως η κυβέρνηση του θα διορθώνει λάθη, κάτι «που κάνει εδώ και πέντε μήνες σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λάθη εδώ και πέντε χρόνια και επιμένει σε αυτά».

Στόχος μας η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Δεσμεύτηκε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί και θα πετύχει τη μείωση των πλεονασμάτων.

«Η μεγαλύτερη απάτη που ακούστηκε προεκλογικά είναι ο λογαριασμός που δεν άνοιξε ποτέ για να μπουν 5 δισ. ευρώ. Οι πολίτες σάς μαύρισαν, γιατί τους μαυρίσατε τη ζωή» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. «Κάνατε περισσότερα απ' όσα ζητούσαν οι δανειστές» είπε ο κ. Μητσοτάκης. ενώ την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση» ξεκαθάρισε.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/© INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Τόνισε, ακόμη, πως αν η αντιπολίτευση επιμένει στην ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας, «το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας αυτή η κυβέρνηση θα το κερδίσει και με σύμμαχο την κοινωνία». Και ανέφερε με νόημα πως «είναι εκτός τόπου και χρόνου η ταξική διάκριση και ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις».

Στο στάδιο του θυμού ο Τσίπρας

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα. Χρησιμοποιώντας βασικές αρχές της ψυχολογίας, εκτίμησε ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στο στάδιο του θυμού και ευχήθηκε να φθάσει σύντομα στο στάδιο της αποδοχής της ήττας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του άφησε αρκετές φορές αιχμές κατά του κ. Τσίπρα για τον τρόπο που κυβέρνηση τη χώρα την προηγούμενη τετραετία.

«Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα και δεν εκχωρεί τίποτα»

Ο πρωθυπουργός μίλησε, επίσης, για περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και προκλήσεων από τους εξ' ανατολών γείτονες. Είπε ότι προσυπογράφει τους χαμηλούς τόνους που υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες. Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας».

Όπως είπε, «η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα και δεν εκχωρεί τίποτα», σημειώνοντας πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα δίκαια της χώρας. «Είμαστε υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Ουδέποτε η χώρα σκέφθηκε να αναστείλει τον διάλογο για τα ΜΟΕ. Σε αυτόν, όμως, δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων» ξεκαθάρισε.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/© INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Και πρόσθεσε: «Έχουμε και δίκιο και ισχυρές συμμαχίες. Το Μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης είναι άκυρο και παράνομο και αυτό περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ».

«Καλά κάνατε κ. Τσίπρα και αλλάξατε γραμμή για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ» είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ μίλησε για μια πλατιά διακομματική συμμαχία, υπογραμμίζοντας πως με εξαίρεση το ΚΚΕ «έχουμε μια βαθιά στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ». Συμπλήρωσε, δε, πως «δεν είμαστε δεδομένοι, όχι μόνο για τις ΗΠΑ. Είμαστε δεδομένοι για τον ελληνικό λαό».

Και ανέφερε με νόημα πως «οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται», υπογραμμίζοντας πως «οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει ρητά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης».

Κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας πως η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοικτή για τα εθνικά θέματα και όταν χρειαστεί θα πάρει και ο ίδιος πρωτοβουλίες για ανοικτή και πλήρη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «τα χαμένα χρόνια φέρνουν χαμένες γενιές», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν έχουμε περιθώριο για κάτι τέτοιο». Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του πρώτου προϋπολογισμού της νέας δεκαετίας είναι: «Ανάπτυξη για όλους».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ