- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κερέ: Κάποιοι ήθελαν να καταστήσουν την ΕΚΤ υπεύθυνη για ένα Grexit
Συνέντευξη στην εφημερίδα Liberation
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιστάθηκε σε εκείνους που ήθελαν να την καταστήσουν υπεύθυνη για ένα Grexit, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιστάθηκε σε εκείνους που ήθελαν να την καταστήσουν υπεύθυνη για μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επιτρέποντας με τις ενέργειές της να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation, την τελευταία που έδωσε ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.
Ερωτηθείς, αν είναι υπερήφανος για όσα πέτυχε η ΕΚΤ, ο Κερέ απάντησε: «Υπάρχουν τρία πράγματα για τα οποία είμαι υπερήφανος. Πρώτον, την ομιλία του Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο του 2012, όταν είπε ότι η ΕΚΤ, στο πλαίσιο της εντολής της, θα έκανε ότι ήταν αναγκαίο για να διατηρήσει το ευρώ, και τη δημιουργία του (προγράμματος) Outright Monetary Transactions, το οποίο ήταν η συγκεκριμένη αποτύπωση αυτής της δέσμευσης και κατέστησε δυνατή τη διατήρηση της ενότητας της Ευρωζώνης. Μετά ήταν το επεισόδιο με την Ελλάδα, το οποίο ήταν φυσικά πολύ αμφιλεγόμενο, όπως μπορεί να δει κανείς στην ταινία του Κώστα Γαβρά «ενήλικες στο δωμάτιο». Όταν, όμως, το ελληνικό δημόσιο ήταν κοντά στη χρεοκοπία, διασφαλίσαμε τη συνεχή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών - που είχαν χάσει την πρόσβαση στις αγορές και τους αποταμιευτές τους μετά τη φυγή κεφαλαίων - σεβόμενοι παράλληλα την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης ότι η βοήθεια στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι με όρους. Οι ενέργειές μας τελικά επέτρεψαν στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Υπήρχαν εκείνοι που ήθελαν να καταστήσουν την ΕΚΤ υπεύθυνη για μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά εμείς αντισταθήκαμε σε αυτό! Και το τρίτο πράγμα, για το οποίο είμαι υπερήφανος, είναι η ποσοτική χαλάρωση (QE) που ξεκινήσαμε το 2015, η οποία απέτρεψε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού».
Στη δημοσιογραφική παρατήρηση για άρνηση των χωρών της Βόρειας Ευρώπης να προσφέρουν οικονομική αλληλεγγύη, ο Κερέ απάντησε ότι «αν και είναι αλήθεια πως τα κράτη μέλη εκπλήρωσαν το χρέος τους έναντι της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ισπανίας, το έκαναν αυτό με όρους που είχαν πολύ μεγάλο κόστος, ή που ήταν ακόμη και τοξικοί, σε πολιτικό επίπεδο. Τα προγράμματα προσαρμογής προκάλεσαν τεράστιες εντάσεις και οργή».
«Μία ημέρα, θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε ειδικούς θεσμούς, όπως μία Αρχή που θα είναι υπεύθυνη για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, η οποία θα εκπροσωπεί το συλλογικό συμφέρον, θα έχει αρμοδιότητες για τη λήψη αποφάσεων και θα λογοδοτεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Όσον αυτή δεν υπάρχει, θα πρέπει να σταυρώνουμε τα δάχτυλά μας και να ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί καμία κρίση», είπε ο Κερέ, προσθέτοντας: «Ονειρεύομαι μία Ευρωζώνη με ισχυρή και δημοκρατική πολιτική βάση, που θα ελάφρυνε το βάρος της ΕΚΤ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τα μέλη για τη μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία ανάδειξης συνέδρων
«Θα μάθετε να σέβεστε τους θεσμούς», διαμηνύει ο υπουργός Υγείας
Έντονο ενδιαφέρον και αυξημένη συμμετοχή - Έως τις 19:00 ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Οι παρεμβάσεις στην αγορά και η συζήτηση για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε για πρώτη φορά στο αν απογοητεύτηκε που δεν προτάθηκε ξανά για το αξίωμα
Η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνιμες φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες, μισθωτούς, οικογένειες και επαγγελματίες
Πόλεις-εργαστήρια της εθνικιστικής δεξιάς, ισλαμιστές υποψήφιοι και ο βαθύς ύπνος της γαλλικής κοινωνίας
Θα επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής ευθύνης ή θα παρασυρθεί από τον πειρασμό της εύκολης αντιπολίτευσης;
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Αναμένω τη δημόσια απολογία του μέσου και την άμεση απόσυρση του δημοσιεύματος» - Η ανάρτηση της κόρης του πρωθυπουργού
«Έπεσα από τα 108 στα 56 κιλά, χωρίς φάρμακα και ήταν πάρα πολύ δύσκολο»
Μια ύστατη ευκαιρία να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία
Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στην Αθήνα
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την 110 Πτέρυγα Μάχης
Εθνοπατριωτικό λεξιλόγιο, περιστέρια της ειρήνης, καταγγελία των γερακιών του Τελ Αβίβ — ποτέ της Τεχεράνης
Τέλος στην εκκρεμότητα δεκαετιών βάζει νέα ρύθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη - Ποιους αφορά η διαδικασία
Ο οίκος επιβεβαιώνει το αξιόχρεο αναγνωρίζοντας μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και συνεχή αποκλιμάκωση του χρέους
Όσα πρέπει να προσέξουν μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων
«Πάρτι πάρτι στις 7 του Μάρτη». 22 και κάτι χρόνια πριν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.