Πολιτικη & Οικονομια

Μπακογιάννης: Να διεκδικήσουμε την ανεξαρτησία των δήμων

Ομιλία του Δημάρχου Αθηναίων στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kostas-bakogiannis-kwstas-mpakogiannis.jpg
Κώστας Μπακογιάννης © Δήμος Αθηναίων

«Να διεκδικήσουμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία των Δήμων με τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» είπε στην ΚΕΔΕ ο Κώστας Μπακογιάννης.

«Χρειαζόμαστε ισχυρούς Δήμους και μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση. Οφείλουμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την ανεξαρτησία μας, οφείλουμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την ελευθερία μας. Κι αυτό δεν γίνεται με προσωρινές, πρόσκαιρες διευθετήσεις. Ούτε γίνεται με συμβιβασμούς. Απαιτούνται τολμηρές αλλαγές, απαιτούνται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αν θέλουμε να πετύχουμε το στόχο μας και να γυρίσουμε το κράτος ανάποδα».

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην νοοτροπία που κυριαρχεί ακόμα και σήμερα  η οποία θέλει ένας κράτος επικυρίαρχο, αρτηριοσκληρωτικό, υπερσυγκεντρωτικό. «Έχουμε περάσει από την εποχή των ιεραρχιών, στην εποχή των δικτύων. Κι όμως το κράτος μας επιμένει να λειτουργεί με ένα αναχρονιστικό μοντέλο που παραπέμπει σε άλλες δεκαετίες. Όλοι μας ξέρουμε πάρα πολύ καλά την πραγματικότητα. Αναγκαζόμαστε πολλές φορές να προσφεύγουμε σε ένα γενικό γραμματέα, σε έναν υφυπουργό, σε έναν υπουργό, σε ένα υπηρεσιακό στέλεχος, για να κάνουμε τα στοιχειώδη. Αυτό όμως κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει» τόνισε χαρακτηριστικά. Και αναφέρθηκε σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς μεταξύ των οποίων:

  • «Αρμοδιότητες: Δεν είναι μόνο η αλληλοεπικάλυψη. Δεν είναι ότι μπερδευόμαστε μεταξύ μας. Είναι ότι πολλές αρμοδιότητες παραμένουν στο κεντρικό κράτος, χωρίς στην πραγματικότητα, λόγο και αιτία. Ένα παράδειγμα, τα Σχέδια Πόλης, τα οποία εγκρίνονται από ένα υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, που πολλές φορές έχει απόλυτη άγνοια από την πραγματικότητα των δήμων μας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουμε ποιος κάνει τι. Στην Πολιτική Προστασία, για παράδειγμα, όλοι ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα «βουνό» συναρμόδιους φορείς που στην πραγματικότητα κανείς δεν είναι υπεύθυνος για τίποτα. Και μετά οι πολίτες δικαίως ζητούν το λόγο από όλους εμάς γιατί έχουμε αποτύχει».
  • «Γραφειοκρατία: Πρέπει επιτέλους να κρινόμαστε από το έργο μας και όχι από το πόσο καλοί γραφειοκράτες είμαστε. Όχι από το πόσο  γρήγορα σπρώχνουμε το χαρτί από το ένα συρτάρι στο άλλο. Και εδώ θέλω να υπογραμμίσω, νομίζω το χειρότερο νομοσχέδιο των τελευταίων ετών. Τον 4412 του 2016. Οι παλαιότεροι, όσοι ζήσανε την προηγούμενη θητεία, θυμούνται ότι για δυο ολόκληρα χρόνια, μείναμε χωρίς δημοπρασίες τεχνικών έργων. Είναι αδιανόητο ένα έργο που θέλει δύο μήνες για να εκτελεστεί, να χρειάζεται εννιά ή έντεκα μήνες για να φτάσει στην συμβασιοποίηση. Και είναι αδιανόητο οι ενστάσεις, οι εκπτώσεις των εργολάβων να πηγαίνουν όλες ανεξαιρέτως και να εξετάζονται από ένα κεντρικό τεχνικό συμβούλιο το οποίο στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει ποιες είναι οι συνθήκες  και ποιες είναι οι ανάγκες.
  • «Υποστελέχωση: Έχουμε φτάσει σε ένα δραματικό σημείο. Η υποστελέχωση είναι μια πραγματική μάστιγα στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες κινήσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα. Να δοθεί η ελευθερία στους δήμους, βάσει των οικονομικών τους δυνατοτήτων και να προχωράνε σε στοχευμένες προσλήψεις. Είναι σημαντική η αλλαγή η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να προχωράμε πιο γρήγορα στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.  Πρέπει να ενισχύσουμε το ίδιο μας το προσωπικό».
  • «Οικονομικά:  Έφθασε η ώρα να ξαναδούμε τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί ένα ταμείο της τοπικής αυτοδιοίκησης . Ένα ταμείο το οποίο να αντλεί πόρους και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και από τον κεντρικό προϋπολογισμό του κράτους, αλλά και να αξιοποιεί σύγχρονα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Έχουμε την εμπειρία του ΕΣΠΑ, μπορούμε να οργανώσουμε ένα σύστημα που να μας δίνει τη δυνατότητα για μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, χωρίς να προστρέχουμε κάθε τόσο σε έναν υπουργό, σε ένα υφυπουργό, ή σε ένα βουλευτή, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας».
  • «Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας: Να απλοποιήσουμε επιτέλους το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση όχι μόνο της δημοτικής περιουσίας, αλλά και της δημόσια περιουσίας στα όρια των δήμων μας. Δίνουμε όλοι καθημερινά μάχες με τις «Κτιριακές Υποδομές», δίνουμε καθημερινά μάχες με την ΕΤΑΔ, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαριστεί».
  • «ΕΝΦΙΑ: Αν θέλουμε πραγματικά να ωριμάσουμε, αν θέλουμε πραγματικά να ορθώσουμε το ανάστημά μας, έφθασε η ώρα να αποκοπούμε από αυτή τη σχέση εξάρτησης με το κεντρικό κράτος. Αυτό σημαίνει ο ΕΝΦΙΑ να αποδοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό, κυρίες και κύριοι, είναι η πραγματική ελευθερία και θα μας δώσει τη δυνατότητα να λογοδοτούμε  άμεσα στους πολίτες και να ξέρουν αν τα χρήματα τους πιάνουν τόπο».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων έκλεισε την ομιλία του με μια διαπίστωση: «Ξέρω ότι όλοι σε αυτήν την αίθουσα, αυτή τη στιγμή, αισθανόμαστε ισχυροί, γιατί έχουμε νωπή την  λαϊκή εντολή. Όμως, η εμπειρία των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων, δείχνει ότι έξι στους δέκα δεν θα επανεκλεγούν. Κρατήστε το λίγο αυτό. Αυτό έχει να κάνει προφανώς με τη δική μας προσωπική ευθύνη, με το πως οι ίδιοι δουλεύουμε στους δήμους μας. Έχει να κάνει, όμως, και με τις αγκυλώσεις και τις παθογένειες του θεσμικού πλαισίου. Η ΚΕΔΕ, λοιπόν, έχει τεράστια σημασία. Οφείλουμε όλοι, πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες, να είμαστε ενωμένοι. Δεν υπάρχουν μεγάλοι και μικροί δήμοι. Δεν υπάρχει ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Πρέπει να είμαστε όλοι μια γροθιά. Από εμάς όλους εξαρτάται το μέλλον μας. Και από τη συνεργασία μας. Για να μπορούμε να μιλήσουμε πειστικά, ουσιαστικά, διεκδικητικά. Για να μπορούμε να δουλεύουμε αποτελεσματικά για τους πολίτες».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.