Πολιτικη & Οικονομια

Τι ζητάει η νέα γενιά από τους πολιτικούς

Υπάρχει μέλλον για μια καριέρα στο Δημόσιο;

54888-624059.jpg
Αλέκος Λιδωρίκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8125.jpg
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / INTIME NEWS

Ποια είναι τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους σήμερα και τι θέλουν από τους πολιτικούς;

Μια ανοικτή σχέση άμεσης και ειλικρινούς επικοινωνίας με τους πολιτικούς και ιδιαίτερα με τους βουλευτές που τους εκπροσωπούν στη Βουλή, αναζητούν οι νέοι άνθρωποι ηλικίας 16 έως 25 ετών περίπου. Η γενιά που ηλικιακά ξεκινάει από τους μαθητές που δίνουν τον αγώνα για την εισαγωγή τους σε κάποια Σχολή, τους φοιτητές αλλά και τους νέους που αποφοιτούν και πραγματοποιούν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα.

Η νέα γενιά αναζητά πολιτικούς που θα έχουν τις πόρτες του γραφείου τους ανοικτές, όχι μόνον στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και στη διάρκεια ολόκληρης της θητείας τους.

Θα απαντούν - οι ίδιοι αλλά και οι συνεργάτες του γραφείου τους που έχουν περισσότερο χρόνο- στα ζητήματα που τους απασχολούν. Δεν ζητούν «χάρες», ζητούν όμως απαντήσεις, κατευθυντήριες γραμμές. Απάντηση έστω και αρνητική. Ζητούν να τους υπολογίζουν. Όλα αυτά δείχνουν αυτονόητα, αλλά στην πράξη εφαρμόζονται από ελάχιστους, πολλές φορές εξαιτίας του μεγάλου φόρτου εργασίας.

Ποια όμως είναι τα ζητήματα που τους απασχολούν;

Πρωταρχικό θέμα που τους απασχολεί είναι το επαγγελματικό τους μέλλον. Η επαγγελματική τους αποκατάσταση και πριν από αυτό, στα πρώτα τους βήματα ο επαγγελματικός τους προσανατολισμός, από νωρίς.

Ποια επαγγέλματα έχουν ζήτηση στην χώρα μας; Ο κόσμος αλλάζει και δημιουργούνται νέα δεδομένα στον επαγγελματικό τομέα.

Πολλοί όμως νέοι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε υπηρεσίες του Δημοσίου και αναρωτιούνται: «Υπάρχει μέλλον για μια καριέρα στο Δημόσιο;»

Πώς όμως μπορεί να βοηθήσει ένας πολιτικός σε αυτήν την κατεύθυνση;

Ανάλογα με την θέση που κατέχει ο πολιτικός να αναδείξει το ζήτημα σε κεντρικό επίπεδο, στη διάρκεια της διακυβέρνησης στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής. Αλλά και με προσωπικές του παρεμβάσεις να έρθει σε απευθείας επικοινωνία μαζί με τους νέους. Να αναλάβει πρωτοβουλίες να διοργανωθούν χρήσιμες ενημερωτικές εκδηλώσεις για τέτοια ζητήματα, να είναι σε θέση να έχει ένα άτυπο συμβουλευτικό λόγο.

Στις δημόσιες παρεμβάσεις του να αναφέρεται σε τέτοια θέματα, έτσι θα γίνει αγαπητός αλλά και χρήσιμος και πρακτικός στους νέους καθώς και στους γονείς τους.

Οι νέοι επισημαίνουν ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να σταματήσουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον, αλλά να αναφερθούν συγκεκριμένα σε ζητήματα που είναι χρήσιμα για την νέα γενιά. Να αναγνωρίζουν όποια θετικά των πολιτικών τους αντιπάλων. Να βρίσκουν γέφυρες σύγκλισης και συνέχειας σε ό,τι καλό έχει γίνει. Να έρθουν πραγματικά κοντά στους νέους, συζητώντας μαζί τους.

Τους ενδιαφέρουν επίσης θέματα που συνδέονται με τη γραφειοκρατία, Για παράδειγμα πολλοί νέοι προσπαθούν να κάνουν πράξη μια ιδέα τους. Οι καλούμενοι νεοφυείς επιχειρηματίες. Μπλέκουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και φυσικά της φορολογίας. Βασίζονται στον ιδιωτικό τομέα και στις διάφορες δομές που έχουν αναπτυχθεί από τράπεζες και επιχειρήσεις. Θα ήθελαν περισσότερο την εμπλοκή των πολιτικών, των βουλευτών. Πρακτικά πράγματα: «Κανένας βουλευτής δεν έχει σκεφτεί με δική του πρωτοβουλία να συμβάλει ώστε να βγει ένας οδικός χάρτης για μια νεοφυή επιχείρηση. Κάποιες σελίδες με τις βασικές κατευθύνσεις, Να μια ιδέα που θα τους προτείναμε».

Θέματα οικολογίας επίσης βρίσκονται στα ενδιαφέροντα των νέων. Πιστεύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από την Ευρώπη. Εκτιμούν πως θέματα οικολογίας απουσιάζουν από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού θέλουν μεγαλύτερη πρόσβαση, χωρίς δαπάνη στα δρώμενα, μέσω και του εκπαιδευτικού συστήματος. Υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας, αλλά οι νέοι περιμένουν και πρωτοβουλίες από το Δημόσιο τομέα. Μπορεί και να υπάρχουν, ίσως όμως δεν έχουν γίνουν γνωστές ευρύτερα.

Τους απασχολούν επίσης θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, τη βία, το σχολικό και μετέπειτα εκφοβισμό. Αναζητούν και εκεί απαντήσεις χωρίς να γνωρίζουν πώς ενδεχομένως θα μπορούσε να τους βοηθήσει ένας πολιτικός. Επίσης θέματα ψυχικής υγείας, και θέματα που αφορούν στην ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες. 

Ζητούν γενικότερα από τους πολιτικούς να τους προσεγγίσουν μακριά από κάμερες και όχι μόνον για τα φώτα της δημοσιότητας. Έτσι ώστε να καταλάβουν πραγματικά τι τους απασχολεί και μετά να τα δημοσιοποιήσουν. Δεν αρνούνται τη δημοσιότητα, απλά να μην γίνονται όλα στο βωμό αυτής.

Γενικότερα οι νέοι θέλουν να πιστέψουν, να εμπνευστούν από νέους πολιτικούς, που θα τους πείσουν ότι δεν έχουν πάει στην πολιτική μόνο για δικό τους όφελος. Αλλά και για να προσφέρουν στο σύνολο. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνον εάν βρίσκουν έστω και λίγο χρόνο να κυκλοφορούν ανάμεσά τους, στην καθημερινότητά τους, να καταγράφουν καθημερινά έστω και μικρά προβλήματα και προπάντων να τα επιλύουν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ