Πολιτικη & Οικονομια

Βουλή: Προανακριτική με 173 «ναι» για τον Παπαγγελόπουλο

«Όχι» ψήφισαν 83 βουλευτές, σε σύνολο 261 ψηφισάντων βουλευτών

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
papagelopoulos
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την απόλυτη πλειοψηφία εξασφάλισε η πρόταση της ΝΔ με 173 ψήφους υπέρ και 83 κατά για Προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Δεκτή με 173 ψήφους και έπειτα από μυστική ψηφορορία στη Βουλή έγινε η πρόταση της ΝΔ για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, στην κάλπη βρέθηκαν 261 ψηφοδέλτια από τα οποία έγκυρα ήταν τα 256, άκυρα 4, και ένα λευκό. «Υπέρ» της πρότασης της ΝΔ ψήφισαν 172 βουλευτές και «κατά» 83. Στη μυστική ψηφοφορία δεν έλαβαν μέρος οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.

Από τη ΝΔ, απουσίαζε ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος και Θεοδώρα Τζάκρη, που βρίσκονται στο εξωτερικό και ο Νίκος Φίλης και Νεκτάριος Σαντορινιός, για λόγους υγείας.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει προθεσμία δύο μήνες προκειμένου να παραδώσει το πόρισμα της.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της ΝΔ αφορούσε στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου για 4 αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Η πρόταση της ΝΔ βασίστηκε στις καταθέσεις, του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή, της αντιεισαγγελέως Εφετών, πρώην Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Επίσης βασίστηκε σε φερόμενη ρήση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε δικαστική λειτουργό που χειρίζεται την υπόθεση Novartis, καθώς και σε δήλωσή του, ως αναπληρωτή Δικαιοσύνης τον Φεβρουάριο του 2018, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, πριν η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Παράλληλα έχουν κατατεθεί στη Βουλή αντίγραφα των καταθέσεων, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και αντίγραφα της δικογραφίας η οποία σχηματίστηκε μετά από παραγγελία του αναπληρωτή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Τασούλα.

Η ομιλία Παπαγγελόπουλου στη Βουλή

«Βομβαρδίζομαι από ψευδείς συκοφαντίες εδώ και πολύ καιρό. Επειδή είμαι θεσμικός άνθρωπος δεν έχω απαντήσει μέχρι τώρα δημόσια, σήμερα όμως θα αποδείξω τις συκοφαντίες και τους συκοφάντες», ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος από το βήμα της Ολομέλειας. Στην ομιλία του που διήρκησε περισσότερο από μια ώρα και έγινε παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατήγγειλε πολιτική δίωξη και σκευωρία σε βάρος του που στόχο δεν έχει μόνο τον ίδιο αλλά και να «λεκιάσει» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σήμερα θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενος. Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες της εγκληματικής ομάδας που θέλει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και τόνισε πως θα αποδείξει ότι η δίωξη του για σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι γελοία, και θα αποκαλύψει τις αθέατες πλευρές αυτής της επιχείρησης.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του κ. Παπαγγελόπουλου αφορούσε τον ρόλο της αντεισαγγελέα Εφετών Ελένης Ράϊκου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή. Για την πρώτη είπε ότι του είχε ζητήσει να μεσολαβήσει για πειθαρχικό εναντίον της και για την ανανέωση της θητείας της στον 'Αρειο Πάγο, αίτημα που απέκλεισε ότι μπορούσε να ικανοποιήσει ο κ. Παπαγγελόπουλος. Για τον δεύτερο ότι όλοι στον 'Αρειο Πάγο έχουν γνώση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του και άφησε βαρύτατες αιχμές για το ταξίδι στη Βιένη και τη μη παραλαβή στοιχείων για την υπόθεση NOVARTIS. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επεφύλασσε αναφορά και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο είπε ότι, σε έσχατη ανάγκη, θα αποκαλύψει για ποια πράγματα τον ρωτούσε και τον παρακαλούσε. Παρατήρησε επίσης ότι «ο κ. Σαμαράς δεν έχει μηνύσει μόνο τον Αλέξη Τσίπρα, τον ίδιο, τους εισαγγελείς που ερευνούν τη NOVARTIS, τους μάρτυρες και όποιον άλλον βρεθεί μπροστά του και τον θεωρεί εχθρό του. Στο παρελθόν, έχει μηνύσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη» για να προσθέσει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς καταφεύγει σε μηνύσεις. Δεν αποκλείεται στο μέλλον να μηνύσει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν δεν γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή για δεύτερη φορά δεν θα τολμήσει να ρίξει την κυβέρνηση της ΝΔ».

Τσίπρας: Δειλός ρεβανσισμός η παραπομπή Παπαγγελόπουλου

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας παρείχε πλήρη κάλυψη στον κ. Παπαγγελόπουλο, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για πολιτικό ρεβανσισμό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για διπλή δειλία, καθώς επιλέγει να στείλει στην προανακτατική μόνο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης αλλά όχι και τον ίδιο, καθώς ο κ. Παπαγγελόπουλος όπως είπε «κατηγορείται ότι έστησε πολιτική δίωξη και σκευωρία προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του και ενάντια στη ΝΔ».

«Αν είναι μία φορά δειλός ο κος Μητσοτάκης γιατί παραπέμπει το Παπαγγελόπουλο κάνοντας το χατίρι του κου Σαμαρά - γιατί αυτό γίνεται σήμερα - θα έλεγα είναι δυο φορές δειλός, γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει εμένα» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Να ξέρετε ότι αυτή σας η στάση, η επιλογή, αυτή η διπλή δειλία, σας καθιστά ακόμη πιο αναξιόπιστους και φαιδρούς στα μάτια της κοινής γνώμης, ακόμη και των ίδιων των ψηφοφόρων σας. Παρότι όμως, δεν στραφήκατε εναντίον μου προσωπικά, είναι εμφανές ότι στρέφεστε εναντίον μου πολιτικά».

Απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ σε Τσίπρα

Για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, «αθεράπευτο θράσος», ψεύδη και διαστρέβλωση κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος πήρε τον λόγο μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια για να του καταλογίσει ότι «δεν το χωράει στο μυαλό του ότι άλλα είναι τα καθήκοντα της Βουλής και άλλα της κυβέρνησης» αφού δεν αντιλαμβάνεται την διάκριση των εξουσιών και δεν καταλαβαίνει πως σε αυτή την σημερινή διαδικασία μιλούν μόνον βουλευτές.

«Εκτός, όμως, από αντικοινοβουλευτικός ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται και πάλι αθεράπευτα θρασύς. Είναι ο ίδιος που είχε προαναγγείλει διώξεις, πριν ακόμα ανακοινωθούν από τη Δικαιοσύνη. Είναι εκείνος που είχε υποδεχθεί τον κ. Παπαγγελόπουλο, μόλις μπήκε στο Μαξίμου και μετά ο κ. Παπαγγελόπουλος δήλωνε τα περί μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός ο οποίος έστηνε τις δέκα κάλπες εδώ μέσα» είπε ο κ. Λιβανός.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κατηγόρησε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα ότι σήμερα επανήλθε έχοντας στη φαρέτρα του νέα ψέματα και νέες διαστρεβλώσεις ενώ του καταλόγισε ότι δεν είπε λέξη για όσα καταμαρτυρούν όχι μόνο ανώτατοι δικαστές, αλλά οι ίδιοι οι ψευδομάρτυρες που οι ίδιοι επιστράτευσαν, ενώ ταυτοχρόνως τόλμησε να επικαλείται ανώνυμες καταγγελίες.

Ο κ. Λιβανός, αντιπαρέβαλε την στάση του προέδρου της ΝΔ, «την ίδια ώρα, όμως, που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κολυμπάει μέσα στις λάσπες του χθες», να ανοίγει μια νέα εποχή κατά την οποία - όπως είπε -επιμελείται τα του οίκου της, χωρίς παρεμβάσεις από την άλλη και ο πρωθυπουργός της χώρας θα μπορεί να εκπροσωπεί διεθνώς τη χώρα σε συμφωνημένες συναντήσεις στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα η Βουλή θα μπορεί να προχωρά τις δικές της θεσμικές διαδικασίες, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο.

«Ακούσαμε επίσης, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερασπίζεται με περίσσιο πάθος τον υπουργό του, τον κ. Παπαγγελόπουλο. Ουσιαστικά σφιχταγκαλιάστηκε απόψε για ακόμη μία φορά με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Καμία έκπληξη. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει και με τον αγαπητό φίλο του, τον κ. Πολάκη. Οι επιλογές ενός εκάστου δείχνουν το ποιόν του. Οι επιλογές του κ. Τσίπρα είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος και ο κ. Πολάκης» ανέφερε επίσης ο κ. Λιβανός.

Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, είπε ότι για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και ευθύνες, λόγος για τον οποίο κατέθεσε η ΝΔ την πρόταση για διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου για τέσσερα αδικήματα, ένα εξ αυτών κακούργημα, τρία πλημμελήματα.

«Από τη δικογραφία προκύπτουν στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Πλέον των καταθέσεων των πολιτικών προσώπων, κορυφαίοι δικαστικοί λειτουργοί, όχι οι δικοί σας κουκουλοφόροι μάρτυρες, με σθένος και ονομαστικά προβαίνουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, αυτό που ζητούσατε πριν, ονόματα. Καταγγέλλουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο έργο τους και προσπάθεια του τέως υπουργού να στήσει κατηγορίες εις βάρος συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Δεν μπορούμε, δεν μας το επιτρέπει κανείς να κλείσουμε τα μάτια. Το κράτος δικαίου και η έννομη τάξη μάς επιτάσσουν να εξετάσουμε περαιτέρω τις συγκεκριμένες μαρτυρίες. Εμείς δεν πρόκειται να καλύψουμε τίποτε. Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, όποιοι και να είναι, όπου και να είναι» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Λιβανός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ