- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Τετ α τετ Μητσοτάκη - Πομπέο στο Μέγαρο Μαξίμου
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα
Στην Αθήνα σήμερα ο Μ. Πομπέο. Συναντήσεις με Κ. Μητσοτάκη, Ν. Δένδια και Ν. Παναγιωτόπουλο.
Την περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και τη διεύρυνση του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, αναμένεται να σηματοδοτήσει η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, με επιστέγασμα την υπογραφή της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement-MDCA) των δυο χωρών.
Κατά τις επαφές του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, αναμένεται να αναδειχθεί περαιτέρω η στρατηγική διάσταση της σχέσης Αθήνας- Ουάσινγκτον, με έμφαση στην εμβάθυνση της αμυντικής, διπλωματικής, αλλά και οικονομικής συνεργασίας τους.
Οι επαφές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, τον οποίο υποδέχθηκε χθες το βράδυ κατά την άφιξή του στην Αθήνα ο Νίκος Δένδιας, αρχίζουν σήμερα το πρωί με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια ο Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον οποίο θα υπογράψουν την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Αμέσως μετά, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.
Το απόγευμα, ο Μ. Πομπέο θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ την Κυριακή θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.
Πριν από την αναχώρηση του Μ. Πομπέο από την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της σχετικής ενημέρωσης του Τύπου, όπως είχε μεταδώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε υπογραμμίσει τον κομβικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στον σχεδιασμό της αμερικανικής Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας. Όπως τονίστηκε , η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, καθώς βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένη ανάμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στον Εύξεινο Πόντο.
Ο ίδιος μάλιστα αναφερόμενος στην «εξαιρετική συνεργασία» μεταξύ των πρεσβειών των δύο χωρών ως προς το θέμα της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, τόνισε τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίζοντας στο πλαίσιο αυτό ως «θεμελιωδώς σημαντική» τη συνεργασία των ΗΠΑ με τη «σύμμαχό μας Ελλάδα».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έφθασε στην Ελλάδα προερχόμενος από τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ νωρίτερα είχε επισκεφτεί το Μαυροβούνιο και την Ιταλία.
Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί ο β' γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων. Από αμερικανικής πλευράς, επικεφαλής θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φ. Ρίκερ ενώ στις επί μέρους θεματικές του Στρατηγικού Διαλόγου θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων και οι βοηθοί υφυπουργοί Εξωτερικών αρμόδιοι για τις οικονομικές-επιχειρηματικές σχέσεις και εκπαιδευτικά-πολιτιστικά θέματα, Μανίσα Σινγκ (Manisha Singh) και Μαρί Ρόις (Marie Royce) αντίστοιχα. Από ελληνικής πλευράς, η έναρξη των εργασιών του Στρατηγικού Διαλόγου θα γίνει από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκη Κεραμέως, ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος, καθώς και οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Κ. Φραγκογιάννης και Α. Στεφανής.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα Βριλήσσια επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός όπου πραγματοποίησε ομιλία σε πολίτες, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψή του στα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής
Οι ελλείψεις σε Παθολογικές και Επείγοντα
H απάντηση στην προτροπή της να στηρίξει την ΕΛΑΣ
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο της Εκκλησίας στη διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με την ομογένεια
Υποχρεωτική η εγγραφή στο νέο ΝΠΔΔ εντός ενός έτους για όσους διαθέτουν άδεια άσκησης επαγγέλματος
Κορυφαίοι αναλυτές και ειδικοί εξετάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις γεωπολιτικές προκλήσεις
Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε
Οι νέες ιρανικές επιθέσεις σε πλοία στα Στενά του Ορμούζ πυροδοτούν ράλι στο αργό
Ποια θα λειτουργήσουν κανονικά
Πώς το εξασφαλίζουν οι αγρότες - Η έκπτωση στην αντλία και το QR code
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι
Όλες οι πληρωμές που θα γίνουν
Ο γραμματέας της ΝΔ επικρότησε τον ειρηνικό τους χαρακτήρα
Mε αφορμή τη συμμετοχή του βουλευτή σε πρόσφατη συνάντηση Ελλήνων και Ισραηλινών
Απάντηση για την εξωτερική πολιτική
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί ισραηλινού λόμπι
Είχε αισθανθεί έντονη αδιαθεσία
Ο πρώην πρωθυπουργός συνδέει τις εξελίξεις με την ευρύτερη κατεύθυνση της ελληνικής διπλωματίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.