- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χατζηδάκης: Αν χρειαστεί θα πάει και στη Δικαιοσύνη το θέμα της ΔΕΗ
Δριμεία κριτική στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Είστε κατηγορούμενοι και όχι κατήγοροι»
Κ. Χατζηδάκης: Αν χρειαστεί θα πάει και στη Δικαιοσύνη το θέμα της ΔΕΗ, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.
«Το θέμα της ΔΕΗ ανοίγει σήμερα. Θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις και επεισόδια στη Βουλή και αν χρειαστεί και στη Δικαιοσύνη», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη δευτερολογία του στη σημερινή συζήτηση για τα μέτρα διάσωσης της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του ιδίου, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «στο θέμα της ΔΕΗ είστε κατηγορούμενοι και όχι κατήγοροι» και πρόσθεσε: «Έχετε βάλει το δάχτυλο μπροστά από το πρόσωπό σας και νομίζετε ότι το κρύβετε. Εφαρμόσατε μια πολιτική που οδήγησε στο μπάχαλο, λαϊκίζετε και εξαπατάτε τους Έλληνες πολίτες κάθε μέρα. Προσπαθείτε να αποδράσετε από την πραγματικότητα».
Απαντώντας στις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στη συνεδρίαση ο υπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
-Τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που υποχρεώθηκε να κάνει η ΔΕΗ) ζημίωσαν την επιχείρηση κατά 600 εκατομύρια ευρώ προς όφελος των ανταγωνιστών της και θα καταργηθούν με νόμο. Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης επεσήμανε ότι οι δημοπρασίες απορροφούν το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής και παραπάνω. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε νομοθετήσει τις δημοπρασίες, υπήρχε μόνο ένα κείμενο πολιτικής. Θα ήταν τρελός όποιος εφήρμοζε τα ΝΟΜΕ μαζί με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» που ήταν η πολιτική της τότε κυβέρνησης.
-Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ μαζί με αυτήν του ΑΔΜΗΕ τον Μάιο του 2019 εξακολουθεί να είναι μικρότερη από την κεφαλαιοποίηση της ενιαίας ΔΕΗ το Φεβρουάριο του 2015. Η σύγκριση δεν είναι δόκιμη καθώς ο ΑΔΜΗΕ απέκτησε στρατηγικό επενδυτή και ακολούθησε διαφορετική πορεία. Ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος (μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ) κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση πήρε τον ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ χωρίς να πληρώσει ούτε σεντ.
-Μας κληροδοτήσατε ένα τεράστιο πρόβλημα. Στο θέμα των τιμολογίων κάνουμε ακριβώς αυτό που είπαμε στις προγραμματικές δηλώσεις.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην ξαφνική και περίεργη όπως είπε εξαγορά της εταιρίας EDS, ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου της Β. Μακεδονίας ενώ κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν για τη μείωση της έκπτωσης στα τιμολόγια των εργαζομένων της ΔΕΗ (εκτός από τον κ. Κ. Ζαχαριάδη που δήλωσε την αντίθεσή του). «Αν θέλετε να συνεχιστει να το πείτε για να το ξέρει η ελληνική κοινωνία», είπε ο υπουργός.
Απαντώντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ.Φάμελλος κατηγόρησε τον υπουργό για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ενώ σημείωσε πως «αν δημιουργείτε κλίμα απειλής σας λέω ότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».
Ο υφυπουργός ΠΕΝ Γεράσιμος Θωμάς είπε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε κάθε περίπτωση θα διατηρηθεί αποθεματικό ασφαλείας ύψους 70 εκατ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ανέφερε ότι η ΔΕΗ μπαίνει μέσα και ζει με ενέσεις ρευστότητας, όχι από τη δική της ικανότητα να παράγει έσοδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεραπεύουμε το σύμπτωμα, αλλά ενισχύουμε παθογένειες που χρόνια τώρα εμποδίζουν την ανάπτυξη υγιούς οικονομικής παιδείας στη χώρα.
Ποιοι έχουν έκπτωση έως 50%, για ποιους ιδιοκτήτες ο φόρος είναι μηδενικός
Συμμετοχή άνω των 150.000 πολιτών δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τα μέλη για τη μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία ανάδειξης συνέδρων
«Θα μάθετε να σέβεστε τους θεσμούς», διαμηνύει ο υπουργός Υγείας
Έντονο ενδιαφέρον και αυξημένη συμμετοχή - Έως τις 19:00 ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Οι παρεμβάσεις στην αγορά και η συζήτηση για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε για πρώτη φορά στο αν απογοητεύτηκε που δεν προτάθηκε ξανά για το αξίωμα
Η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνιμες φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες, μισθωτούς, οικογένειες και επαγγελματίες
Πόλεις-εργαστήρια της εθνικιστικής δεξιάς, ισλαμιστές υποψήφιοι και ο βαθύς ύπνος της γαλλικής κοινωνίας
Θα επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής ευθύνης ή θα παρασυρθεί από τον πειρασμό της εύκολης αντιπολίτευσης;
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Αναμένω τη δημόσια απολογία του μέσου και την άμεση απόσυρση του δημοσιεύματος» - Η ανάρτηση της κόρης του πρωθυπουργού
«Έπεσα από τα 108 στα 56 κιλά, χωρίς φάρμακα και ήταν πάρα πολύ δύσκολο»
Μια ύστατη ευκαιρία να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία
Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στην Αθήνα
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την 110 Πτέρυγα Μάχης
Εθνοπατριωτικό λεξιλόγιο, περιστέρια της ειρήνης, καταγγελία των γερακιών του Τελ Αβίβ — ποτέ της Τεχεράνης
Τέλος στην εκκρεμότητα δεκαετιών βάζει νέα ρύθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη - Ποιους αφορά η διαδικασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.