- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Κάντας και η Κεντροαριστερά
Ακόμη και οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της άποψης ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει ηγεμονικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της «δημοκρατικής παράταξης» θα δυσκολευτούν να βρουν επιχειρήματα μετά τις αποκαλύψεις του πρώην αξιωματούχου του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Κάντα για τα όπλα και τις μίζες την περίοδο 1997-2002, δηλαδή επί κυβέρνησης Σημίτη.
Η απολογία του είναι ένα συνταρακτικό κείμενο που περιγράφει πολύ παραστατικά τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος εξουσίας που συνέβαλε στη χρεοκοπία της χώρας και την καταδίκη της ελληνικής κοινωνίας σε μια πολευτή περιπέτεια με απρόβλεπτη έκβαση. Ήταν τόσο πολλές οι βαλίτσες με το μαύρο χρήμα που δεν προλάβαινε να τις μετρήσει, όπως ο ίδιος κατέθεσε. Το όργιο με τις «ωφέλιμες πληρωμές» αφορά δώδεκα εξοπλιστικά προγράμματα και ο ίδιος αποκόμισε συνολικά16 εκατομμύρια ευρώ, οπότε μπορεί εύκολα να εκτιμήσει κανείς πόσα πήραν άλλοι, που είχαν ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στην επιλογή των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Ο Α. Κάντας, άλλωστε, κάνοντας την επιλογή να συνεργαστεί με τις αρχές με την ελπίδα της ηπιότερης δυνατής ποινικής μεταχείρισης, έχει μιλήσει για ένα σύνθετο, πολύπλοκο και διακομματικό παιχνίδι και αναφέρεται ειδικά στον παλαιό δικομματισμό, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αφού στα 17 ονόματα που έχει δώσει δεν περιλαμβάνεται κάποιο πρόσωπο με αναφορά σε άλλον πολιτικό χώρο και πώς θα γινόταν αυτό αφού οι εταρείες που προωθούσαν αμυντικές υποδομές δεν είχαν ανάγκη τη στήριξη των «μικρών» για να κάνουν τη δουλειά τους.
Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν πολύ μεγάλη σημασία όχι γιατί δεν ξέραμε, υποθέτοντας, τι ακριβώς έχει συμβεί πίσω από τις κλειστές πόρτες του Πενταγώνου και με υπόκρουση πύρινους πατριωτικούς λόγους για τις υποχωρήσεις που δεν θα γίνουν, μέχρι να γίνει η μεγάλη και η τελική, αυτή της πτώχευσης που δεν αφήνει έτσι κι αλλιώς κανένα περιθώριο για διατήρηση της εθνικής αξιοπρέπειας.
Είναι αηδιαστικός ο βαθμός της απληστίας -μα τόσο πολλές μίζες κρυμμένες σε ένα τόσο δαιδαλώδες δίκτυο αποθήκευσης βρώμικου χρήματος, γιατί να χρειάζεται κανείς τόσο πολλά εκατομμύρια φυλαγμένα σε έναν φορολογικό παράδεισο εκτός συνόρων. Είναι χυδαίος ο τρόπος έκφρασης της διαφθοράς, ένα σακ βουαγιάζ που ξεχάστηκε με 600.000 ευρώ στο γραφείο, τόσο αφτιασίδωτος ο χρηματισμός, τόσο χύμα η συναλλαγή, τόσο γυμνή η μέθοδος.
Η κατάθεση του Α. Κάντα έχει πολύ μεγάλον ενδιαφέρον γιατί δίνει μια συγκεκριμένη απάντηση στην δραματική ερώτηση πώς φτάσαμε ως εδώ. Έτσι φτάσαμε ως εδώ, υπάρχουν προφανώς και άλλοι λόγοι, αλλά η χρησιμοποίηση του κράτους και του δημόσιου χρήματος ως εργαλείων για τον παράνομο πλουτισμό των πειρατών της εξουσίας είναι ένας πολύ πολύ βασικός λόγος για την εθνική κατάντια. Οι αλήθειες του υπόδικου πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία σε μια στιγμή στην οποία γίνεται προσπάθεια ανασυγκρότησης της κακοπαθημένης και κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς, που υπάρχει κοινωνικά, αλλά δεν εκφράζεται με ισχυρό και αποτελεσματικό τρόπο πολιτικά.
Το δίλημμα μπροστά στο οποίο βρίσκονται οι μετέχοντες στις διεργασίες είναι αν θα κάνουν μικρά βήματα για τη βελτίωση του υπάρχοντος status quo στον πολιτικό χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα επιχειρήσουν το άλμα για να συμβάλουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κόσμου, που θα σαρώσει τον παλιό. Με άλλα λόγια, «ΠΑΣΟΚ plus» ή κάτι άλλο που δεν θα έχει καμία σχέση με το παραδοσιακό κομματικό κατεστημένο που δίνει μάχη επιβίωσης;
Η απάντηση είναι προφανής για όσους δεν θέλουν η λέξη Κεντροαριστερά να δημιουργεί συνειρμό με τον Κάντα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προς ψήφιση στην αυριανή ολομέλεια της Βουλής οι νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας
Γιατί έκλεισαν οκτώ Δημοτικά
«Αυτό που έγινε σε εσάς θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ
Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα του ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή
Στις Κυκλάδες η αμόλυβδη αγγίζει τα 2,22 ευρώ το λίτρο
«Η ΔΕΘ θα είναι ο καθρέφτης της αλήθειας για όλους»
Σε ποιους τομείς επιβάλλεται η διακοπή εργασιών και πώς προστατεύονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση
Οι 5+1 παρεμβάσεις για την δημόσια παιδεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους πολίτες να καταψηφίσουν τη ΝΔ - Πυρά για 13η σύνταξη, ΟΠΕΚΕΠΕ και ακρίβεια
Προς ψήφιση και οι νέες διατάξεις για τα πατίνια
Από τον Ντέιβιντ Κάμερον και την Τερέζα Μέι μέχρι τον Κιρ Στάρμερ και τον Αντι Μπέρναμ
Συστρατεύεται με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη του Αλέξη Τσίπρα
Πολύ υψηλή συμμετοχή με 43.500 δικαιούχους
H απόφαση ελήφθη σε συνέχεια των αρχειοθετήσεων υποθέσεων από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Πόσοι είναι οι επιδοτούμενοι άνεργοι
Έρχονται αναδρομικά 1.200 ευρώ με την πρώτη πληρωμή
Πότε ξεκινούν τα νέα μέτρα
Η δήλωση του ΠτΔ για την 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.