Πολιτικη & Οικονομια

Τι λέει ο Βαρουφάκης για το επεισόδιο με τον Γάλλο αστυνομικό

«Χτες το απόγευμα πήρα μια ιδέα της ανεγκέφαλης καταστολής που καραδοκεί εκεί που δεν την περιμένεις»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
varoufakis.png
Γιάνης Βαρουφάκης © facebook

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε μια αντιπαράθεση χθες Σάββατο με αστυνομικό στη διάρκεια ελέγχου που διενεργήθηκε στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού.

Ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και επικεφαλής του ΜεΡΑ25 είχε μια αντιπαράθεση χθες Σάββατο με αστυνομικό στη διάρκεια ελέγχου που διενεργήθηκε στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού.

The Prestige - Opening Scene HD

Ο 58χρονος κ. Βαρουφάκης κρατήθηκε για λίγο, όμως δεν συνελήφθη. Ωστόσο ένας από τους αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο περιστατικό δήλωσε ότι επιθυμεί να υποβάλει μήνυση εναντίον του για εξύβριση.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ «ένα άτομο έσπρωξε τους αστυνομικούς και κρατήθηκε. Στη συνέχεια εκνευρίστηκε και άρχισε να μιλά άσχημα και να έχει απειλητική συμπεριφορά», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο κ. Βαρουφάκης ταξίδευε με «κανονικό διαβατήριο», το οποίο και έλεγξε ο αστυνομικός.

Τι λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης για το επεισόδιο

Σε δήλωσή του, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι ο αστυνομικός τον έσπρωξε και εκείνος διαμαρτυρήθηκε για κατάχρηση εξουσίας. «Το μικρό αυτό δράμα από μόνο του ήταν άνευ σημασίας. Δυστυχώς όμως λέει πολλά για το μέγα δράμα μιας Ευρώπης που αποδομείται και, έτσι, αφήνεται όλο και περισσότερο σ’ έναν αυταρχισμό χωρίς ειρμό, χωρίς λογική», αναφέρει στη δήλωσή του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο του Παρισιού.

«Αφού δήλωσα την πρόθεσή μου να προβώ σε μήνυση, με διασκέδασε η είδηση ότι ο αστυνομικός-δράστης προτίθεται να με μηνύσει με την σειρά του. Οι αστυνομικοί έχουν υποχρέωση να συλλαμβάνουν πολίτες που παρανομούν. (Αν παρανόμησα, γιατί δεν με συνέλαβε;) Μόνο οι πολίτες μηνύουν αστυνομικούς που κάνουν κατάχρηση αρχής», αναφέρει ακόμη μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης.
 

Βαρουφάκης: Ως βουλευτής έχω υποχρέωση να διαμαρτυρηθώ

Μετά το συμβάν, ο δικηγόρος του πρώην υπουργού Οικονομικών κατέθεσε μηνυτήρια δήλωση. Σε αυτή, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του ο κ. Βαρουφάκης, ζητά επίσημη απολογία από τη γαλλική αστυνομία, όπως και την επίπληξη των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι: «Ως Έλληνας πολίτης, κι εκλεγμένος μέλος της Βουλής των Ελλήνων, έχω υποχρέωση να διαμαρτύρομαι απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές που στοχοποιούν τον οποιονδήποτε πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ως Ευρωπαίος πολίτης, αρνούμαι να αποδεχθώ την κανονικοποίηση τέτοιων συμπεριφορών στα ευρωπαϊκά σύνορα, ιδίως σε σύνορα εντός της Σένγκεν τα οποία, υποτίθεται, έχουν καταργηθεί.
 

Η ανάρτηση στο twitter

O Γιάνης Βαρουφάκης έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο twitter σχετικά με το περιστατικό.

«Η ΕΕ αποδομείται καιρό τώρα. Το όνειρο της κοινής ευημερίας το δολοφόνησαν οι τρόικες. Την Ευρώπη δίχως σύνορα την εξετέλεσε η ξενοφοβία που ακολούθησε. Χτες το απόγευμα πήρα μια ιδέα της ανεγκέφαλης καταστολής που καραδοκεί εκεί που δεν την περιμένεις.» 

Η ανάρτηση Δερβενιώτη για το περιστατικό

Για το συμβάν έκανε ανάρτηση στο Facebook ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Σπύρος Δερβενιώτης. Σε αυτό, περιγράφει τι συνέβη.

«Επειδή τα site και τα κανάλια θα το σπινάρουν με τις γνωστές μεθόδους τους, ας υπάρχει κάπου μια ακριβής καταγραφή:

Κατά την έξοδό του από το αεροπλάνο στο ‘’Σαρλ ντε Γκωλ’’, ο Γιάνης Βαρουφάκης έδειξε το διαβατήριό του σε αστυνομικό που το ζήτησε. Όχι στον έλεγχο διαβατηρίων, έτσι; Στην κυριολεξία στην έξοδο απ' το αεροπλάνο, στη ράμπα που συνδέει με το κτίριο του αεροδρομίου. Ο αστυνομικός το βρήκε εντάξει, αλλά δεν έδειξε καμία βιασύνη να το επιστρέψει στον κάτοχό του. Αφού το επέστρεψε μειδιώντας, στάθηκε μπροστά του με τα χέρια στη μέση μην αφήνοντας επαρκή χώρο για να περάσει, χωρίς να τον ακουμπήσει αναγκαστικά. Με την αναπόφευκτη επαφή, ο αστυνομικός του αφαίρεσε το διαβατήριο με βία και του ζήτησε να σταθεί στον τοίχο. Τη συνέχεια, που επιβεβαιώνει και τα προηγούμενα, μπορείτε να τη δείτε στο βίντεο που επισυνάπτω. Ο Γιάνης έχει ήδη κινήσει νομικές διαδικασίες.

Δύο σχόλια: Α) Τhank god για τους αυτόπτες και τα κινητά τους.

Β) Φοβού τα κράτη που έχουν μπει στο τριπάκι «ασφάλεια και αντιτέρορισμ». Αυτό ήταν ένα ελαφρύ συμβάν, αλλά δείχνει πόσο άνετα νιώθουν οι αστυνομικοί να παρεκτραπούν ανά πάσα στιγμή»

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ