Πολιτικη & Οικονομια

Καλογήρου: Δεν αποφυλακίζονται τρομοκράτες με τον νέο Κώδικα

Τι αναφέρει το επίμαχο άρθρο 110Α

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μιχάλης Καλογήρου
Μιχάλης Καλογήρου © INTIMENEWS / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Διαψεύδει ο υπουργός Δικαιοσύνης την είδηση ότι τα μέλη της 17Ν μπορούν να αποφυλακιστούν με τον νέο Ποινικό Κώδικα. Τι αναφέρει το επίμαχο άρθρο 110Α

Με δήλωση του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου χαρακτηρίζει «πρόχειρα» και «ψευδή» τα δημοσιεύματα για τις αποφυλακίσεις μελών της 17 Νοέμβρη και τονίζει οτι κάθε αίτημα για αποφυλάκιση εξετάζεται από το αρμόδιο συμβούλιο. Την ίδια ώρα, κάνει λόγο για προσπάθεια σύνδεσης του νέου Ποινικού Κώδικα με την προεκλογική διαδικασία.

Αναλυτικά ο κ. Καλογήρου αναφέρει:

«Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σύμφωνα με τα οποία πολυισοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, είναι πρόχειρα, ψευδή και επιχειρούν να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των ποινικών κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση.

»Η αντιμετώπιση των πολυισοβιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων. Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα 25 έτη.

»Παράλληλα σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014 δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Συνεπώς, σήμερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο εν λόγω θεσμός στις περιπτώσεις που αφορούν τα προκείμενα δημοσιεύματα.

»Πέραν αυτού, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις».

Τι αναφέρει το επίμαχο άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα

Ωστόσο, σημειώνεται ότι το άρθρο 110Α του νέου ποινικού κώδικα περιγράφει με σαφήνεια  ότι για  απόλυση από τις φυλακές  υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής  μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι «σε κάθε περίπτωση  ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί αν έχει παραμείνει στο κατάστημα δεκατέσσερα έτη και αν εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν έχει παραμείνει δεκαέξι έτη και για την απόλυση του καταδικασθέντος κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν απαιτείται να έχει καταστεί η καταδίκη αμετάκλητη». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ