- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αποφυλακίζονται τα μέλη της «17Ν» με τον νέο Ποινικό Κώδικα
Κι αυτό δεν θα μπορεί να αλλάξει, ακόμη κι αν η νέα κυβέρνηση αλλάξει ξανά τον Ποινικό Κώδικα
Αποφυλακίζονται τα μέλη της «17Ν» με τον νέο Ποινικό Κώδικα. Μπορεί να κάνει αίτηση αποφυλάκισης και να γίνει δεκτή ακόμη και ο Γιωτόπουλος. Κι αυτό δεν θα μπορεί να αλλάξει, ακόμη κι αν η νέα κυβέρνηση αλλάξει ξανά τον Ποινικό Κώδικα
Αιτήματα να αποφυλακιστούν με όρους μπορούν να υποβάλουν πλέον τα φυλακισμένα μέλη της 17Ν, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που εκτίει ποινή 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», με το νέο Ποινικό Κώδικα που ισχύει από σήμερα, 1η Ιουλίου, μπορούν να απολυθούν με όρους από τις φυλακές οι πολυισοβίτες της 17Ν, ανάμεσά τους ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ. Γιωτόπουλος και άλλοι τρεις καταδικασθέντες σε πολλές φορές ισόβια. Με τις νέες διατάξεις μπορούν από αύριο το πρωί να υποβάλλουν αίτηση για να βγουν με βραχιολάκι και να μείνουν στο σπίτι τους.
Δικαστές και εισαγγελείς υποστηρίζουν πως το άρθρο 110Α του νέου κώδικα δίνει τη δυνατότητα στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και τον Βασίλη Τζωρτζάτο που είναι ακόμα μέσα, από αύριο να υποβάλουν αίτημα αποφυλάκισης.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας που κρατείται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου θα μπορεί να υποβάλει το αίτημα για αποφυλάκιση αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και συμπληρώνει 17 χρόνια στη φυλακή από τότε που προφυλακίστηκε. Τα 17 χρόνια έκτισης της ποινής είναι η αναγκαία προϋπόθεση, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, για να βγει κάποιος πολυισοβίτης με όρους από τη φυλακή και να μείνει σπίτι του με ηλεκτρονική επιτήρηση.
Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έχει 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, ο Κουφοντίνας 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Χριστόδουλος Ξηρός έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Σάββας Ξηρός πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια και ο Βασίλειος Τζωρτζάτος 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια.
Ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 110Α δεν εξαιρεί τους καταδικασμένους για τρομοκρατία πολυισοβίτες από την απόλυση με όρους, ούτε τους εξαιρεί από την κράτηση στο σπίτι με βραχιολάκι, κάτι που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο.
Και το σημαντικότερο. Αυτές οι ευνοϊκές διατάξεις για τους καταδικασμένους για τρομοκρατία ισχύουν έστω κι αν αλλάξουν από την επόμενη κυβέρνηση. Είναι, δηλαδή, από εκείνες που ονομάζονται διατάξεις ουσιαστικού ποινικού δικαίου και υπερισχύουν ως ευνοϊκότερες, έστω κι αν αλλάξουν μελλοντικά και γίνουν αυστηρότερες.
Όπως λένε δικαστές και εισαγγελείς, η νέα κυβέρνηση για να μπορέσει να περιορίσει τις διατάξεις αυτές, πρέπει να ψηφίσει σειρά ρυθμίσεων με δικονομικές προϋποθέσεις που θα εμποδίζουν στην πράξη τους καταδικασμένους για τρομοκρατία να βγουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.