Πολιτικη & Οικονομια

Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο επόμενος πρωθυπουργός, σε περίπτωση μεγάλης εκλογικής νίκης, θα έχει μία μοναδική ευκαιρία

spanou.jpg
Αγγελική Σπανού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kyvernisi Mitsotaki.jpg
© Image photo services p.a / Intime News

Ποιο είναι το κυβερνητικό σχήμα που φέρεται να σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Οι πληροφορίες ότι, εφόσον η ΝΔ κερδίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σχηματίσει κυβέρνηση 14 υπουργών, θα καταργήσει τους αναπληρωτές και θα ορίσει αρκετούς υφυπουργούς έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων στα πολιτικομιντιακά σαλόνια και γραφεία. 

Ο επόμενος πρωθυπουργός, σε περίπτωση μεγάλης εκλογικής νίκης, θα έχει μία μοναδική ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να δώσει προτεραιότητα στις εσωκομματικές ισορροπίες και χωρίς να δέχεται παραγγελιές από τους διάφορους φεουδάρχες της παράταξης. Θα έχει τα γένια και τα χτένια και θα κριθεί, τελικά, χωρίς το άλλοθι των επιλογών ανάγκης.

Έχουμε και λέμε:

Κι αν γίνει ο Μ. Χρυσοχοΐδης υπουργός Δημόσιας Τάξης, η Α. Διαμαντοπούλου Παιδείας και ο Π. Τσακλόγλου πάρει κάποιο οικονομικό χαρτοφυλάκιο, πόσες θέσεις θα μείνουν για τους κορυφαίους του κόμματος; Θα είναι εξωκοινοβουλευτικός ο υπουργός Οικονομικών και τι θα σηματοδοτεί ενδεχόμενη επιλογή του μετριοπαθούς Ν. Δένδια για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών; Πόσοι από τους βουλευτές Επικρατείας θα υπουργοποιηθούν; Εκτός από τον Γ. Γεραπετρίτη που θεωρείται βέβαιος υπουργός Δικαιοσύνης ή Εσωτερικών θα υπάρξει κι άλλος; Θα χωρέσουν και ο Αδ. Γεωργιάδης και ο Μ. Βορίδης στο κυβερνητικό σχήμα και θα οριστεί, τελικά, Επίτροπος ο Α. Σαμαράς; Γιατί προορίζεται για πρόεδρος της Βουλής ο Κ. Χατζηδάκης, τι θα κάνει ο Ν. Κακλαμάνης που ενδιαφέρεται γι’ αυτό το αξίωμα και πόσες θα είναι οι γυναίκες στο νέο κυβερνητικό σχήμα;

Ο/η κυβερνητικός/ή εκπρόσωπος, λέει, δεν θα είναι παράλληλα υπουργός Επικρατείας, επομένως δεν είναι απαραίτητο να είναι βουλευτής. Κι όταν μιλούν για ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο που θα αξιολογεί αυστηρά τους υπουργούς τι ακριβώς εννοούν; Ότι θα βρίσκονται υπό συνεχή εποπτεία  τα κυβερνητικά στελέχη και θα λογοδοτούν σε συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι, ενδεχομένως, δεν θα είναι εκλεγμένοι;

Το βέβαιο είναι ότι τα προεδρικά διατάγματα για τη συγκρότηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη (καταργήσεις/συγχωνεύσεις υπουργείων) είναι έτοιμα και ότι, σε περίπτωση αυτοδυναμίας της ΝΔ, οι προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης θα γίνουν γύρω στις 22 Ιουλίου. Προβλέπονται λίγες μόνο μέρες διακοπών, πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο, και από το αν θα τηρηθεί αυτή η πρώτη οδηγία θα φανούν τα όρια της πειθαρχίας των μελών της νέας κυβέρνησης.

Σε πρώτη φάση, πάντως, εάν η ΝΔ έχει πετύχει την αυτοδυναμία, γκρίνιες δεν θα υπάρξουν, τουλάχιστον δεν θα ακούγονται. Σε δεύτερη φάση, και ανάλογα με τα σημεία των καιρών, πολλά μπορεί να συμβούν.

«Μετά θα έρθει το ιππικό» σχολίαζε βουλευτής της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς στο πλαίσιο μιας σχετικής συζήτησης. Πότε είναι το «μετά» και ποιο είναι το «ιππικό» θα το μάθουμε στην πράξη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ