- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Κατεβάζει ταχύτητα το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2019
Πτώση κατανάλωσης και εξαγωγών δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,3% το πρώτο τρίμηνο του 2019 δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της επιβράδυνσης που παρατηρήθηκε στην άνοδο του ΑΕΠ στο 1,5%, το τέταρτο τρίμηνο του 2018 (σ.σ. η αρχική πρόβλεψη ήταν 1,6%), ενώ το τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,1%. Τα νέα οικονομικά στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις για μικρότερη ανάπτυξη σε σχέση με εκείνη που παρουσίαζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν μία ελεύθερη πτώση στην τελική καταναλωτική δαπάνη του κράτους (γενική κυβέρνηση) το α' τρίμηνο, που συνδέεται και με την άτυπη στάση πληρωμών (μείωση κατά 4,1% έναντι μείωσης κατά 1,4% το δ' τρίμηνο του 2018). Παράλληλα, ανησυχητική είναι η αύξηση των εισαγωγών. Συγκεκριμένα, είναι διπλάσια από αυτή των εξαγωγών, «ροκανίζοντας» έτσι την πορεία του ΑΕΠ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,1% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2018.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2018.
- Αύξηση κατά 4,0% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,7%.
- Αύξηση κατά 9,5% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,5%.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η άνοδος του ΑΕΠ περιορίστηκε στο 1,9% σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ τον περασμένο Μάρτιο. Ήταν, δηλαδή, βραδύτερη κατά 0,2% σε σχέση με την κυβερνητική εκτίμηση στην οποία βασίστηκε και ο προϋπολογισμός (ανάπτυξη κατά 2,1% το 2018).
Φέτος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019, η κυβέρνηση στοχεύει σε ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 2,3%. Την ίδια στιγμή, όμως, ανάπτυξη κατά 2,2% (σ.σ. αντί για 2,3% προηγούμενης πρόβλεψης) αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το πολύ στο 1,9% υπολογίζουν την άνοδο του ΑΕΠ η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.