Πολιτικη & Οικονομια

Μπάλα και ορθοδοξία

Η ΑΕΚ η Αγιά Σοφιά και το όπιο των λαών

35183-103893.jpg
Γιώργος Παναγιωτάκης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
53802-109134.jpg

Ο Μαρξ είχε πει ότι «η θρησκεία είναι το όπιο των λαών». Η Θοδώρα, η συμμαθήτριά μου στο λύκειο, το είχε πάει ένα βήμα πιο μακριά. «Η θρησκεία και το ποδόσφαιρο είναι τα όπια των λαών», μου είπε μια μέρα συνωμοτικά έξω από τις τουαλέτες όπου με είχε ξεμοναχιάσει, πασχίζοντας για μια ακόμη φορά να με προσηλυτίσει στην ΚΝΕ. Λίγες δεκαετίες αργότερα, τα δύο -κατά Κάρολο και Θοδώρα- ναρκωτικά, ενώνουν επιτέλους τις δυνάμεις τους και μας προσφέρουν την Αγιά Σοφιά. Όχι το μέγα μοναστήρι, αλλά το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση από τον κ. Δ. Μελισσανίδη.

Η ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας είχε πάντα μια ιδιαίτερη σχέση με την εκκλησία. Για παράδειγμα, εκτός από το νυν ιδιοκτήτη, θρήσκος είναι και ένας παλιός της πρόεδρος, ο κ. Μάκης Ψωμιάδης. Απόδειξη το γεγονός ότι επί χούντας έδερνε τους αντιφρονούντες ντυμένος παπάς. Ακόμη, κολλητά με το γήπεδο βρίσκεται ο ναός της Αγίας Τριάδας. Όταν με πρωτοπήγε ο πατέρας μου στο γήπεδο, η σκεπαστή εξέδρα δεν είχε ακόμα φτιαχτεί και η εκκλησία διακρινόταν πίσω ακριβώς από το ένα τέρμα. Θυμάμαι μια φορά έναν τύπο να βρίζει χυδαία και έναν άλλο να τον βάζει στην θέση του: «Σα δεν ντρέπεσαι μπροστά την Αγιά Τριάδα…». Γενικώς τότε η ατμόσφαιρα ήταν ακόμα αρκετά αθώα. Το ίδιο και τα συνθήματα. «ΑΕΚ!» φώναζαν οι μεν. «Γκόμενα!» απαντούσαν οι δε. Νηπιαγωγείο.

Το παλιό γήπεδο είχε πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η πίσω πλευρά ήταν χωμένη στο άλσος και στους βραδινούς αγώνες, η τσίκνα από τα σουβλάκια και τα λουκάνικα σερνόταν σαν ομίχλη μέσα στα πεύκα. Στο ημίχρονο, κανείς δεν έκανε τον κόπο να πάει στις εφιαλτικές έτσι κι αλλιώς τουαλέτες. Απλά κατέβαινε μερικά σκαλιά προς στην έξοδο και ανακουφιζόταν στο τσιμέντο, κάτω από την κερκίδα.

n

Η εκκλησία κρύφτηκε από τα μάτια των οπαδών το 1979, όταν χτίστηκε η Σκεπαστή. Τυχαίο ή όχι, από τότε τα συνθήματα της εξέδρας άρχισαν να αλλάζουν ύφος. Για παράδειγμα, στα 80’s υπήρχε ένα με πρωταγωνιστές τον κ. Βαρδινογιάννη, τα λεφτά του και ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός του. Αλλά και αυτά τα συνθήματα ήταν σκέτες φιλοφρονήσεις σε σχέση με εκείνα που θα ακούγονταν λίγα χρόνια αργότερα.

Στην αυγή του 21ου αιώνα, η εποχή της αθωότητας υπήρχε μόνο ως ιστορική μνήμη. Ο κ. Βαρδινογιάννης είχε παραχωρήσει την εξουσία στον κ. Κόκκαλη, ο οποίος κάποια χρόνια αργότερα θα έσπρωχνε το δαχτυλίδι της διαδοχής στο παχουλό δάχτυλο του κ. Μαρινάκη. Το 2003, για κάποιους αδιευκρίνιστους λόγους, το γήπεδο της ΑΕΚ κατεδαφίστηκε. Από τότε, στη θέση του χάσκει ένα κατασκαμμένο οικόπεδο γεμάτο αγριόχορτα. Κατά καιρούς κάποιοι πάνε και στήνουν εκεί μια μεγάλη κιτρινόμαυρη σημαία που μετά την γκρεμίζει ο άνεμος.

Την ίδια εποχή με την κατεδάφιση, αποκαλύφτηκε σε όλο του το μεγαλείο το δυσθεώρητο ύψος του χρέους που οι πρόεδροι της ομάδας -του κ. Μελισσανίδη μη εξαιρουμένου- είχαν φορτώσει στις πλάτες της. Τελικά, ήρθε το άρθρο 44 και το ποσό κουρεύτηκε σχεδόν γουλί. Κι όμως, δέκα χρόνια μετά, η ΑΕΚ ήταν και πάλι τραγικά ακούρευτη. Μόνη ελπίδα ο υποβιβασμός και η οικειοθελής καταβύθιση στην ερασιτεχνική Γ’ Εθνική. Στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα του πρωταθλήματος, κάποιοι οπαδοί εισβάλλουν στο γήπεδο και παίρνουν στο κυνήγι τους παίκτες. Η ΑΕΚ πράγματι μηδενίζεται και υποβιβάζεται. Τα χρέη παραγράφονται ξανά και η ομάδα, αγνή και αμόλυντη, παραδίδεται στα χέρια του κ. Μελισσανίδη, ιδιοκτήτη πλέον και του ΟΠΑΠ.

n

Το 532 μ.Χ, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός άνοιξε τα κρατικά θησαυροφυλάκια και ανέθεσε στον Ανθέμιο και τον Ισίδωρο να χτίσουν την πιο θαυμαστή εκκλησία του κόσμου. Το 2013 μ.χ. ο Δημήτρης Μελισσανίδης κάνει κάτι ανάλογο. Στο πλευρό του στέκονται η Περιφέρεια Αττικής η οποία θα συνδράμει με το ευτελές ποσόν των 20 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και το πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης που προσφέρει συμβολικά 50 χιλιάδες και την ευλογία του. Η μακέτα μας προϊδεάζει για την σεπτή, εκκλησιαστικού τύπου κατασκευή που θα κοσμεί σε λίγα χρόνια την περιοχή, παίρνοντας υπό την προστασία της και ένα σημαντικό κομμάτι του παρακείμενου άλσους.

Οι βυζαντινές αναφορές είναι ευδιάκριτες: οι προβολείς που θυμίζουν καμπαναριά, οι στενοί φεγγίτες που μοιάζουν με πολεμίστρες, οι πυρσοί που πλαισιώνουν τη μεγαλόπρεπη πύλη. Θα μπορούσαν όμως να γίνουν και άλλα. Για παράδειγμα, ένας φίλος, μεταξύ σοβαρού και αστείου πρότεινε σε κάθε γκολ της ΑΕΚ να ηχούν σήμαντρα και καμπάνες. Ή να υπάρχει μια κερκίδα οργανωμένων καλόγερων, που όταν η ομάδα αμύνεται θα ψέλνουν το «Τη υπερμάχω».

Ανάμεσα στις φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα υπάρχει και μια με τις μελλοντικές τουαλέτες της Αγιά Σοφιάς. Παρά το μοναστηριακό στυλ, θα είναι υπερσύγχρονες και καθαρές και είναι βέβαιο ότι ο κόσμος θα προτιμάει να πηγαίνει εκεί παρά να ανακουφίζεται στο τσιμέντο όπως παλιά. Το μόνο που τους λείπει είναι μια καρκινική επιγραφή σαν εκείνη που βρισκόταν έξω από την Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης. Ξέρετε, αυτή που έγραφε ότι καλό είναι να καθαρίζουμε όχι μόνο την όψη αλλά και τα ανομήματά μας…

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωεκλογές: Άλλη μια εκλογική διαδικασία χωρίς εναλλακτική
Ευρωεκλογές: Άλλη μια εκλογική διαδικασία χωρίς εναλλακτική

Ακόμα κι αν στις ευρωεκλογές η κυβέρνηση χάσει ψήφους, ακόμα κι αν τα ποσοστά της πέσουν κάτω από το 30%, τα στελέχη της θα ξέρουν ότι στις επόμενες βουλευτικές θα είναι και πάλι κυβέρνηση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.