Πολιτικη & Οικονομια

Βρούτσης: Οι 120 δόσεις χρησιμοποιήθηκαν με κομματική σκοπιμότητα

«Η δημιουργία ενός πλαισίου ληξιπροθέσμων για 120 δόσεις είναι η απόδειξη της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
vroutsis
Γιάννης Βρούτσης © INTIME NEWS/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος. Θεωρώ επιβεβλημένη τη διαμόρφωση ενός πλαισίου 120 δόσεων, όσο ποτέ. Δεύτερον, η δημιουργία ενός πλαισίου ληξιπροθέσμων για 120 δόσεις είναι η απόδειξη της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής. Όταν σε μια οικονομία διαμορφώνεται η αναγκαιότητα για νέα ρύθμιση σημαίνει ότι το μοντέλο της οικονομικής πολιτικής έχει αποτύχει (...)» υπογράμμισε ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», για το θέμα της ρύθμισης των 120 δόσεων.

«Σήμερα, η ανάγκη για ρύθμιση είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία και στις εφορίες. Έχουμε μια εκτίναξη των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων όχι τυχαία, λόγω της υπερφορολόγησης και λόγω των εξοντωτικών εισφορών. Αυτό σημαίνει ότι έχει πνιγεί η οικονομία και αναγκάζεται ο κόσμος να μην πληρώνει δυστυχώς. Και το χειρότερο είναι ότι τους τελευταίους έξι μήνες, είναι πρωτοφανές, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο τέτοια ανεύθυνη και μη εθνική συμπεριφορά εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας αλλά και συνολικά της κυβέρνησης που έχει εξαγγείλει ρύθμιση εδώ και έξι μήνες με αποτέλεσμα να έχουν κατεβάσει τα μολύβια, και πολλοί άνθρωποι, πολλές επιχειρήσεις που έχουν μπει σε ρύθμιση να μην πληρώνουν και άλλοι συνεπείς να σταματήσουν να πληρώνουν, διότι δημιουργήθηκε η προσδοκία ότι θα έρθει η ρύθμιση των 120 δόσεων», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, με αυτόν τον τρόπο, «υπονομεύονται τα έσοδα και η εισπραξιμότητα του κράτους και οι πληροφορίες μου λένε ότι το α' δίμηνο του 2019 καταρρέουν τα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν πληρώνει κανείς, διότι αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι εγκληματικό. Οι ρυθμίσεις δεν προαναγέλλονται, γίνονται. Εδώ οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων χρησιμοποιήθηκαν ως πλαίσιο κομματικής σκοπιμότητας και κομματικού οφέλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι έκανε; Για να ωφεληθεί κομματικά για λίγους ψήφους, θυσίασε τα έσοδα του κράτους. Ποτέ στο παρελθόν κυβέρνηση δεν έκανε αυτή την προαναγγελία επί έξι μήνες (...) Και με μαθηματική βεβαιότητα οδηγούν τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ σε νέα αναθεώρηση, καθώς πλέον έχουν δημιουργηθεί ελλείμματα».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως «πράγματι είμαστε διαφορετικοί από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί λέμε ότι επειδή δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα που σήμερα εγγυάται ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από αυτό το αφήγημα, το οποίο δεν έχει τεκμηρίωση, απλά παρουσιάζει έναν παράδεισο χωρίς να λέει που θα βρεθούν τα χρήματα να γίνει ο παράδεισος. Εμείς λέμε βεβαίως πρέπει να πάμε καλύτερα, αλλά για να υποστηρίξεις τον εργαζόμενο, τον χαμηλόμισθο, τον αδύναμο πρέπει να υπάρξουν πόροι. Για να υπάρξουν πόροι πρέπει να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας, για να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας δεν το αυξάνει ο δημόσιος τομέας - πρέπει να φέρουμε (τον) ιδιωτικό τομέα, να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν επιχειρήσεις στην Ελλάδα για να δημιουργηθεί πλούτος».

Μιλώντας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης -έκανε λόγο για «αέρα κοπανιστός, επιστροφή στην κονσερβοποιημένη παρωχημένη αυτή αντίληψη και ρητορική»- αντέκρουσε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για "κρυφό μνημόνιο" της ΝΔ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «επιχειρηματολογία ψεύδους».

«Για ποιο μνημόνιο συζητάμε; Μνημόνιο είναι και κινδυνεύουμε να μπούμε σε μνημόνια, εάν συνεχίσουμε τις πολιτικές -ή εάν επαναφέρουμε τις πολιτικές- που μας οδήγησαν στα μνημόνια του κρατισμού, της μη ελεύθερης λειτουργίας του κράτους, των τραπεζών με εχέγγυαα, με φερεγγυότητα, αν δεν δώσουμε την ευκαιρία να αναπνεύσει η οικονομία με προσέλκυση επενδύσεων, εάν ενοχοποιούμε την επιχειρηματικότητα, εάν έχουμε υπερφορολόγηση και εξοντωτικές εισφορές. Αυτό είναι το μνημόνιο το εσωτερικό, το οποίο λιώνει την οικονομία και βασανίζει τους πολίτες. Αυτό είναι μνημόνιο, αυτό είναι επιστροφή στο παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την επιστολή που αναμένεται να σταλεί από τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες με την οποία θα ζητά την αναστολή της ιδιότητας του μέλους για το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε: «νομίζω ότι η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, είναι μια πρωτοβουλία που τιμάει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και είναι πρωτοβουλία της ΝΔ, της χώρας μας και κάνει την Ελλάδα πρωταγωνιστή και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναβαθμίζεται και στα μάτια όλων των ηγετών. Διότι δεν πρέπει να παραβλέψουμε την Ευρώπη των αξιών, την Ευρώπη που έχει βαθιές ρίζες σε ένα αξιακό πλαίσιο της αλληλεγγύης, των πανανθρώπινων αξιών, αυτή είναι η Ευρώπη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ