- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη διέρχεται υπαρξιακή κρίση
«Ο εθνικισμός που αναβιώνει παλιές εχθρότητες, διεκδικήσεις στα σύνορα. Το βλέπετε ακόμα και σε κράτη-μέλη της ΕΕ»
Το μήνυμα πως η Ευρώπη διέρχεται υπαρξιακή κρίση, έστειλε από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, είναι ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός. «Ειδικότερα ο εθνικισμός που αναβιώνει παλιές εχθρότητες, διεκδικήσεις στα σύνορα. Το βλέπετε ακόμα και σε κράτη-μέλη της ΕΕ» σημείωσε.
Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις επόμενες ευρωεκλογές. «Τα πρώτα μηνύματα είναι ανησυχητικά και φοβάμαι ότι όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος και ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός» ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Απέναντι «στην επικίνδυνη ανάπτυξη του εθνικισμού και του λαϊκισμού», ο Επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να προωθήσει και να ολοκληρώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, με την υιοθέτηση κοινής εξωτερικής, αμυντικής, ασφάλειας και κοινωνικής πολιτικής. «Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε όρθιες τις αξίες και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» υπογράμμισε, προτάσσοντας επίσης την ανάγκη για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αβραμόπουλος επέρριψε την ευθύνη στις ηγεσίες της Ευρώπης και ειδικότερα στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. «Η πραγματική δύναμη κακώς θεωρείται ότι είναι στα χέρια της Επιτροπής. Η πολιτική δύναμη είναι στα χέρια του Συμβουλίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε μάλιστα πως τελικά δεν ήταν η οικονομική κρίση που θα έθετε σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά κυρίως το προσφυγικό και τα θέματα ασφαλείας, «γιατί και τα δύο έχουν να κάνουν με τις δύο βασικές αρχές που ευθέως πλέον αμφισβητούνται στην Ευρώπη, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε, που είναι η αλληλεγγύη και η ευθύνη».
Μιλώντας για το μεταναστευτικό, εκμυστηρεύθηκε πως όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του αρμόδιου επιτρόπου δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μέσα σε πέντε μήνες το χαρτοφυλάκιο του θα εξελισσόταν ίσως στο σημαντικότερο, που έχει να κάνει με την υπαρξιακή κρίση που βρίσκεται η Ευρώπη. «Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Δεν είχε εμπειρία η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη πώς να αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα» συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση του συνομιλητή του στο πάνελ, δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα «γιατί το μεταναστευτικό προκαλεί πολιτικό πρόβλημα στην Ευρώπη, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Γιατί αυτό ήταν η αφορμή για να πάρουν δύναμη οι λαϊκιστές». Σημείωσε περαιτέρω πως με το να τίθεται το μεταναστευτικό στην καθημερινή πολιτική ατζέντα, εκ των πραγμάτων οδηγούνται οι κοινωνίες σε λαθεμένο δρόμο, που θα οδηγήσει σε ευθεία αμφισβήτηση της Ευρώπης και των αξιών της.
Αναφερόμενος στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι έχει φέρει αποτελέσματα. «Η συνεννόηση με την Τουρκία λειτουργεί και έχει φέρει αποτελέσματα» σημείωσε συγκεκριμένα.
Τέλος, ο Έλληνας Επίτροπος αναφέρθηκε και στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. «Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη. Η Τουρκία θέλει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη. Ζητούν να έχουν το δικαίωμα οι πολίτες της να ταξιδεύουν στην Ευρώπη όπως με τις περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής» επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος.
Στην κατεύθυνση αυτή, είπε πως τα κεφάλαια που έχουν να κάνουν με την ενταξιακή διαδικασία σταδιακά προωθούνται. «Δεν είναι κλειστή η πόρτα της Ευρώπης προς την Τουρκία» διαμήνυσε και ευχήθηκε η συνεργασία να συνεχιστεί. «Αυτό είναι καλό για την Ευρώπη, την Τουρκία και θετικό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» ανέφερε.
Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση πως πρέπει να καλλιεργηθούν περισσότερο οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, και εκεί εκτίμησε μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο η Ελλάδα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Διερωτώμαι τι θα λένε τώρα», επισημαίνει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Χωρίς τέλος ο «πονοκέφαλος» για τους αδειούχους του Αυγούστου
Τι ισχύει με την προσαύξηση
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
«Αγρότες και κτηνοτρόφοι διαπιστώνουν ότι το πλαίσιο των επιδοτήσεων μπαίνει στα σωστά του θεμέλια» σημειώνει ο πρωθυπουργός
«Να μην αφήσουμε να περάσει ούτε μία μέρα για να προχωρήσουμε στις ενέργειες αποκατάστασης του δάσους που χάθηκε»
Ποιες εργασίες θα γίνουν
Πού και πώς κάνω την αίτηση
Προτεραιότητα η προστασία των πολιτών και η ταχεία καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών
Η είσοδος της Meridiam ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας - H σημασία της συμφωνίας
Για ανεπαρκή χρηματοδότηση κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ
«Τώρα είναι δικό μας χρέος να σταθούμε δίπλα σας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο Αλ Σισί εξέφρασε την συμπαράστασή του στην Ελλάδα για τις πρόσφατες πυρκαγιές
Ολοκληρώθηκαν 66.578 αιτήσεις - Στο 80% παραμένει η ποσοστιαία εγκρισιμότητα
Η ανακοίνωση από Αυγερινό, Κοκοτσάκη, Μουτσάτσου και άλλων 19 πρώην στελεχών του Κινήματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»
Η Meridiam αναλαμβάνει πλειοψηφικό πακέτο στην GSI - Υπογράφονται και οι έρευνες βυθού
Όσα αποφασίστηκαν στη διυπουργική υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες της πυρκαγιάς ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.