- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Καμπάνα και για τη Γαλλία λόγω της «ζούγκλας» του Καλαί
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ελλάδα και τη Γαλλία για απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες μετανάστες. Οι δικαστές στο Στρασβούργο με την χθεσινή τους απόφαση δικαίωσαν νεαρό Αφγανό, ο οποίος σε ηλικία 11 ετών παρέμεινε χωρίς επιμέλεια σε προσφυγικό καταυλισμό στο Καλαί της Γαλλίας. Μια δεύτερη καταδικαστική απόφαση αφορούσε τη σύλληψη εννέα ανηλίκων από την ελληνική συνοριοφυλακή. Οι ανήλικοι που προσέφυγαν εναντίον της Ελλάδος προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Μαρόκο.
Το 2016 που έφθασαν στην Ελλάδα ήταν ηλικίας 14 μέχρι 17 χρονών. Σύμφωνα με την απόφαση οι ανήλικοι κρατήθηκαν από 21 έως 33 ημέρες σε υπερπλήρεις και βρώμικες σκηνές. Οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν επαρκή τροφή ούτε τη δυνατότητα να εισπνεύσουν καθαρό αέρα. Η απόφαση επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει αποζημίωση 4.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους εννέα τότε ανήλικους.
Αναφορικά με τη γαλλική υπόθεση, ο μικρός Αφγανός ήταν μόλις 11 ετών το 2015 όταν βρέθηκε ασυνόδευτος και μόνος στη Ζούγκλα του Καλαί με μόνη ελπίδα να περάσει απέναντι στην Αγγλία, όπου ζούσαν οι δικοί του. Στη μικρή παράγκα επιβίωσης που είχε φτιάξει, έζησε για λίγο έως ότου οι γαλλικές μπουλντόζες τη διέλυσαν μαζί με όλες τις άλλες. Συνολικά έμεινε έξι μήνες σε ένα περιβάλλον που, όπως υπογραμμίζει το Δικαστήριο, ήταν «εντελώς ακατάλληλο για την ηλικία του, ανθυγιεινό και ανασφαλές».
Η Γαλλία κατηγορείται για «εξευτελιστική μεταχείριση του ανήλικου», έναντι του οποίου είχε υποχρέωση «περίθαλψης και προστασίας καθ’ ότι ανήκει στην κατηγορία των πλέον ευάλωτων ατόμων στην κοινωνία». Χάρη στη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων ο μικρός πέρασε τελικά απέναντι και συνάντησε την οικογένειά του. Το θέμα όμως των ασυνόδευτων ανηλίκων, που σχετίζεται με το μεταναστευτικό, το οποίο με σπασμωδικές συχνά κινήσεις η Γαλλία προσπαθεί να ελέγξει, προβληματίζει ιδιαίτερα τη γαλλική κοινωνία.
Μόλις χθες 19 ενώσεις και συνδικάτα ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι προσέφυγαν στο γαλλικό Συμβούλιο Επικρατείας για να ακυρωθεί το διάταγμα της 30ης Ιανουαρίου, με το οποίο δημιουργείται βιομετρικός φάκελος με δεδομένα ασυνόδευτων ανηλίκων, που όμως είναι συχνά μη αξιόπιστα λόγω χρησιμοποίησης ψεύτικων στοιχείων από τους διακινητές. Οι προσφεύγοντες φοβούνται ότι οι αστυνομικοί έλεγχοι μέσω του συστήματος Visabio, όπου θα καταχωρηθούν τα δεδομένα των ανηλίκων, θα υπερισχύσουν των στοιχείων του αρμόδιου οργανισμού για την παιδική ηλικία ASE Aide sociale à l' enfance), που εργάζεται με προσωπική επαφή και συνεντεύξεις με τους ανήλικους.
Πηγή: Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε άμεση ενίσχυση - Μείωση αναμονών στα χειρουργεία και πλήρης ψηφιοποίηση της λίστας
Η αναφορά στη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα
Οι δηλώσεις για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
«Οι αριθμοί είναι χρήσιμοι μόνο όταν τους χρησιμοποιούμε για να καταλάβουμε και να ερμηνεύσουμε την πραγματικότητα - όχι για να την παρερμηνεύσουμε» σημειώνει
«Δεν το είχα στο πρόγραμμα, αλλά...», έγραψε ο πρωθυπουργός
Η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν και οι θεματικές
«Η είδηση αυτή εξηγεί από μόνη της γιατί πρόχειρες ιδέες, όπως η πατριωτική εισφορά του κ. Τσίπρα, δεν έχουν καμία τύχη στον σημερινό κόσμο»
Mε αφορμή με την υπόθεση Novartis
Η ανάθεση έγινε μέσα από ανοικτό ηλεκτρονικό μειοδοτικό διαγωνισμό
Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη και επίσημη ανακοίνωση συστράτευσης
Έξι διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε ορίζοντα τριετίας
Η άτυπη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Ελ Αλαμέιν, με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
Όσα ανέφερε για τη δράση των ΚΟΜΥ
Πρωτοβουλία Μακρόν για τη διαστημική διακυβέρνηση, την ασφάλεια και την τεχνολογία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά απαντήσεις για την πρόσβαση της Ελλάδας στον πηγαίο κώδικα του αμυντικού συστήματος
Στο επίκεντρο οι κανόνες για τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες
Η επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση και το παράδοξο της επίκλησης μιας πολιτικής ατζέντας
«Η σύγκλιση δεν μπορεί να είναι σύνθημα στα χείλη των δημαγωγών» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας
Τα νέα ποσά, οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.