- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο Μητσοτάκης εξηγεί γιατί δεν κάπνισε ποτέ και «την λέει» στον Πολάκη
Σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας μίλησε πριν λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αφηγήθηκε ένα προσωπικό του βίωμα, το οποίο τον οδήγησε να μην καπνίσει ποτέ στη ζωή του.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επιτρέψτε μου να αφήσω στην άκρη τις σημειώσεις μου και να μιλήσω από καρδιάς. Θα μιλήσω από καρδιάς, διότι, όπως πιστεύω όλοι οι Έλληνες, έτσι και εμένα με ακούμπησε η εμπειρία του να έχω κάποιον πολύ κοντινό μου άνθρωπο να φύγει από καρκίνο. Ήμουν 11 χρονών όταν με φώναξε κοντά του στο νοσοκομείο ο πατέρας της μητέρας μου, Αγαμέμνων Γιαννούκος, ο οποίος πάλευε -μάταια όπως απεδείχθη- να αντιμετωπίσει έναν πολύ επιθετικό καρκίνο του πνεύμονα. Μου είπε τότε: Παιδί μου, εμείς δεν ξέραμε τότε πόσο ζημιά κάνει το κάπνισμα, εσείς τώρα το γνωρίζετε και σε παρακαλώ να μην καπνίσεις ποτέ σου. Άκουσα τη συμβουλή του και δεν έβαλα ποτέ τσιγάρο στο στόμα μου. Η μάνα μου, Μαρίκα Μητσοτάκη, όταν διεγνώσθη με καρκίνο του μαστού, είχε το θάρρος σε μια εποχή που ακόμα μιλούσαμε για τον καρκίνο χωρίς να τον ονοματίζουμε -για την ακατανόμαστη ασθένεια, την επάρατο νόσο μιλούσαν όλοι- να βγει και να πει ανοιχτά: Ναι, έχω καρκίνο στο μαστό. Ο καρκίνος μπορεί να πολεμηθεί εφόσον αντιμετωπιστεί σωστά και εφόσον φυσικά διαγνωστεί έγκαιρα. Είχε το θάρρος να μιλήσει δημόσια, λοιπόν, για το πρόβλημά της και πιστεύω ότι ευαισθητοποίησε μια ολόκληρη γενιά γυναικών ώστε να δώσουν προτεραιότητα στην έγκαιρη διάγνωση. Και πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο κάποιες ζωές».
Επανερχόμενος στο ζήτημα του καπνίσματος ο κ. Μητσοτάκης «την είπε» στους συναδέλφους του πολιτικούς που δεν σέβονται τον αντικαπνιστικό νόμο.
«Έχω κουραστεί να κάνω παρατηρήσεις σε συναδέλφους βουλευτές, σε δημοσιογράφους, σε προσωπικό της Βουλής, το οποίο καπνίζει εντός του Κοινοβουλίου χωρίς κανέναν σεβασμό σε όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονται εντός αυτού του χώρου. Χρειάζεται, προφανώς, ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, το οποίο θα εμπλέκει σε αυτήν την προσπάθεια και τις Επαγγελματικές Ενώσεις και τα ίδια τα εστιατόρια και τα καφέ, τα οποία πρέπει να καταλάβουν και αυτά ότι μπορούν να έχουν συγκριτικό και προστιθέμενο πλεονέκτημα εάν εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο, και να υπάρξει μία συνολική συμμαχία των προθύμων, έτσι ώστε ο αντικαπνιστικός νόμος να εφαρμοστεί επιτέλους στη χώρα μας. Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι ίδιοι οι καπνιστές μας λένε ότι ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί.
»Δεν είχα πρόθεση να το πω αυτό. Το λέω μόνο επειδή άκουσα τον υπουργό Υγείας τον οποίο σέβομαι για τη δουλειά την οποία κάνει, να μιλάει για τον αντικαπνιστικό νόμο. Όταν, όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κυκλοφορεί με ένα τσιγάρο στο χέρι εντός κλειστών χώρων, για ποιον αντικαπνιστικό νόμο μιλάμε επιτέλους»!
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε με τη δέσμευση πως «Η Νέα Δημοκρατία -εφόσον την εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες- θα εφαρμόσει άμεσα τον αντικαπνιστικό νόμο χωρίς καμία εξαίρεση. Και αυτό αποτελεί προσωπικό δικό μου στοίχημα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.