Πολιτικη & Οικονομια

Κλείνει η στρόφιγγα της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ

Παραδοχή Ντράγκι ότι οι κίνδυνοι που απειλούν την οικονομία είναι πιο εμφανείς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20452145.jpg
© EPA/ARMANDO BABANI

«Χρειάζονται ακόμη σημαντικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, για τη στήριξη των τιμών και του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Παράλληλα, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης παραδέχεται ότι οι κίνδυνοι που απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία είναι πιο εμφανείς.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αβεβαιότητες που επισκιάζουν την οικονομία της Ευρωζώνης. «Οι αβεβαιότητες που αφορούν γεωπολιτικούς παράγοντες, την απειλή του προστατευτισμού, οι αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές, καθώς και η μεταβλητότητα στις αγορές παραμένουν εμφανείς», σχολίασε.

«Η ανάπτυξη της παγκόσμιας δραστηριότητας αναμένεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τις εξαγωγές, αν και με βραδύτερους ρυθμούς... Τα πρόσφατα στοιχεία (για την Ευρωζώνη) καταδεικνύουν επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντράγκι εκτίμησε ότι ο βασικός πληθωρισμός πιθανότατα να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες, γεγονός που επηρέασε αρνητικά το ευρώ, αλλά και τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει εκ νέου και επ' αόριστον τα έσοδα από τα ομόλογα, ακόμη και μετά την πρώτη αύξηση επιτοκίων. Η ΕΚΤ θα αναδιαμορφώσει σταδιακά το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων, ώστε να εναρμονισθεί σύμφωνα με την κλείδα κατανομής κεφαλαίου(capital key), διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι μέσω των επανεπενδύσεων η ΕΚΤ θα συνεχίσει να τονώνει την οικονομία. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων η ΕΚΤ αγόρασε περισσότερο γαλλικό, ιταλικό και ισπανικό χρέος από ό,τι συνεπάγεται η συνεισφορά αυτών των χωρών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.