Πολιτικη & Οικονομια

Το φίδι στην κερκίδα

Τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους πολύ πριν τη δολοφονία που πάγωσε την κοινή γνώμη

41805-94162.JPG
Κώστας Κουκουμάκας
ΤΕΥΧΟΣ 451
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πανό με αντιφασιστικά μηνύματα υψώθηκαν στις κερκίδες των γηπέδων το Σαββατοκύριακο, στον απόηχο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας οπαδοί του Παναθηναϊκού ανάρτησαν πανό με συνθήματα κατά της δράσης των νεο-Ναζί, αλλά και της δημοσίευσης από κυριακάτικη εφημερίδα της φωτογραφίας του αιμόφυρτου Φύσσα στο πεζοδρόμιο της Αμφιάλης, λίγα λεπτά μετά την επίθεση από χρυσαυγίτες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οπαδοί του Ολυμπιακού επαίνεσαν δημοσίως την κίνηση των αιώνιων αντιπάλων τους, γράφοντας χαρακτηριστικά σε οπαδικό προφίλ στο Facebook: «Σε κοινωνικά θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας και το μέλλον μας δεν χωρούν οπαδικές διαμάχες. Μπράβο στους οπαδούς του Παναθηναϊκού για το συγκεκριμένο πανό». Αντιφασιστικά συνθήματα ακούστηκαν επίσης στο Περιστέρι από τους οπαδούς του Ατρομήτου, καθώς και στην Τούμπα στην κερκίδα των οργανωμένων του ΠΑΟΚ. Μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ωστόσο, και τη σύμπλευση των οπαδών για ένα Σαββατοκύριακο κατά του φασισμού, το φίδι είχε προλάβει τα τελευταία χρόνια να γεννήσει και στις ποδοσφαιρικές εξέδρες. Και, μάλιστα, στους πλέον επίσημους αγώνες, της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Τον Νοέμβριο του 2001 περίπου 100 άτομα μιας νεόκοπης οργάνωσης, της Γαλάζιας Στρατιάς, εμφανίστηκαν έξω από τα γραφεία της ΕΠΟ στη Λ. Συγγρού. Διαμαρτύρονταν για την πρόθεση της ελληνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου να υποβάλει κοινή υποψηφιότητα με την τουρκική ομοσπονδία για τη συνδιοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2008. Υπό καταρρακτώδη βροχή, φώναξαν συνθήματα κατά των πολιτικών, ξεδίπλωσαν πανό που έγραφε «Υπεράνω όλων η Ελλάς» και έκαψαν τουρκικές σημαίες. Την επομένη, τα αθλητικά πρωτοσέλιδα σχεδόν επικρότησαν τη διαμαρτυρία, έστω και αν οι προθέσεις της Γαλάζιας Στρατιάς ήταν άδηλες. Όπως αποδείχτηκε, δεν επρόκειτο απλώς για ένα σύνδεσμο εθνικοφρόνων φιλάθλων της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, αλλά για την ίδια τη Χρυσή Αυγή, έστω και με αθλητική περιβολή.

Στο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής» (εκδ. Πόλις) περιγράφεται ότι η Γαλάζια Στρατιά και η τοπική οργάνωση της ΧΑ Παγκρατίου συστεγάζονταν στην ίδια διεύθυνση, πίσω από την πλατεία Βαρνάβα. Λίγα χρόνια μετά, ο σημερινός βουλευτής της ΧΑ Ηλίας Παναγιώταρος επιβεβαίωσε αυτή τη σύνδεση. «Πάρα πολλά μέλη της Γαλάζιας Στρατιάς είναι μέλη της Χρυσής Αυγής και το ανάποδο» δήλωσε στην εκπομπή «Transit» του Γ. Κουβαρά στη ΝΕΤ.

Η πρώτη εμφάνιση της Γαλάζιας Στρατιάς, διαβάζουμε στο βιβλίο του Δ. Ψαρρά, είχε γίνει στις εξέδρες του ΟΑΚΑ κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Ελλάδα-Φινλανδία, τον Οκτώβριο του 2000, «με ναζιστικούς χαιρετισμούς και προκλητικά πανό-σβάστικες», όπως γράφτηκε τότε στον Τύπο. Λίγους μήνες αργότερα, στον αγώνα Ελλάδα-Γερμανία, πάλι στο ΟΑΚΑ, περίπου 200 άτομα εμφανίστηκαν ξανά στην κερκίδα χαιρετώντας ναζιστικά. Κάποιοι από αυτούς ξυλοκόπησαν δύο ανήλικους Αλβανούς και τους εξανάγκασαν να φύγουν από το γήπεδο.

Το αυγό έσπασε το καλοκαίρι του 2004, κατά τη διάρκεια του εθνικιστικού ξεσπάσματος με αφορμή την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την εθνική μας ομάδα στην Πορτογαλία. Οι πανηγυρισμοί σε πλατείες πολλών πόλεων συνοδεύτηκαν από άγριες επιθέσεις εναντίον μεταναστών, με το ανατριχιαστικό επιχείρημα του εκστασιασμένου όχλου ότι «οι Έλληνες γ.. και δέρνουνε και στην μπάλα και παντού». Στο επίσημο έντυπο της οργάνωσης εκείνη την εποχή, πριν ακόμη δηλαδή υπάρξει το άλλοθι της οικονομικής κρίσης, διαβάζουμε: «Από ένα σημείο και μετά, όπου εμφανιζόταν αλλοδαπός, απομακρυνόταν από την πλατεία (…) Ήταν μία αντίδραση λογική, που το Σύστημα έπρεπε προ πολλού να περιμένει, ειδικά όταν άφηνε ασύδοτους χιλιάδες εγκληματίες και αληταράδες κάθε εθνικότητας να κινούνται στη χώρα μας».

Το επόμενο τυφλό εθνικιστικό ντελίριο ήρθε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Η Εθνική Αλβανίας νίκησε την Εθνική Ελλάδας στα Τίρανα. Και το ανθρωποκυνηγητό μεταναστών το ίδιο βράδυ σε όλη την Ελλάδα άφησε πίσω του ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες. Στη Ζάκυνθο, Ελληνοαμερικάνος επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον τριών Αλβανών και σκότωσε τον έναν. «Πανηγύρισαν τη νίκη της εθνικής τους ομάδας» ισχυρίστηκε ο δράστης. Το ρατσιστικό κλίμα είχε καλλιεργηθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες από τα περισσότερα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Τα τελευταία χρόνια η Γαλάζια Στρατιά φαίνεται ανενεργή. Ακροδεξιές ομάδες οπαδών επιλέγουν τις Θύρες 5, 6 και 7 στο Καραϊσκάκη, υπό την ομπρέλα των Ultras Hellas, κάθε φορά που παίζει η εθνική ποδοσφαίρου. Στο μεταξύ, ρατσιστικά επεισόδια υπήρξαν πολλά το προηγούμενο διάστημα σε διάφορα γήπεδα – και όχι μόνο σε αγώνες της εθνικής. Η ΧΑ είχε εγκαίρως εντοπίσει τη φανατική εθνικιστική δύναμη που αναπτύσσεται σε αγώνες ποδοσφαίρου, αρκεί η αντίπαλη 11κάδα να περιλαμβάνει κάποιον μαύρο ή έστω αλλοδαπό ποδοσφαιριστή. Αν τα ρατσιστικά επεισόδια δεν διοργανώνονται απευθείας από την ΧΑ, σίγουρα επιβραβεύονται.

Έτσι, πολλές φορές στα γήπεδα θα ακουστεί το εμετικό σύνθημα «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ», καθώς και ιαχές ζώων της ζούγκλας (!) κάθε φορά που ένας μαύρος παίχτης θα αγγίξει την μπάλα. Οι αρμόδιες Αρχές υποτίθεται ότι θέσπισαν μέτρα κατά του ρατσισμού, που προβλέπουν τιμωρίες ομάδων σε περιπτώσεις ρατσιστικών επεισοδίων από φιλάθλους τους. Διάσημοι παίχτες συμμετέχουν σε καμπάνιες κατά των διακρίσεων, ενώ μηνύματα μεταδίδονται πριν και κατά τη διάρκεια αγώνων. Τα πράγματα, ωστόσο, είχαν πάρει ανεπίστρεπτα το δρόμο τους, πολύ καιρό πριν τη δολοφονία που πάγωσε την κοινή γνώμη. Το φίδι είχε γεννήσει τα αυγά του και στις ποδοσφαιρικές εξέδρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ