Πολιτικη & Οικονομια

Αντι-αμερικανέ καρναβαλιστή, Νίκο Παππά

Οι επιστολές του Forrest Gump

41548-94159.jpg
Νίκος Ζαχαριάδης
ΤΕΥΧΟΣ 680
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zaxa-anoigma.jpg

Ήταν μια πολύ ωραία εικόνα αυτή στην πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Εσείς στο κέντρο. Δίπλα σας, αγκαζέ από τη μια πλευρά ο Πάνος Σκουρλέτης και από την άλλη ο Παναγιώτης Ρήγας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας – αυτού του υπουργείου που συμφώνησε για νέες αναβαθμισμένες αμερικάνικες βάσεις, ξέρετε...

Και όλοι να κρατιέστε με πλεγμένα μπράτσα. Όπως κάνουν οι πραγματικοί διαδηλωτές, όταν θέλουν να δείξουν ότι είναι δεμένοι σαν αλυσίδα. Ή οι αμυντικοί στο ράγκμπι. Ή οι χορεύτριες του καν-καν. Και πράγματι δίνατε μια εικόνα αδιάρρηκτης συντροφικότητας εκείνο το απόγευμα. Μόνο τον Νίκο Φίλη δεν συμπεριλάβατε στην «αλυσίδα της συντροφικότητας». Και ας ήταν εκεί. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες που επισημαίνουν όσοι αρέσκονται στα κουτσομπολιά και τη μικροπολιτική. Και χάνουν τη γενική εικόνα. Εν πάσει περιπτώσει, αν ο Νίκος Φίλης ήθελε να βρίσκεται στην παρέα σας, ας μην είχε λυσσάξει να σας κατηγορεί για την ΕΡΤ σας. Για την οποία εξάλλου είστε τόσο περήφανος. Δική σας ήταν η φάση, όπως γουστάρατε θα την κάνατε. 

Και εδώ που τα λέμε, ήταν ξεκάθαρο ότι σας άρεσε όλο αυτό. Φαινόταν από τα γέλια και το κέφι που είχατε καθώς ποζάρατε στους φωτογράφους που σας απαθανάτιζαν. Όλοι χαμογελαστοί, σα να βγάζατε μια selfie στον Μαραθώνιο. Ή σαν εκείνους τους τουρίστες που στήνονται δίπλα από τα κέρινα ομοιώματα του μουσείου της Μαντάμ Τισό. Γιατί τώρα, μεταξύ μας, σαν τουρίστες το αντιμετωπίσατε. 

Βέβαια, καταλαβαίνω τις αγαθές προθέσεις σας. Σε κάθε γιορτή, υπάρχει μια «θεία» που θέλει να καθίσει με τη νεολαία. Και κάθε παρέα έχει το δικαίωμα να μαζευτεί στο ταβερνάκι των εφηβικών της χρόνων και να νοσταλγήσει τα παλιά. Ποιος θα σας το απαγορεύσει; Θέλατε για ένα απόγευμα να υποδυθείτε τους επαναστάτες. Και μεταμφιεστήκατε σε τέτοιους. Δηλαδή, καλύτερος είναι ο φίλος σας ο Πάνος Καμμένος που μεταμφιέζεται κάθε τόσο σε κομάντο; 

lezanta.jpg

Τουλάχιστον σε αυτό ελπίζω να συμφωνείτε κι εσείς: η παρουσία σας στην πορεία ήταν μια μεταμφίεση. Και όπως συμβαίνει και στις παρελάσεις του καρνάβαλου, κανένας από αυτούς που συμμετέχουν δεν περιμένει να πείσει τους άλλους ότι είναι όντως αυτό που έχει μεταμφιεστεί. Πρόκειται για ένα παιχνίδι. Κι εσείς, για να το παίξετε, σίγουρα το είχατε ανάγκη. Γι’ αυτό άλλωστε και σπεύσατε να απαντήσετε σε όσους σχολίασαν ειρωνικά όλο αυτό το event. Και είπατε ότι δεν έχετε κανένα πρόβλημα, αφού και στον Λευκό Οίκο και στην πορεία πήγατε με «καθαρή συνείδηση». Προφανώς κι έχετε δίκιο. Άλλο η δουλειά, άλλο η διασκέδαση. Αλίμονο αν αρχίσουμε να μπλέκουμε τα χόμπι μας με τα επαγγελματικά μας. Άλλο να πηγαίνεις στη Βενεζουέλα π.χ. για δουλειά, και άλλο να πηγαίνεις για διακοπές. Κι εδώ που τα λέμε, ποιος πάει στη Βενεζουέλα για διακοπές αν δεν είναι κλινικά ηλίθιος;

Όμως η παρουσία σας στην πορεία εναντίον των «Φονιάδων των Λαών» έχει ένα ακόμα πιο σημαντικό συμβολισμό, στον οποίο φαντάζομαι ότι από σεμνότητα δεν θελήσατε να αναφερθείτε. Συμβόλιζε το αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να είναι ό,τι θέλει να πιστεύει ότι είναι. Χωρίς απαραίτητα οι πράξεις του ή η πραγματικότητα να το υποστηρίζουν. Θέλεις να αισθάνεσαι μέλος μιας «Δρακογενιάς» π.χ.; Κανένα πρόβλημα. Αρκεί να το πεις! Ή να γραφτεί σε κάποιο ποίημα, κατά προτίμηση από έναν στενό συγγενή. Ποιος χρειάζεται την αντικειμενικότητα, όταν μπορείς να αισθανθείς πολύ καλύτερα με το αυτοπαραμύθιασμα;
Δηλαδή, δεν χρειάζεται να υπάρχει οπωσδήποτε μια συνέπεια ανάμεσα σε αυτό που θέλει κάποιος να νομίζει ότι είναι και σε αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Ας πούμε εσείς καταφέρατε να στείλετε πίσω στην Αμερική τον Σταμάτη Κριμιζή που άντεξε μόλις λίγες εβδομάδες το management σας στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό. Αυτό θα σας εμπόδιζε να παραστήσετε τον θαυμαστή του και να τον χειροκροτήσετε σε κάποια διάλεξή του; Όχι βέβαια! 

Γιατί μόνο αν πιστέψεις εσύ ότι είσαι αυτό που θέλεις να είσαι, θα το πιστέψουν και οι άλλοι. Μόνο αν πιστέψεις ότι είσαι ένας αντισυστημικός επαναστάτης θα πιστέψουν και οι αντι-αμερικάνοι οπαδοί σας ότι πράγματι είστε. Μόνο αν πιστέψεις ότι η ΕΡΤ είναι ένα αντικειμενικό κανάλι που σημειώνει αλλεπάλληλες επιτυχίες στην τηλεθέαση, θα το πιστέψουν και αυτοί που σε ακούν. Και μόνο αν πιστέψεις ότι ο νόμος σου πάταξε τη διαπλοκή στα ραδιοτηλεοπτικά, θα το πιστέψουν και οι θεατές. Γι’ αυτό δεν φορούσατε και το αυτοκόλλητο που έγραφε «Ο Κόσμος Μπορεί να Αλλάξει»; Εννοώντας να αρχίσει να σας πιστεύει, φαντάζομαι. 

Στο κάτω-κάτω και οι άλλοι από τα διπλανά «μπλοκ» της πορείας, καλύτεροι είναι; Νομίζετε δεν τους ακούσαμε με τι ρουτινιάρικο τρόπο επαναλάμβαναν τα συνθήματα; Και αυτό είναι κάτι ακόμα που καταφέρατε να αναδείξετε με την παρουσία σας εκεί. Ότι τίποτα πλέον δεν έχει νόημα. Ότι όλα είναι μια τεράστια πόζα για συμβολικούς σκοπούς. Εντάξει, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είστε. Κάτι θα ξέρετε παραπάνω από επικοινωνία για τα μάτια του κόσμου. 

Το καλό είναι ότι δείξατε σε όλους μας πόσο εύκολο είναι να κάνεις κάτι μόνο και μόνο για να δείξεις ότι το κάνεις. Και πείσατε και τον τελευταίο που πιθανότατα να είχε αμφιβολίες ότι κάτι παρόμοιo κάνατε και το καλοκαίρι, το βράδυ της πυρκαγιάς στο Μάτι. Γιατί μόνο όσοι έχουν εμπεδώσει, χωρίς αυταπάτες, πόσο πιο σημαντική είναι η επικοινωνία από την αλήθεια, θα μπορούσαν να οργανώσουν και να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο θέατρο δήθεν αγωνίας, ενώ γνώριζαν ήδη ότι υπήρχαν νεκροί.

Σας ευχαριστούμε, λοιπόν, που μας το ξεκαθαρίσατε ξανά…   

Υ.Γ. Παρεμπιπτόντως, η παραίτηση του Δρ Σταμάτη Κριμιζή και η αντικατάστασή του από τον οπαδό του Αγίου Πορφύριου ήταν μια βαθιά αντιαμερικανική πράξη, που από μόνη της δικαιώνει την παρουσία σας στην αντι-αμερικανική πορεία. Πώς θα μπορούσατε με αυτό το «αμερικανάκι της αριστείας» μέσα στα πόδια σας να παρουσιάσετε ΛΑΘΟΣ δορυφορικούς χάρτες για τις εστίες των καλοκαιρινών πυρκαγιών στη συνέντευξη τύπου;


ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Security σε κατάστημα ηλεκτρονικών
Ο άνθρωπος που αναλαμβάνει να βάλει σε τάξη τα αρχέγονα καταναλωτικά ένστικτα της Black Friday.


ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΓΙΑ...

«Κουταλογέλο»: Η εκτόξευση σημαντικής ποσότητας νερού που συμβαίνει, όταν ένα κουτάλι είναι τοποθετημένο με τον λάθος τρόπο κάτω ακριβώς από τη βρύση του νεροχύτη.


Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

metafrasi.jpg

Χριστόφορος Βερναρδάκης 
«Να αθωώνεται η εποχή του εκσυγχρονισμού για να ριχθεί η ευθύνη της χρεοκοπίας στον Καραμανλή, αυτό δεν το δέχομαι» 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
«Εγώ θα συνεχίσω να πιστεύω ότι δεν φταίει αυτός που διόριζε σα να μην υπάρχει αύριο, γιατί το ίδιο θέλουμε να κάνουμε κι εμείς αφού δεν ξέρουμε τίποτα άλλο…»  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ