- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΔΝΤ για πΓΔΜ: Κίνδυνος και για την οικονομία η πολιτική αβεβαιότητα
Τα Σκόπια πρέπει να επωφεληθούν από την προοπτική της ένταξης στην ΕΕ για να προβούν σε μεταρρυθμίσεις
«Η πΓΔΜ θα πρέπει να επωφεληθεί από την προοπτική μιας ταχύτερης ολοκλήρωσής της στην ΕΕ για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα να υπάρξει ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη», ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η συμφωνία των Σκοπίων με την Αθήνα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται να επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το κοινοβούλιο αναμένεται να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές και να υιοθετήσει επισήμως το νέο όνομα το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
«Μια αποφασιστική ώθηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ μπορεί να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη μέσω μεγαλύτερων εισροών κεφαλαίων και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης», αναφέρει το ΔΝΤ σε δήλωση που εξέδωσε μετά την επίσκεψη της αποστολής του στη χώρα.
Το ΔΝΤ αναφέρει πως η οικονομία της πΓΔΜ προβλέπεται να σημειώσει αύξηση κατά 2,8% το 2019, αφού αυξήθηκε κατά 2% φέτος. Η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 3,5% μεσοπρόθεσμα, βασισμένη σε προγραμματισμένες επενδύσεις για υποδομές και μεγαλύτερες εξαγωγές.
Όμως μια επανάληψη της πολιτικής αβεβαιότητας παραμένει σημαντικός παράγοντας κινδύνου, αναφέρει το Ταμείο. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της αγοράς εργασίας, όπως οι ελλείψεις εξειδικευμένων εργαζομένων και η μετανάστευση του εργατικού δυναμικού, σε μια χώρα με επίσημο ποσοστό ανεργίας 21%.
Το ΔΝΤ έχει συστήσει μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της διακυβέρνησης, του κράτους δικαίου και του δικαστικού συστήματος και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Ενώ ο τραπεζικός τομέας είναι υγιής, με τις τράπεζες καλά κεφαλαιοποιημένες, με ρευστότητα και κερδοφόρες, πρέπει να διασφαλισθεί η επιχειρησιακή ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και να εντατικοποιηθεί η επίβλεψεη των συστημικά σημαντικών τραπεζών, αναφέρει ακόμη το ΔΝΤ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συνεχίζω να παλεύω για όσα πιστεύω» δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ
Αναδιαμορφώνεται η πολιτική σκηνή μετά την εμφάνιση των δύο νέων κομμάτων
«Η κυβέρνηση δεν συζητάει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης», διαβεβαίωσε η υπουργός
Τα δρομολόγια έχουν ανασταλεί εδώ και μήνες
Η Ανεξάρτητη Αρχή ξεπέρασε τους ετήσιους στόχους της για τρίτη συνεχή χρονιά - Περισσότερες από 19.000 κυρώσεις
Στόχος οι 3.000 οδηγοί έως το τέλος του 2026
Στ. Παπασταύρου: «Μειώνουμε τον αόρατο φόρο της πολυνομίας»
Τη σημασία της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται στο ίδρυμα, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Με σύστημα tracking τύπου courier, η νέα ψηφιακή υπηρεσία βάζει τέλος στη γραφειοκρατική ταλαιπωρία
«Ο Πολιτισμός αποτελεί το βαθύτερο και πιο ανθεκτικό πεδίο επικοινωνίας μεταξύ των κοινωνιών μας», δήλωσε η υπουργός
«Το Ιπποκράτειο είναι η πρώτη αιχμή του ΕΣΥ στη Β. Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τη μετανάστευση με κανόνες, διακρίνοντας όσους δικαιούνται προστασία από όσους όχι
«Η ΑΙ δεν έχει αξίες. Δεν έχει κοινωνική συνείδηση. Δεν έχει αίσθηση δικαιοσύνης», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Τι είπε για τον Αλέξη Τσίπρα και τις «συνιστώσες»
«Η Ελλάδα προστάτεψε τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας σε ενδεχόμενες απειλές από Ανατολάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Θέλω να βοηθήσω στη δημιουργία ενός συνεκτικού προγραμματικού οράματος για μια Ελλάδα πιο δίκαιη και πιο πράσινη» δήλωσε ο πρώην ευρωβουλευτής
«Δεν κάνεις συμπαράταξη με τον εαυτό σου» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής
Η απόφαση αφορά περίπου 350 χιλιάδες δανειολήπτες και όλα τα Funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα
Ποιοι μένουν αυτομάτως εκτός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.