- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κρίσιμο EuroWorking Group - Στο μικροσκόπιο ο προϋπολογισμός της Ελλάδας
Η κυβέρνηση ελπίζει σε «λευκό καπνό» για τη μη περικοπή των συντάξεων
Στις 12 η ώρα Ελλάδος αρχίζει η συνεδρίαση του πλέον κρίσιμου για την Ελλάδα EuroWorking Group. Επί τάπητος θα τεθούν ο ελληνικός προϋπολογισμός, στην τελική του μορφή, συμπεριλαμβανομένων των θετικών μέτρων και της μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που συνομίλησαν με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις τους σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό περιθώριο που προβλέπεται να έχει η Ελλάδα για να εφαρμόσει τα θετικά μέτρα και αυτό υπολογίζεται «κοντά» στα 900 εκατ., ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν για την ευρωπαϊκή πλευρά το είδος των μέτρων που έχει επιλέξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση «κατά προτεραιότητα», προκειμένου να έχουν τόσο αναπτυξιακό όσο και κοινωνικό χαρακτήρα.
Για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ελληνικών αρχών και Επιτροπής αναμένεται να ενημερωθούν σήμερα οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο EuroWorking Group που συγκαλείται για την προετοιμασία του Eurogroup της Δευτέρας. Εν όψει της συνεδρίασης, ευρωπαϊκές πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και σε επίπεδο Ευρωζώνης, μετά και τα θετικά σήματα που εξέπεμψε το Βερολίνο τις προηγούμενες ημέρες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο σημερινό EuroWorking Group. Τα δύο ατού της κυβέρνησης είναι :
1. Η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποφυγή των περικοπών στις συντάξεις και την εφαρμογή θετικών μέτρων. Το τελικό πακέτο μέτρων μπορεί να περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε σύγκριση με το προσχέδιο προϋπολογισμού που συνέταξε η κυβέρνηση για το 2019, αλλά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως την αναπροσαρμογή κονδυλίων, ενώ το συνολικό ύψος του πακέτου αναμένεται να κυμανθεί περί τα 900 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 135 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προσχέδιο (765 εκατ. ευρώ). Το επιπλέον ποσό αναμένεται να διατεθεί για να διευρυνθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης και να ενταχθούν σε αυτούς όχι μόνο ενοικιαστές, αλλά και δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
2. Το σχεδόν διπλάσιο από τις προβλέψεις πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο της φετινής χρονιάς (6,46 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 3,584 δισ. ευρώ).
Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας έχει ως βασικό θέμα την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και η Ελλάδα θα συζητηθεί «εάν κριθεί απαραίτητο», όπως σημείωνε αρμόδια πηγή, δεδομένου ότι δυο μέρες μετά, στις 21 Νοεμβρίου, η Επιτροπή θα ανακοινώσει επίσημα τη γνώμη της για όλα τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συγγνώμη στον 87χρονο από τον Άδωνι Γεωργιάδη
«Σήμερα μπορούμε να πούμε, με δικαιολογημένη υπερηφάνεια, ότι η θέση της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετική» είπε ο πρωθυπουργός
Ο υπουργός Άμυνας βρέθηκε στην «καρδιά» της αεροπυρόσβεσης
Υπογράμμισε δε ότι «αυτή ακριβώς η πολιτική είναι δείγμα λαϊκισμού»
Το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο MiCA ενισχύει την εποπτεία, τη διαφάνεια και την προστασία των επενδυτών
Με αφορμή την απόφαση του να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ
Η συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα στη Σόφια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Ivan Demerdzhiev
Με αφορμή την κόντρα με τον Μάριο Σαλμά
Την τελική απόφαση καλείται να λάβει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατήγγειλε υπόγεια συνεννόηση μεταξύ του ΚΚΕ και της Νέας Δημοκρατίας
Στα 5,32 δισ. ευρώ οι εισπράξεις στο πεντάμηνο
Η υπόθεση αφορά σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση
«Δεν κατάλαβε ποτέ ότι είναι άλλη η ευθύνη του Βουλευτή και άλλη του Προέδρου ενός κόμματος. Κρίμα»
Η τοποθέτηση Σαλμά και η ανάρτηση Γεωργιάδη
Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό, αλλά οι αντιφάσεις και το παρελθόν του δημιουργούν ερωτήματα
«Ήταν τρομοκρατική επίθεση, δεν ήταν κάτι μόνο για εκφοβισμό»
«Δεν μπορώ να υποστηρίξω την περιχαράκωση» σημειώνει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος
Τέσσερις παρεμβάσεις για τα άτομα με αναπηρία και τέσσερις παρεμβάσεις για τη στέγαση θεσμοθετεί ο νέος νόμος του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.