Πολιτικη & Οικονομια

Γιατί ο Τζίγγερ πάτησε το κουμπί του Alpha;

Ραγδαίες αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο λίγο πριν από τις εκλογές. Τι αναζητά ο συνεχιστής της ιστορικής οικογένειας σε ενέργεια, τράπεζες και logistics

portrait-322469_1920_2.jpg
Τριαντάφυλλος Δελησταμάτης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
alpha_jiger.jpg

Για τους γνώστες του μιντιακού τοπίου η είδηση της εξαγοράς του ομίλου ραδιοτηλεοπτικών μέσων Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά, από τη Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, ίσως να μην έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Από τους περισσότερους άλλωστε είχε προεξοφληθεί όταν, πριν από μερικούς μήνες, ο Star και ο Alpha ξεκίνησαν τη συνεργασία τους με τη μεταφορά στελεχών και παραγωγών από την έδρα του Alpha στην Αττική Οδό, στην οδό Βιλτανιώτη στην Κάτω Κηφισιά, όπου εδρεύει το στρατηγείο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Αυτό που «κρατά» η αγορά είναι το timing της ανάληψης του ελέγχου του Alpha –μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές–, όπως επίσης και μια σειρά άλλων στρατηγικών κινήσεων, όλες σε διάρκεια δύο μηνών, που ενισχύουν το αποτύπωμα της ισχυρής οικογένειας στην ελληνική οικονομία και τη διεύρυνσή της σε νέους τομείς δράσης. Κινήσεις που όπως όλα δείχνουν φέρουν την υπογραφή του συνεχιστή της επιχειρηματικής δυναστείας, Γιάννη –Τζίγγερ– Βαρδινογιάννη.

Η εποχή που ο Τζίγγερ γινόταν γνωστός ως ανερχόμενος γόνος της μεγάλης οικογένειας από τη συμμετοχή του (και μάλιστα ιδιαίτερα επιτυχή) στο Ράλι Ακρόπολις και διάφορους αγώνες αυτοκινήτου, έχει παρέλθει. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έχει μεγαλώσει. Έχει μυηθεί στα επαγγελματικά και επιχειρηματικά μυστικά, και εδώ και χρόνια δείχνει (και είναι) έτοιμος να αναλάβει τις τύχες της οικογένειας. Οι κινήσεις του συστήματος της Motor Oil τους τελευταίους μήνες απλά το αποδεικνύουν. 

Κερασάκι στην «τούρτα» της επενδυτικής δραστηριότητας του Τζίγγερ, η επισημοποίηση του «γάμου» του Alpha με τη Motor Oil

Δεν είναι τυχαίο ότι σε μικρό χρονικό διάστημα η Motor Oil εξαγόρασε την ενεργειακή εταιρεία NRG μπαίνοντας στη λιανική αγορά εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, προχώρησε και στην εξαγορά της εταιρείας Tallon, που δραστηριοποιείται στον χρηματοοικονομικό τομέα αντιστάθμισης κινδύνων, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται να εντάξει στο δυναμικό της και την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG). Κερασάκι στην «τούρτα» της επενδυτικής αυτής δραστηριότητας ήρθε χθες η επισημοποίηση του «γάμου» του Alpha με τη Motor Oil. Μια κίνηση την οποία πολλοί ανέμεναν, ίσως όμως λίγο αργότερα. Έστω κι αν η πρόσφατη γενική συνέλευση του ενεργειακού κολοσσού της Ελλάδας, πριν από μερικές ημέρες, το είχε πρακτικά προαναγγείλει, ανακοινώνοντας την επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου ώστε να περιλαμβάνει και τα μέσα ενημέρωσης.

«Ήρθε η ώρα να ανοιχτεί η Motor Oil σε κλάδους που βοηθούν στην ευρύτερη ισχυροποίηση της θέσης της στην ελληνική αγορά. Δρομολογώντας, με τον τρόπο αυτό, την  αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας στην “επόμενη μέρα’’. Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν, ή μπορεί να υπάρξουν από εδώ και πέρα, έτσι ώστε να κάνουμε ακόμη πιο μεγάλο το επιχειρηματικό μας αποτύπωμα στη χώρα», δήλωνε προ ημερών ο αναπληρωτής CEO της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, από ετών έμπιστος συνεργάτης τόσο του πατριάρχη της οικογένειας, Βαρδή Βαρδινογιάννη, όσο και του Τζίγγερ.

Η… αποκωδικοποίηση ήρθε χθες, με την απόκτηση της πλειοψηφίας του Alpha, όχι από την ίδια την οικογένεια, όπως συμβαίνει με το Star, αλλά απ’ ευθείας από τη Motor Oil Hellas. Έτσι, επισήμως τουλάχιστον, οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί θα λειτουργούν ως ξεχωριστές επιχειρηματικές οντότητες, με χωριστές διοικήσεις, αλλά και χωριστή ιδιοκτησία.

Για την ιστορία, η θυγατρική της Motor Oil, Seilla Enterprises Limited, αποκτά το 50% συν δύο μετοχές του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Το ύψος της συναλλαγής για τη Motor Oil ανέρχεται σε 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,477 εκατ. ευρώ αφορούν στην εξαγορά του 50% συν δύο μετοχές της ALPHA Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ , ενώ 11,523 εκατ. ευρώ αφορούν στη συμμετοχή της Motor Oil στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της NEVINE HOLDINGS LTD. Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου  θα συμμετάσχει και η Alpha Media Group (του Δημήτρη Κοντομηνά) με 11,477 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό ο Δημήτρης Κοντομηνάς θα διατηρήσει το δικαίωμα ψήφου (σ.σ. θα του εκχωρηθούν προσωπικά τα δικαιώματα ψήφου 2 μετοχών), ενώ τον νέο CEO θα ορίσει η πλευρά της Motor Oil.

Για το deal της Motor Oil με την τηλεόραση του Alpha μέτρησαν ιδιαίτερα τα καλά οικονομικά στοιχεία του καναλιού του Δημήτρη Κοντομηνά, το οποίο έχει μεν μικρή κερδοφορία και λογικό δανεισμό, αλλά σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης μετά και από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Οι επίσημες διαρροές αναφέρουν ότι η κίνηση του ομίλου εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για διεύρυνση του επιχειρηματικού αποτυπώματος της Motor Oil και η είσοδος στον Alpha (έναν «καθαρό» τηλεοπτικό σταθμό από πλευράς οικονομικών βαρών, όπως σημειώνεται επίσημα) δημιουργεί σημαντικές συνέργειες για τις δραστηριότητες της Motor Oil. Μάλιστα, για το deal της Motor Oil με την τηλεόραση του Alpha μέτρησαν ιδιαίτερα τα καλά οικονομικά στοιχεία του καναλιού του Δημήτρη Κοντομηνά, το οποίο έχει μεν μικρή κερδοφορία και λογικό δανεισμό, αλλά σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης μετά και από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Βέβαια, για την ίδια διαδικασία, η πλευρά Κοντομηνά θα καταβάλει μέσω της Alpha Media Group επιπλέον 6,580 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξοφληθούν υφιστάμενες υποχρεώσεις της εταιρείας Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ. Κάτι που, κατά πολλούς, «φωτίζει» και το πρόβλημα ρευστότητας το οποίο αντιμετώπιζε τους τελευταίους μήνες ο επιχειρηματίας, και το οποίο κατά τους ίδιους ήταν και ένας από τους λόγους της επίσπευσης της συμφωνίας με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Έτσι, μπορεί το deal να εμφανίζεται ως συνδιαχείριση, δεν παύει ωστόσο να πρόκειται για μια πρακτική εξαγορά, η οποία μάλιστα επεκτείνει δραστικά την δραστηριότητα της οικογένειας Βαρδινογιάννη στα ΜΜΕ, η οποία παραμένει βασικός μέτοχος του Star Channel, ενώ εντάσσει τις μετοχές (50,02%)του τηλεοπτικού σταθμού Alpha στο χαρτοφυλάκιο της Motor Oil.

 Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, με την κίνηση του Τζίγγερ, αποκτά έλεγχο στον πιο δυναμικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, με υψηλές τηλεθεάσεις και μεγάλη πολιτική παρεμβατικότητα

Η κίνηση έρχεται σε μία μακρά προεκλογική περίοδο με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά:

  1. Το MEGA, ανήκει πλέον στο παρελθόν.
  2. Ο Ιβάν Σαββίδης προχωρά την μετεξέλιξη του Epsilon σε Open, με αρκετά προβλήματα την πρώτη φάση.
  3. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει ζητήσει μια τηλεοπτική άδεια, έχοντας κάνει προετοιμασία για ιντερνετική τηλεόραση, την οποία τώρα καλείται να εξελίξει σε σταθμό εθνικής εμβέλειας.
  4. Ο Θοδωρής Κυριακού πιέζεται από τους ισχυρούς αντιπάλους του έχοντας να διαχειριστεί και την υπόθεση της συμμετοχής του στη διεκδίκηση της Forthnet/NOVA με αμφίβολα αποτελέσματα.
  5. Ο ΣΚΑΙ του Γιάννη Αλαφούζου εξελίσσεται σε έναν σταθμό με μικρότερη πολιτική παρέμβαση και ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση από τα reality shows του τούρκου συνεργάτη του.

Αντίθετα, η οικογένεια Βαρδινογιάννη, με την κίνηση του Τζίγγερ, αποκτά έλεγχο στον πιο δυναμικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, με υψηλές τηλεθεάσεις και μεγάλη πολιτική παρεμβατικότητα. Το πώς θα μετουσιωθεί αυτό στο τηλεοπτικό τοπίο και κυρίως στο ρευστό πολιτικό περιβάλλον των επόμενων μηνών έως τις εκλογές, είναι κάτι που θα φανεί αρκετά σύντομα.

Τα τρία μέτωπα

Μέχρι τότε όμως, η οικογένεια Βαρδινογιάννη, διά χειρός Τζίγγερ, ετοιμάζεται σε όλα τα επίπεδα. Μετά τη γενική συνέλευση που «άνοιξε» τον εταιρικό σκοπό, ώστε να συμπεριλαμβάνει –εκτός από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης– τα logistics, την πράσινη ενέργεια, τον χρηματοοικονομικό τομέα, την αειφόρο ανάπτυξη, την πράσινη οικονομία και τις κοινωνικές δράσεις, η Motor Oil, δηλώνει ένα νέο «παρών». Ξεφεύγει από τα «περιθώρια» του κλάδου της διύλισης και ανοίγεται σε διαφορετικά πεδία, επιδιώκοντας άνοιγμα σε ένα μεγάλο φάσμα του επιχειρείν που ίσως φέρει ανατροπές στον σημερινό χάρτη. Οι κύριοι τομείς είναι τρείς:

Στην ενέργεια, στόχος της Motor Oil είναι να διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο όμιλο που θα καλύπτει τις αγορές ρεύματος, φυσικού αερίου και τις AΠE. Με την απόκτηση της NRG έχει «στήσει» τον βραχίονας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ήδη έχει κατατεθεί στη PAE αίτηση από τη μητρική εταιρία για επιπρόσθετη άδεια 300MW. Aντίστοιχα και σε συνεργασία με την «ομόσταυλη» Coral προωθεί τη διείσδυση στο φυσικό αέριο, ενώ έχει στα σκαριά και τη δημιουργία τερματικού σταθμού FSRU στον Kορινθιακό. Mετά τη διεύρυνση του εταιρικού σκοπού, όμως, είναι ανοιχτός ο δρόμος ώστε η Moto rOil να μπει και στο κομμάτι της κατασκευής και λειτουργίας ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.

Στα χρηματοοικονομικά, η οικογένεια Βαρδινογιάννη κινείται σε δύο επίπεδα:

Tο πρώτο αφορά την «επιστροφή» στο τραπεζικό γίγνεσθαι, εντός όσο και εκτός συνόρων. Ας μην ξεχνάμε ότι η ίδια ξεκίνησε με την Xíos Bank την δεκαετία του ’90, και έφθασε να ελέγχει την Tράπεζα Πειραιώς (με ποσοστό κοντά στο 9%) όταν η τελευταία αγόρασε την Xíos. Σήμερα, με την εξαγορά της Marfin Bank Romania να έχει ολοκληρωθεί και την απόκτηση της Eπενδυτικής Tράπεζας Eλλάδος να ακολουθεί σύντομα (σ.σ. με επικεφαλής τον σχολικό φίλο του Τζίγγερ, Γιώργο Τανισκίδη, άλλοτε CEO της Nova Bank) θα δραστηριοποιηθεί στο corporate banking, αναπτύσσοντας τόσο το τραπεζικό όσο και το επενδυτικό κομμάτι, με το καταστατικό να καλύπτει όλο το φάσμα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Το δεύτερο κινείται μετά την εξαγορά (επίσης πολύ πρόσφατη) της Tallon Commodities που δραστηριοποιείται στα χρηματοοικονομικά και χρηματιστηριακά προϊόντα, όπως αργό πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κ.λπ. Με την κίνηση αυτή η Motor Oil μπαίνει και στο πεδίο της διαχείρισης κινδύνων και συναλλαγών με αντικείμενο τα εμπορεύματα.

Στα logistics, ο όμιλος Βαρδινογιάννη ήδη έχει εξαγοράσει τις αποθήκες της Revoil στην Kαβάλα, έκταση της πρώην Σουλφούρ, στους Aγίους Θεοδώρους δίπλα στο διυλιστήριο και λιμενική υποδομή κοντά στα διυλιστήρια. Επίσης, έχει υπογράψει με τον OΣE συμφωνία για τη σύνδεση των κεντρικών εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου με το σιδηροδρομικό δίκτυο, με το project να χρηματοδοτείται από τη Motor Oil, μέσω της οποίας θα αποκτήσει πρόσβαση προς τα Bαλκάνια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.