- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
EKT: «Κόκκινα» δάνεια, Brexit και κυβερνοέγκλημα οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις τράπεζες
Οι εποπτικές προτεραιότητες για το επόμενο έτος
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), το κυβερνοέγκλημα και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες , όπως το Brexit, αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης το 2019, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε ανακοίνωσή της, θέτοντας τις εποπτικές προτεραιότητες για το επόμενο έτος.
Η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης μείωσε τη συνολική οικονομική αβεβαιότητα, αλλά ενισχύονται οι παγκόσμιοι παράγοντες κινδύνου - από τον προστατευτισμό έως ένα σκληρό Brexit και μία αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές, αναφέρει η ΕΚΤ που εποπτεύει 118 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης. «Σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώθηκε σημαντική μείωση των κινδύνων από τις οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη, κυρίως λόγω της ευνοϊκής κυκλικής δυναμικής… Ταυτόχρονα, έχουν αυξηθεί οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι ανατιμολόγησης στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η πρόοδος στην ψηφιοποίηση επιτείνει τους κινδύνους που σχετίζονται με τα συστήματα πληροφορικής και τεχνολογίας των τραπεζών και τις κυβερνοεπιθέσεις», σημειώνεται.
'Αλλος σημαντικός κίνδυνος είναι η επίπτωση από τα χαμηλά επιτόκια - ρεκόρ στην κερδοφορία των τραπεζών. Αναφορικά με το Brexit, η ΕΚΤ τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι έτοιμες για κάθε αποτέλεσμα, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία λίγους μόλις μήνες πριν από την αναμενόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η ετοιμότητα των τραπεζών για το Brexit παραμένει υψηλή προτεραιότητα για την τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ», αναφέρει η κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας: «Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα προετοιμασθεί περαιτέρω για να αναλάβει την άμεση εποπτεία μίας σειράς ιδρυμάτων που αναγνωρίζονται πρόσφατα ως σημαντικά λόγω της μετεγκατάστασης δραστηριοτήτων που θα προκαλέσει το Brexit».
Η ΕΚΤ τονίζει ότι θα συνεχίσει να πιέζει τις τράπεζες να μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους μετά τη σημαντική πρόοδο που έγινε φέτος και θα ελέγξει διεξοδικά τις πρακτικές δανειοδότησης για να περιορίσει τους πιθανούς κινδύνους. Θα προχωρήσει, επίσης, σε στοχευμένο έλεγχο των εσωτερικών μοντέλων των τραπεζών για τον υπολογισμό του κινδύνου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Στη γωνία ο κ. Πιερράκης, διαστρεβλώνει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για να ξεφύγει από τη μέγγενη των κόκκινων δανείων»
Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για την παραγωγή, τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τα αποθέματα οίνου
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και δανειολήπτες
Χωρίς αίτηση η πρώτη πληρωμή με τα αναδρομικά
Νωρίτερα οι πληρωμές, τι ώρα μπαίνουν στα ΑΤΜ
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε «ανακοίνωση που περιμένει καιρό η περιοχή»
«Καμία έννομη συνέπεια από την επικύρωσή του», λέει η Αθήνα
Τι καταγγέλλει το DiEM25
Το περιστατικό που καταγράφηκε στα Χανιά
Απόδοση του περίκεντρου ναού στη Μαξιμιανούπολη Ροδόπης
Από τη συμμετοχή και τα παπούτσια μέχρι το ξενοδοχείο και τη διατροφή
Στα ψηφοδέλτια με απόφαση Μητσοτάκη
«Ο κάθε πρύτανης είναι ελεύθερος να προστατεύει το Πανεπιστήμιό του σύμφωνα με τον νόμο» σημείωσε ο υφυπουργός Παιδείας
Βήμα - βήμα πώς θα γίνει η αίτηση
Πώς σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τα αίτια πίσω από το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών
Στις 16 Μαΐου 2027 παραδίδεται το Flyover
Με αφορμή τον πακτωλό χρημάτων που έριξε ο δισεκατομμυριούχος στο Τέξας
Το μεγάλο δίλλημα είναι: Σταθερότητα ή Αλλαγή; Όταν αυτό απαντηθεί, τα πράγματα θα εξομαλυνθούν – αλλά δεν έχει εύκολη απάντηση.
Οι ευθύνες της αντιπολίτευσης για την κυριαρχία της ΝΔ βρίσκονται στην αδυναμία της να υποστηρίξει μια αξιόπιστη εναλλακτική.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.