- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Σχοινάς: Άγκυρα σταθερότητας η συνεργασία Ευρώπης-αραβικού κόσμου
«Η ευρωαραβική συνεργασία ίσως άργησε»
Το μήνυμα πως ευρω-αραβική συνεργασία προβάλλει -και μπορεί να αποτελέσει- μια άγκυρα σταθερότητας σε έναν αβέβαιο κόσμο, έστειλε από το βήμα της 3ης Ευρωαραβικής Συνόδου Κορυφής ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Η ευρωαραβική συνεργασία ίσως άργησε, θα μπορούσαμε να είχαμε γλιτώσει πολλές από τις αρνητικές συνέπειες που βλέπουμε στην περιοχή, ίσως να είχαμε κατορθώσει να παράξουμε ασφάλεια, αντί να την καταναλώνουμε τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο κ. Σχοινάς, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της συνόδου, ενώ παρατήρησε πως η Ευρώπη και ο αραβικός κόσμος, εδώ και αιώνες, αποτελούν δύο τεκτονικές πλάκες της ιστορίας, οι οποίες κινήθηκαν σε διαφορετική ένταση και σε διαφορετική κατεύθυνση για πολύ καιρό.
Παρουσιάζοντας τα διδάγματα που άντλησε η ΕΕ από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, επισήμανε ότι ανέδειξαν πως η αρχή της συνεργασίας, η πίστη στη δυνατότητα και την ικανότητα ενός πολυμερούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες δικαίου είναι και τα καύσιμα που θα πρέπει να κινήσουν τη μηχανή της ευρωαραβικής συνεργασίας.
Εστιάζοντας στις «πολύ-προκλήσεις» που αντιμετώπισε η ΕΕ τα τελευταία χρόνια, όπως το μεταναστευτικό, η ελληνική οικονομική κρίση, το Brexit, ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός, διεμήνυσε συμπερασματικά πως αποδείχθηκε η ικανότητα της Ευρώπης να αντέξει σε αυτές τις πιέσεις και ότι η συνεκτική αξία των 28 εταίρων αποδείχθηκε στην πράξη. «Ποτέ ξανά, στο βάθος αυτής της 70χρονης πορείας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δεν ήταν πιο σαφές ότι οι Ευρωπαίοι είναι καταδικασμένοι από την ιστορία να συμπορευτούν. Είτε θα κολυμπήσουν μαζί είτε θα βουλιάζουν ατομικά» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σχοινάς ξετύλιξε το πλέγμα της συνεργασίας της ΕΕ με τον αραβικό κόσμο. Ειδικότερα, σκιαγράφησε τρία πεδία πολυμερούς συνεργασίας της ΕΕ με τον αραβικό κόσμο, «τρία θερμοκήπια, εργοτάξια πολυμερούς συνεργασίας», όπως τα χαρακτήρισε: Την Ένωση για τη Μεσόγειο, τον στρατηγικό διάλογο ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας της ΕΕ.
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστίασε στις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ τα επόμενα χρόνια, για τον αραβικό κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, προέταξε πέντε συγκεκριμένες θεματικές προτεραιότητες «που πρέπει να χαρακτηρίζουν αυτήν την ποιοτικά αναβαθμισμένη σχέση και θα διαμορφώσουν το έργο μας τα επόμενα 5 χρόνια: η ενέργεια και το κλίμα, το εμπόριο, το μεταναστευτικό, η δημιουργία ενός εξωτερικού σχεδίου "Γιούνκερ" για τις εξωτερικές επενδύσεις της ΕΕ και ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της ευρωαραβικής συνεργασίας».
Μιλώντας για τη σημασία της συνόδου, τόνισε πως αποτελεί μια μοναδική γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και του αραβικού κόσμου, δύο ραγδαίως μεταβαλλόμενων περιοχών της υφηλίου. Παρατήρησε πως ο κεντρικός ρόλος που οι οργανωτές του συνεδρίου έδωσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ένα βαρόμετρο για την ολοένα αυξανόμενη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.