Πολιτικη & Οικονομια

Τυφώνας Γιάννου

«Ποιος ωφελείται» από την υπόθεση Παπαντωνίου;

spanou.jpg
Αγγελική Σπανού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4595532.jpg
© EUROKINISSI

Παρόλο που από πολλούς θεωρούταν προεξοφλημένο γεγονός μια κακή έκβαση της δικαστικής περιπέτειας του Γιάννου Παπαντωνίου, η απόφαση για προσωρινή κράτηση του πρώην υπουργού και της συζύγου του είχε ισχυρό αντίκτυπο. Γιατί; Κάποιοι λόγοι:  

Τα φώτα πέφτουν πάνω στον Κώστα Σημίτη. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν εσωκομματικός του αντίπαλος και επομένως η συνεργασία τους μπορούσε να παρουσιαστεί σαν αναγκαίο κακό για τον πρώην πρωθυπουργό, ένας επαχθής συμβιβασμός που αναγκάστηκε να κάνει για να κρατηθούν ήρεμα τα νερά μέσα στο κόμμα. Όμως ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν ο δικός του άνθρωπος, ο τσάρος, ο εκσυγχρονιστής, ο mr ΟΝΕ, φίλος και συνοδοιπόρος του, ομοτράπεζος και ομοϊδεάτης. Γι’ αυτό και το μαύρο σύννεφο πέφτει βαρύ πάνω στο άλλο ΠΑΣΟΚ, όχι το παλιό ΠΑΣΟΚ του Άκη, που έχει έτσι κι αλλιώς διασυρθεί όσο δεν πάει άλλο, αλλά το μεταρρυθμιστικό ΠΑΣΟΚ, το σημιτικό ΠΑΣΟΚ, που είναι και ΠΑΣΟΚ του Γιάννου. 

Όσο και να έχει εθιστεί η κοινή γνώμη στη βεβαιότητα για τη διαφθορά μέρους του πολιτικού συστήματος, πάντα υπάρχει χώρος για τροφή της συλλογικής οργής και αηδίας που προκαλούν οι αποκαλύψεις για μίζες, βρώμικες συναλλαγές και άθλιες αρπαχτές. Ό,τι και να ξέρει κανείς για το πώς απέκτησε τη χλιδή που τόσο αγάπησε το ζεύγος Τσοχατζόπουλου, είναι γαργαλιστικές οι λεπτομέρειες για τη μισθωμένη κατοικία στην Ελβετία του ζεύγους Παπαντωνίου, για το χτισμένο με μαύρα σπίτι στη Σύρο, για την πολυτελή εστία στην Κηφισιά, για τα έργα τέχνης από τα οποία λένε ότι προέρχονται τα χρήματά τους στους ελβετικούς λογαριασμούς. Τα νέα επεισόδια στο σίριαλ «πάρτι γύρω από τα όπλα» προσελκύουν το κοινωνικό ενδιαφέρον γιατί αποδεικνύουν ότι έχει κι άλλο, ότι ακόμη δεν τα ξέρουμε όλα, ότι συνέβησαν πάρα πολλά πριν χρεοκοπήσουμε (και για να χρεοκοπήσουμε). 

Είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα που έρχονται με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο. Γιατί το μπερδεμένο κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται με δεκαπέντε χρόνια καθυστέρηση; Γιατί η εξεταστική του 2004 κατέληξε σε φιάσκο και όταν πήγε ο φάκελος σχετικά με τις επίμαχες φρεγάτες στη Βουλή το 2012 δεν κουνήθηκε φύλλο; Γιατί η λίστα Λαγκάρντ δεν αξιοποιήθηκε ποτέ αποτελεσματικά και γιατί από ένα σημείο και μετά αντιμετωπίστηκε σαν ανέκδοτο; Πόσοι ακόμη και για ποια ποσά έχουν πάρει μέρος στο όργιο μαύρου χρήματος γύρω από εξοπλιστικά προγράμματα; Τι γνώριζε ή γιατί δεν γνώριζε ο Κώστας Σημίτης; Γιατί δεν έχει ποτέ μιλήσει πειστικά για τα φαινόμενα διαφθοράς που καθόρισαν και στιγμάτισαν τη διακυβέρνησή του; Γιατί τα σκάνδαλα πήραν τόσο μεγάλη έκταση και έφτασαν σε τόσο μεγάλο βάθος; Πώς γίνεται τόσοι άνθρωποι γύρω του να έχουν μπλεχτεί σε σκοτεινές ιστορίες; Ο ίδιος, ως μάρτυρας του εγκλήματος, γιατί δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη γι’ αυτή την κατάντια; Το καθαρό ΠΑΣΟΚ τι έκανε για να μην λερωθεί από το βρώμικο; Αρκούν οι δηλώσεις αυτοκριτικής και στενοχώριας για μια πραγματική κάθαρση; 

Στο ερώτημα «ποιος ωφελείται» από την υπόθεση Παπαντωνίου, οι Συριζαίοι δεν πρέπει να βιαστούν να χαμογελάσουν γιατί έχουν πια πολύ και βαθύ ΠΑΣΟΚ μέσα στα σπλάχνα τους. Και οι Νεοδημοκράτες πρέπει να αφήσουν τα ναι μεν αλλά, ναι μεν ο Γιάννος αλλά και ο Πολάκης - ο Κοτζιάς - ο Καμμένος - ο Σόρος, γιατί αυτοί οι συμψηφισμοί δείχνουν, το λιγότερο, αμηχανία. Για τους Πασόκους δεν έχουν νόημα οι διαπιστώσεις. Ένα αχ μόνο. 

ΥΓ: Δεν ήξερα τι είναι το Raw Standup Comedy, δημοφιλές στο εξωτερικό, μέχρι που πήγα στο «Χυτήριο» την προηγούμενη Πέμπτη για να παρακολουθήσω τον Σίλα Σεραφείμ να παρουσιάζει τέσσερις νέους κωμικούς σε μια dirty παράσταση χωρίς ταμπού. Δεν είναι μόνο ότι ξαφνιάζεσαι πολύ ευχάριστα περνώντας από την πρόκληση του ενός καλλιτεχνικού δρώμενου στην άλλη, είναι πιο πολύ ότι ανακουφίζεσαι διαπιστώνοντας πόσο ταλέντο υπάρχει στην πόλη και ότι μπαίνεις σε δύσκολες σκέψεις με έναν πολύ εύκολο τρόπο, γελώντας μέχρι δακρύων. Είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία που κρατάει πολύ περισσότερο από τις δύο ώρες της παράστασης, λειτουργεί μέσα σου με διάφορους τρόπους από τη στιγμή που θα φύγεις από την Ιερά Οδό, σαν να αρχίζει και να μην τελειώνει μετά το χειροκρότημα. Την επόμενη Πέμπτη θα εμφανιστούν η Κατερίνα Βρανά, μετά τη μεγάλη περιπέτεια της υγείας της, μαζί με τον Πλινκ mike, τον Γιάννη Ρούσσο και τον Αλέξανδρο Τιτκώβ. Τους υποδέχεται ο Σίλας παρουσιάζοντας ένα υπέροχο καινούργιο κείμενο που μάλλον το έγραψε άυπνος προσπαθώντας να κοιμίσει τους γιους του που δεν κοιμούνται ποτέ όταν νυστάζει ο ίδιος, όπως γνωρίζουν πολλοί απ’ όσους έχουν μεγαλώσει παιδιά!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ