Πολιτικη & Οικονομια

«Βόμβα» Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο για πλήρη αναστολή περικοπής των συντάξεων

Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βγει η Ελλάδα τώρα στις αγορές. Ας περιμένει δύο χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19199324.jpg
© EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

«Παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, δε θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρότερες περικοπές στις συντάξεις.

Ερωτηθείς για το πότε θα συμβούλευε την Ελλάδα να βγει στις αγορές ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, έχουμε προσφέρει και τεχνική βοήθεια αλλά στο τέλος είναι δική τους απόφαση».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να βγουν στις αγορές για δύο χρόνια, υπάρχει χρόνος». Σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή  τα επιτόκια είναι υψηλότερα από ό,τι πριν από μερικά χρόνια και αυτό εξαρτάται από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία. «Είναι αρκετά επαγγελματίες», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στον ΟΔΔΗΧ προσθέτοντας ότι είναι σίγουρος ότι θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις. 

Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας προκαλούν ανησυχία, αλλά δεν υπάρχει λόγος για πανικό καθώς η μετάδοση μέχρι στιγμής στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει υπάρξει «πολύ περιορισμένη».

«Ανησυχούμε για την Ιταλία», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι αποτελούν κίνδυνο τα δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης. Τόνισε ωστόσο πως τα προβλήματα χρέους της Ιταλίας είναι διαφορετικά απ' αυτά της Ελλάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ