Πολιτικη & Οικονομια

Ευ. Βενιζέλος: Η πρόταση του «Κύκλου Ιδεών» δίνει λύση στο αδιέξοδο των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων

«Απλή, διάφανη, χωρίς κρατικές εγγυήσεις από δημόσια κεφάλαια και μεταβίβαση σε εταιρείες ειδικού σκοπού»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
venizelos3423.jpg
©EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Εδώ και πολλούς μήνες επεξεργαστήκαμε στον "Κύκλο Ιδεών" με τη βοήθεια ειδικών, μια ολοκληρωμένη, απλή, διαφανή λύση και τη θέσαμε υπ' όψιν της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Το σχήμα μετατρέπει σε εξυπηρετούμενα δάνεια έναν πολύ μεγάλο αριθμό στεγαστικών δανείων, διασφαλίζει την ενυπόθηκη κατοικία των καλόπιστων πιστωτών και διευκολύνει την ομαλή επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων».

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Τα Νέα» για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να δοθεί μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα  των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που επηρεάζει το χαρτοφυλάκιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

«Στη πρότασή μας δεν προβλέπονται ούτε κρατικές εγγυήσεις από τα κεφάλαια που συγκροτούν το χρηματοδοτικό "μαξιλάρι" του δημοσίου, ούτε μεταβίβαση των στεγαστικών δανείων σε εταιρείες ειδικού σκοπού υπό τον έλεγχο επιθετικών funds. Άλλωστε πρέπει να γίνουν πολλές ενέργειες παράλληλα και γρήγορα» είπε και πρόσθεσε: «Βέβαια, ο νέος κύκλος πιέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε κάλλιστα να έχει αποφευχθεί αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σεβόταν αυτά που βρήκε το 2015, συνέχιζε την πολιτική μας ως προς την ανακεφαλαιοποίηση και δεν οδηγούσε τη χώρα σε βαθιά κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης».

Στην επιστολή του προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τον περασμένο Μάιο, ο «Κύκλος Ιδεών» είχε χαρακτηρίσει «οξύ πρόβλημα» την υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών -άμεσα συνδεδεμένο με την εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε εκείνο το κείμενο είχαν προταθεί συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, ενώ γινόταν και ένας διαχωρισμός μεταξύ «στρατηγικών κακοπληρωτών» και ιδιοκτητών ακινήτων που αδυνατούν λόγω πραγματικής οικονομικής αδυναμίας να καταβάλουν τις δόσεις τους.

«Προτείνουμε τη δημιουργία ενός μαζικού, τυποποιημένου προϊόντος αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. Συγκεκριμένα, προτείνουμε οι 4 συστημικές τράπεζες σε συνεργασία με έναν κρατικό φορέα (π.χ. ο ΟΕΚ/ΟΑΕΔ) να δημιουργήσουν ένα μαζικό τυποποιημένο προϊόν αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων» είχε επισημανθεί στην επιστολή του «Κύκλου Ιδεών» προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Από τη μεριά του ο Γιώργος Στρατόπουλος ανέφερε: Για τα κόκκινα δάνεια χρειαζόμαστε λύσεις win win: και ουσιαστική ελάφρυνση  των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων  χωρίς βλάβη στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Λύσεις δίκαιες, διαφανείς, ευέλικτες, τολμηρές και, κυρίως, γρήγορες. Ο χρόνος είναι η πιο κρίσιμη παράμετρος. Καμία λύση δεν θα είναι αποτελεσματική και δίκαιη, αν δεν είναι γρήγορη».

Και πρόσθεσε: «Η πρόταση του "Κύκλου Ιδεών" αυτήν την αναγκαιότητα υπηρετεί με υπευθυνότητα και ρεαλισμό».

Ολόκληρη η πρόταση του «Κύκλου Ιδεών»:

[[{"fid":"581729","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ