- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΝΔ: Να πει η κυβέρνηση ποια μνημεία μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο
Δεν αποτελεί απάντηση η μετάθεση ευθυνών από Τσακαλώτο και Ζορμπά
«Οι προσπάθειες που κάνουν τις τελευταίες μέρες και ώρες, ο μεν κ. Τσακαλώτος να μεταθέσει τις ευθύνες στο Υπερταμείο, η δε κ. Ζορμπά στην προκάτοχό της κ. Κονιόρδου δεν αποτελούν απάντηση» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, μετά την παραδοχή της νυν υπουργού Πολιτισμού για την εκχώρηση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στο ΤΑΙΠΕΔ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα και ξεκάθαρα απαντήσεις για το «ποιοι αρχαιολογικοί χώροι και ποια άλλα ακίνητα ή δημόσιοι χώροι ανά την Ελλάδα κρύβονται πίσω από τους 10.119 κωδικούς που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο».
Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ ξεκαθαρίζει πως «η κληρονομιά της Ελλάδας δεν πωλείται».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
«Τους εξήγησα ότι αν στόχος τους είναι να βάλουν στην Ακρόπολη πωλητήριο, εγώ δεν υπογράφω». Αυτά δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση που ακολούθησε το διαβόητο δημοψήφισμα. Κι όμως, οι υπογραφές έπεσαν.
Τρεις ημέρες πριν τη «γιορτή της γραβάτας» στο Ζάππειο (22 Ιουνίου) η κυβέρνηση μεταβίβασε με απόφαση του κ. Τσακαλώτου (19.6.2018 ) στο Υπερταμείο 10.119 ακίνητα. Η απόφαση του Υπουργού παραπέμπει σε απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, 84 σελίδων, με την ίδια ημερομηνία, όπου εμφανίζονται μόνο πίνακες με 10.119 Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ακολούθησαν καταγγελίες, δημοσιεύματα και ερωτήσεις στη Βουλή για τη μεταβίβαση εν κρυπτώ στο Υπερταμείο σειράς δημόσιων περιουσιακών στοιχείων σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους μουσεία, δικαστικά μέγαρα, κτίρια όπου στεγάζονται έδρες Περιφερειών, κοινόχρηστοι χώροι και γήπεδα, αλλά και ακίνητα σύμβολα άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία κάθε τόπου. Από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και την Κοζάνη, ως τη Λάρισα, την Κεφαλονιά και την Κρήτη.
H πρώτη επίσημη καταγγελία για αρχαία μνημεία ήρθε από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων που αναφέρει ότι στους κωδικούς Τσακαλώτου κρύβονται μνημεία που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων όπως η τάφρος του Βυζαντινού τείχους και σημαντικά Μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Περιλαμβάνονται ακόμη: το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής, το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Ακολούθησε καταγγελία για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.
Οι προσπάθειες που κάνουν τις τελευταίες μέρες και ώρες, ο μεν κ. Τσακαλώτος να μεταθέσει τις ευθύνες στο Υπερταμείο, η δε κ. Ζορμπά στην προκάτοχό της κ. Κονιόρδου δεν αποτελούν απάντηση.
Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τους πολίτες ποιοι αρχαιολογικοί χώροι και ποια άλλα ακίνητα ή δημόσιοι χώροι ανά την Ελλάδα κρύβονται πίσω από τους 10.119 κωδικούς που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο. Oι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της πατρίδας μας δεν ανήκουν ούτε στον κ. Τσίπρα, ούτε στον κ. Τσακαλώτο. Η κληρονομιά της Ελλάδας δεν πωλείται.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποδέχεστε όντως ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ο χρήσιμος ηλίθιος;
Η έμφαση να συνεχίσει να δίνεται σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις
«Ανάσα» για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου
Στερείται λογικής η ταύτιση Τσίπρα-Μητσοτάκη
Η συγγνώμη του Κιέβου στην Αθήνα
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο πρώην πρωθυπουργός
«Έδωσε πνοή στα μεγάλα δημόσια έργα και τις κρίσιμες υποδομές» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η εμπιστοσύνη δεν είναι δεδομένη. Είναι αποτέλεσμα συνέπειας μεταξύ αρχών και πράξης
Επί σειρά ετών υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ
Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης
Το Σάββατο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα η Κουμουνδούρου
«Η Παιδεία, τα Πανεπιστήμια και η Δημοκρατία προχωρούν μπροστά με ιδέες και έργο. Όχι με τρικάκια», δήλωσε ο υφυπουργός
Έμφαση στις σχέσεις καλής γειτονίας και τήρησης του διεθνούς δικαίου
Αιχμές και για Τσίπρα στον οποίο καταλόγισε «απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης το 2019-2023»
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ο υπουργός Υγείας
Προληπτικές εξετάσεις και επισκέψεις σε σπίτια από γιατρούς και νοσηλευτές των ΚΟΜΥ
Τι είπε κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος
Προβλέπεται αύξηση έως 95% στους μισθούς Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.