- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αχτσιόγλου: Από τον Ιανουάριο του 2019 η αύξηση του κατώτατου μισθού
«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα πείσει τους θεσμούς να μην κοπούν οι συντάξεις»
Την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον ερχόμενο Ιανουάριο προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, εξέφρασε την πεποίθηση πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τους θεσμούς να μην περικοπούν οι συντάξεις, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη διαπραγμάτευση».
Αφού χαρακτήρισε «εμμονική» τη στάση του ΔΝΤ στο ζήτημα αυτό, γνωστοποίησε ότι έχει εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μέχρι το 2070, η οποία δεν αμφισβητείται.
Παράλληλα, τόνισε πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι πεπεισμένο πως οι στόχοι των πλεονασμάτων μπορούν να επιτευχθούν και ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό.
Ειδικότερα, ανέφερε πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, αποτυπωμένος στον προϋπολογισμό, που για το 2019 φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ και το 2022 ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέσα σε αυτόν τον χώρο, εξήγησε, εντάσσονται τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, επίδομα ενοικίου, κ.λπ.
Για τα σενάρια περί «ήπιας περικοπής συντάξεων», τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η υπουργός υποστήριξε πως αυτά δεν υφίστανται. Χρειάζεται, είπε, να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή στοιχείων με τους θεσμούς, προκειμένου να διαπιστώσουν και εκείνοι πως το μέτρο δεν είναι αναγκαίο ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά.
Όσον αφορά στον κατώτατο και τον υπο-κατώτατο μισθό, η κα Αχτσιόγλου ανέφερε πως με τροπολογία που θα φέρει στη Βουλή, την επόμενη κιόλας εβδομάδα, θα επιταχύνει τη διαδικασία. Προανήγγειλε, μάλιστα, αύξηση του κατώτατου μισθού από τα τέλη Ιανουαρίου, αφού η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η επέκταση των ΣΣΕ και η αύξηση του κατώτατου μισθού, πρόσθεσε. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει και η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, σύμφωνα με την κα Αχτσιόγλου, γνωστοποιώντας ότι σήμερα υπεγράφη η έβδομη σύμβαση η οποία αφορά εργαζομένους στον τομέα του Τουρισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.