Πολιτικη & Οικονομια

Παυλόπουλος: Από τις κρισιμότερες αυτές οι Ευρωεκλογές μετά το Μάαστριχτ

«Κρίνεται, κυριολεκτικώς, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pavlopoulos.jpg
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Την κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών και την ανάγκη αλλαγής πολιτικής για την υπεράσπιση των αξίων και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενάντια στα μορφώματα του λαϊκισμού και του νεοναζισμού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών της Άτυπης Συνάντησης Αρχηγών Κρατών του «Arraiolos Group» στη Ρίγα της Λετονίας, όπου συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντηση των μη εκτελεστικών Προέδρων να φιλοξενηθεί στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2019.

Όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, αυτές οι Ευρωεκλογές είναι, αν όχι οι κρισιμότερες, από τις κρισιμότερες μετά το Μάαστριχτ και ιδίως μετά τη δημιουργία της Ευρωζώνης. «Κρίνεται, κυριολεκτικώς, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, παρότι μη εκτελεστικοί Πρόεδροι, εκφράζοντας καθένας μας τη συνείδηση του λαού του και όλοι μαζί τη συνείδηση λαών που έχουν ευρωπαϊκή προοπτική και ευρωπαϊκό όραμα, καλούμαστε να υπερασπισθούμε την Ευρώπη. Και αυτό το οφείλουμε όχι μόνο στους λαούς μας αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Γιατί, όπως έχω επανειλημμένως τονίσει και σ' αυτό συμφωνούμε όλοι μας, η Ευρώπη έχει ρόλο όχι μόνον για τους λαούς της, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σημείωσε, επίσης, ότι για να μπορέσει διαδραματίσει αυτό τον ρόλο η Ευρώπη, απέναντι στους λαούς της και απέναντι στον κόσμο ολόκληρο, πρέπει ν' αποκτήσει μια δομή οιονεί Ομοσπονδιακή. «Δεν εγκαταλείπουμε την κυριαρχία μας, κάθε άλλο. Δεν εγκαταλείπουμε την ταυτότητά μας την εθνική, κάθε άλλο. Αλλά πρέπει να χτίσουμε μία ομοσπονδιακή δομή, πάνω στη βάση της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, και πάνω σ'αυτή την αντηρίδα να οικοδομήσουμε την Ευρώπη του μέλλοντος, η οποία θα έχει ένα θεμέλιο θεσμικό που ήδη υπάρχει: Λέγεται Αλληλεγγύη. Αυτή ήταν η βασική Αρχή πάνω στην οποία θεμελιώθηκε από το 1950, από τη Διακήρυξη Σουμάν, η Ευρώπη» πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι την Αλληλεγγύη πρέπει να την ολοκληρώσουμε, να φτάσουμε στο τέρμα και επισήμανε ότι οι άμεσες προτεραιότητές μας είναι δύο: Πρώτον, ο πυλώνας της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας. Πρέπει να αποκτήσουμε Εξωτερική Πολιτική, πρέπει να αποκτήσουμε Πολιτική Ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει η Αλληλεγγύη μας να αναδειχθεί, σε όλο της το μεγαλείο, σε ένα μείζον ζήτημα που είναι υπαρξιακό για την Ευρώπη, και αυτό λέγεται "Προσφυγικό". Δίνουμε εξετάσεις, ως Ευρωπαίοι, απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο και απέναντι στον άνθρωπο. Το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο αυτό μας υποχρεώνει να κάνουμε και πρέπει να το πράξουμε. Και, δεύτερον, πρέπει να δούμε τι θα πράξουμε σχετικά με το θέμα της Ευρωζώνης. Η Ευρωζώνη βρίσκεται μπροστά σ' έναν τεράστιο κίνδυνο, την παγκόσμια οικονομική κρίση, που έχει όνομα και επώνυμο. Λέγεται κρίση χρέους. Αυτή η κρίση έρχεται. Πρέπει, λοιπόν, να ετοιμασθούμε να την αντιμετωπίσουμε. «Και την αντιμετωπίζουμε, πρώτον, θωρακίζοντας θεσμικά το Eurogroup. Δεύτερον, καθιστώντας τον ESM πραγματικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Και, τέλος, εφοδιάζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα μέσα που πρέπει να αποκτήσει για να ξεπεράσει αυτή τη μεγάλη κρίση χρέους που κινδυνεύει να ανατινάξει το όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», υπογράμμισε.

 

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το μέλλον και τις προκλήσεις της Ευρώπης, επισήμανε ότι απέναντι στον κίνδυνο κατάρρευσης της Ευρώπης, πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές εκείνες που διευρύνουν τις ανισότητες και να ακολουθηθεί πολιτική ενίσχυσης του Κοινωνικού Κράτους, των Αξιών και των Αρχών της ίδιας της ΕΕ με στόχο την υπεράσπιση του ανθρώπου και του πολιτισμού της ίδιας της Ευρώπης. Αναφερόμενος στο Βrexit o κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υπήρχε πριν μπει σ' αυτήν το Ηνωμένο Βασίλειο, θα υπάρχει και μετά. Υπό μία προϋπόθεση: Ότι το θέλουν οι λαοί που μένουν στην Ευρώπη. Ο κίνδυνος δεν είναι αν κάποιο κράτος φύγει ούτε αν προστεθεί. Το κενό αναπληρώνεται εύκολα σε μιαν Ευρώπη που είναι ελκυστική. Το ζήτημα είναι να μην αφήσουμε να περάσουν σε κάθε λαό, σε κάθε κράτος, αυτές οι διαβρωτικές δυνάμεις που όλες μαζί όταν υπάρχουν, τότε ναι, υποσκάπτουν τα θεμέλια της Ευρώπης. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Και πρέπει να συλλογισθούμε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στις οικονομικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα. Είναι οι διευρυνόμενες ανισότητες, είναι το κοινωνικό κράτος που τελεί υπό κατάρρευση, αυτές είναι οι βασικές αιτίες. Ας αλλάξουμε τις πολιτικές μας, ας υπερασπισθούμε τον Πολιτισμό μας, τις Αξίες μας, τον Άνθρωπο».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.