Πολιτικη & Οικονομια

Κίνημα Αλλαγής: Διάτρητο και «τζογαδόρικο» το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ανακοίνωση για το νέο σύστημα Γαβρόγλου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gennimata.jpg
EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟ

Για πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που μετατράπηκε σε προεκλογικό εργαλείο για ψηφοθηρικούς λόγους, κάνει λόγο το ΚίνημαΑλλαγής σχολιάζοντας το νέο σύστημα του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει μάλιστα το σύστημα «διάτρητο και τζογαδόρικο».

Σε ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας το ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος δεν επιτυγχάνεται με αλλαγές μόνο στο εξεταστικό: «Το κύριο ζήτημα είναι ότι το νέο σύστημα με τους υποψήφιους των δύο ταχυτήτων, "σκοντάφτει" ιδιαίτερα στο θέμα του αδιάβλητου, που δεν διασφαλίζεται με τις κατά τόπους εξετάσεις», σημειώνει προσθέτοντας ότι δεν είναι «δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε κίνδυνο το θέμα της "διαφάνειας" για την εισαγωγή στα Ανώτατα Ιδρύματα, ένα θετικό κεκτημένο για δεκαετίες».

Το Κίνημα Αλλαγής εκτιμά επίσης ότι «ο τίτλος Εθνικό Απολυτήριο στην πρόταση του υπουργείου είναι ψευδεπίγραφος, μιας και οι διαδικασίες που προβλέπονται δεν διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία» ενώ το προπαρασκευαστικό έτος, «έτσι όπως προτείνεται, έχει έντονο φροντιστηριακό χαρακτήρα και δεν συνοδεύεται με ταυτόχρονη ενίσχυση του Γυμνασίου και των άλλων 2 τάξεων του Λυκείου κι έτσι δεν συμβάλει επομένως στην εμβάθυνση της γενικής παιδείας».

Επίσης σημειώνει ότι η διάκριση των Σχολών, από τη μια σε αυτές που η πρόσβαση θα γίνεται μέσω των κεντρικά οργανωμένων εξετάσεων και από την άλλη σ΄ εκείνες μέσω Εθνικού Απολυτηρίου, θα δημιουργήσει έναν ιδιότυπο «τζόγο» σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόβλεψη της επόμενης χρονιάς.

«Θα αδικήσει τους μαθητές που θα πάρουν μέρος στις κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις και θ΄ αποτύχουν έναντι εκείνων που θα δηλώσουν το Τμήμα της προτίμησής τους απλά με τη χρήση του Εθνικού Απολυτηρίου».

Το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει «ότι είναι σταθερά υπέρ της θεσμοθέτησης του Εθνικού Απολυτηρίου, όπως ισχύει σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες».

«Ενός Εθνικού Απολυτηρίου όμως αξιόπιστου , με εμβάθυνση στα γνωστικά αντικείμενα, με διαδικασίες εξετάσεων αδιάβλητες και με ενισχυμένο τον αυτόνομο παιδαγωγικό και μορφωτικό ρόλο του Λυκείου.

Το Εθνικό Απολυτήριο θα πρέπει να είναι το κύριο προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ τα Τμήματα θα καθορίζουν τα κριτήρια εισαγωγής με συντελεστές βαρύτητας» προσθέτει και καταλήγοντας υποστηρίζει ;ότι «Για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Παιδείας προχωράει σε σημαντικές αλλαγές που επηρεάζουν το μέλλον της νέας γενιάς χωρίς διάλογο και συναίνεση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ