- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ESM: Μέσα στις επόμενες ημέρες η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ
Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του
Το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την 1η Αυγουστου 2018 το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (Supplemental Memorandum of Understanding) με την Ελλάδα, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.
Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ESM, που δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη δημοσιότητα. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε το συμπληρωματικό Μνημόνιο με την Ελλάδα, εξ ονόματος του ESM.
Ως εκ τούτου, «ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της πέμπτης δόσης», ύψους 15 δισ. ευρώ, από το Συμβούλιο Διοικητών του ESM, η οποία θα αποδεσμευτεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Υπέγραψαν οι Γερμανοί
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το Κοινοβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, η οποία προβλέπεται στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, που υπεγράφη από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το επεισοδιακό καλοκαίρι του 2015. Με αυτήν την απόφαση, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε στον ESM τη συγκατάθεσή της για την εκταμίευση των χρημάτων.
Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης οφείλεται στις αντιρρήσεις του Βερολίνου μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρατείνει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών. Στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούλιο, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, η Γερμανία απαίτησε από την Ελλάδα να προτείνει συγκεκριμένα και κοστολογημένα αντίμετρα για να καλυφθεί η δημοσιονομική διαφορά (28 εκατ. ευρώ), την ώρα που διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτέλεσε ξεκάθαρο μήνυμα του Βερολίνου προς την Αθήνα για τη μετα-μνημονιακή περίοδο (σ.σ. καμία παρέκκλιση στην τήρηση των συμφωνηθέντων).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δόσης θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος στο πλαίσιο ενεργειών για την όσο το δυνατόν ομαλότερη έξοδο της χώρας στις αγορές μετά την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, στις 20 Αυγούστου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στο επίκεντρο η μάχη κατά της ακρίβειας και η στέγαση
Με τρίπτυχο μέτρων και νέο πακέτο ελαφρύνσεων στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τα εισοδήματα
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει «όπλα» στους καταναλωτές απέναντι στην ακρίβεια
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.